Fotballfrues farlige prevensjonsråd

Fotballfrue Caroline Berg Eriksen anbefaler varmt sine lesere det hun kaller “naturlig prevensjon” og hevder det er 99,9% sikkert. Dette er feilaktige helseråd som er kjøpt og betalt. Uetisk, mener Underlivet.

 

Av Nina D. Brochmann

 At Fotballfrue Caroline Berg Eriksen ikke er en ekspert på prevensjon burde være åpenbart. Hun har, som alle andre kvinner, gjort seg personlige erfaringer og tanker om hvilket prevensjonsmiddel som føles riktig for henne. Men dessverre er Fotballfrues tanker om prevensjon basert på feilaktig informasjon og motiver om nye reklameinntekter. Kanskje hun sikler på et par nye Valentino-pumps?

 

Det er skuffende og skummelt at Fotballfrue, med sin store innflytelsesmakt og leserskare, tør å ta på seg ansvaret for at unge kvinner skal bli ufrivillig gravide når hun så åpenbart ikke kan noe som helst om emnet. Det hun presenterer som fakta er direkte salgspropaganda fra en kommersiell aktør. Derfor må vi si noe.

 

Caroline Berg Eriksen skriver om en type “naturlig prevensjon” der man måler kroppstemperaturen sin hver dag for å kartlegge når man har eggløsning og dermed kan bli gravid. Ved hjelp av en app får du beskjed om du “trygt” kan ha ubeskyttet sex eller ei. Dette kalles gjerne Basal kroppstemperatur-metoden. Eriksen hevder på bloggen at prevensjonsmetoden er 99,9 % sikker. Dette stemmer ikke.

Tallet er hentet fra leverandøren sin hjemmeside, der det vises til en klinisk studie gjennomført av produsenten selv. Generelt bør man ikke stole på funnene fra enkeltstudier, og i hvert fall ikke hvis studien er gjennomført av de som vil tjene penger på produktet.

Det man pleier å gjøre når man vurderer prevensjonsmetoders effektivitet er å se på hvor mange som blir gravide i løpet av ett års bruk, både ved “perfekt bruk” og ved “vanlig bruk.” Slik rangeres ulike prevensjonsmetoder i en såkalt Pearl Index. Mens p-stav og hormonspiral er over 99 % effektive, er “naturlig prevensjon” av typen Eriksen reklamerer for, kun 75 % sikkert ved vanlig bruk. 

Det betyr at hvis 100 kvinner bruker Fotballfrue sin “naturlige” prevensjonsmetode i ett år, vil 25 av dem være gravide før året er omme. Ikke 1 av 1000 slik Fotballfrue påstår. Det er mange tenåringsgraviditeter det. Og mange aborter.

 

Effektivitet av prevensjonsmetoder ved vanlig bruk

 P-stav                          99,95 %

Hormonspiral                99,8 %

Kobberspiral                 99,2 %

P-piller                          92,0 %

P-ring                            92,0 %

Kondom                        85,0 %

Basal temperatur          75,0 %

 Kilde: WHO

  

Eriksen og produsenten hun reklamerer for tar altså utgangspunkt i at man teoretisk sett kan være 99,9% sikker på når eggløsningen er, hvis du følger bruksanvisningen helt etter boka, hver eneste dag. Hele konseptet til Eriksens produkt er basert på at du husker å måle temperaturen din hver eneste morgen før du står opp og legger inn dataene i en app på mobilen. Ikke bare de dagene du skal ha sex, altså. Høres vanskelig ut? Det er bare starten. I tillegg må du nemlig klare å holde trusene på når appen gir deg gult eller rødt lys.

Problemet er at vi er mennesker. Vi er glemske, vi leser ikke bruksanvisninger og vi er kåte, ikke minst. Av og til kjører vi på gulrødt lys, selv om vi vet at det ikke er så lurt. Det er bare så fryktelig fristende å ta sjansen på at det går greit. 

Slikt blir det graviditeter av.

Dette er grunnen til at svært få leger vil anbefale denne typen prevensjon til kvinner som ikke er klare for å få barn. Det er en grei metode for voksne kvinner i faste forhold der man er enige om at et barn er velkomment hvis man plutselig skulle bli gravid. Det er absolutt ikke en god prevensjonsmetode for kvinner eller unge jenter som vil unngå graviditet.

 

Bivirkningsfrykt

Fotballfrue byttet til denne “naturlige metoden” fordi hun var redd for negative bivirkninger av hormonprevensjon. Hun nevner særlig blodpropp. Vi har tidligere skrevet om bivirkninger av p-piller, og vil understreke at faren for blodpropp er svært liten for friske, unge kvinner. Det finnes også flere hormonelle alternativer som ikke har noen som helst blodproppfare, slik som minipille, hormonspiral og p-stav. Hvis man som Fotballfrue er redd for blodpropp, er disse langt bedre alternativer enn hennes “naturlige metode.”

Hvis man er bekymret for hormonelle bivirkninger generelt, vil vi anbefale kobberspiral som eneste sikre alternativ. Hvis du vil vite mer om kobberspiral, kan du lese om det her.

 

Uetisk

Natural Cycles, som står bak hennes blogginnlegg, driver en massiv reklamekampanje om dagen der de fremsetter en lang rekke fakta om hormonell prevensjon som er direkte feil og heller over mot skremselspropaganda. Det er mye negativt å si om legemiddelindustrien, men Natural Cycles er ikke det spor bedre. De er med på en bekymringsverdig trend der kommersielle aktører forkler reklamen sin som velmenende helseopplysning som i praksis kun er med på å spre helseangst og usikkerhet hos unge kvinner.

 

Du kan dessverre ikke stole på Fotballfrues prevensjonsråd. De er kjøpt og betalt. Vi synes det er fryktelig synd at en respektert og oppegående blogger som Caroline Berg Eriksen velger å spre misvisende informasjon om et så alvorlig emne for å tjene litt ekstra penger. Det er snakk om mange unge kvinner som kommer til å bli ufrivillig gravide, hvis de lytter til Eriksens råd. 25 av 100 kvinner, faktisk.

 

At Fotballfrue bruker sin innflytelsesmakt på en slik måte er uetisk og vi håper hun velger å trekke blogginnlegget sitt. Det har hun råd til.

 

Foto: Faksimile. Skjermdump fra http://carolinebergeriksen.no/

Følg Underlivet på Twitter, Facebook og Instagram. Har du spørsmål? Kontakt oss i kommentarfeltet. 

Sjekk deg før du sjekker andre!

Oslo Pride er i gang. Olafiaklinikken er på plass for å sjekke deg for seksuelt overførbare infeksjoner. 

Av Ellen Støkken Dahl
Er du på Oslo Pride i år? Da kan du stikke innom Olafiaklinikkens stand og teste deg for alle mulige seksuelt overførbare infeksjoner. Dette er et viktig helsetiltak både for deg, og for de du har sex med. Det er helt gratis å teste seg.
Jeg har sommerjobb på Olafiaklinikken og står på standen som sykepleier. 
Hvor er det?
Du finner Pridefestivalens område ved Spikersuppa, rett mellom Nasjonalteateret og Stortinget i Oslo. Se etter Olafiaklinikken på skiltene inne på området. Standen står der under hele festivalen. 
Hvorfor skal jeg teste meg? 
Veldig mange er smittet av seksuelt overførbare infeksjoner uten å vite det. Veldig ofte merker du ikke selv at du er smittet, du må derfor ta tester for å vite om du har dem eller ikke. Noen av sykdommene er veldig smittsomme, og de kan spre seg raskt. Andre er svært skadelige. Hvis du tester deg passer du på din egen helse og på helsa til de du har sex med. Hvis du har flere partnere er det lurt å teste seg ofte. 
Hvordan fungerer det?
Først fyller du ut et informasjonsskjema om deg selv. Så går du til en sykepleier og tar prøver. Hvilke prøver du skal ta avhenger av hva du svarer på skjemaet. Noen er i større risiko enn andre for å få visse sykdommer. Du kan snakke med sykepleieren om akkurat hvilke tester du trenger å ta når du kommer. Sykepleieren tar blodprøve og halsprøve, hvis du trenger det. Du tar selv de andre prøvene på et toalett som er knyttet til Olafia-teltet. Disse prøvene er urinprøver og prøver fra vagina og anus med en liten “q-tips”.
Hvilke tester kan jeg ta?
Du kan teste deg for HIV, Syfilis, Gonoré, Mycoplasma, Klamydia, Hepatitt B og Hepatitt C.
Når får jeg svar?
Olafiaklinikken tar kontakt med deg hvis det skulle være noe på prøvene. Hvis det ikke er noe hører du ingen ting. Det kan ta to uker før du får svar, så hvis du ikke hører noe på to uker er alt i orden. 
Hvem kan teste seg?
Alle som vil kan teste seg. 
Er det forskjell på om jeg er homofil eller heterofil? 
Menn som har sex med menn har statistisk sett høyere risiko for noen typer sykdommer enn andre, derfor er det ekstra mye fokus på at disse mennene skal teste seg ofte. Det betyr ikke at det ikke er mulig for andre å få de samme sykdommene. Det betyr heller ikke at alle menn som har sex med menn har den samme risikoen. Det kommer an på hvor mange du har sex med, det kommer an på hvor flink du er til å beskytte deg, og det kommer an på hvem du har sex med. Noen er i større risiko enn andre, sånn er det uansett om du er hetero eller homo.
Denne teksten er ikke en uttalelse fra Olafiaklinikken. Jeg har ansvar for innholdet, og jeg skriver på vegne av Underlivet. 

 
Foto: Underlivet

 

Følg Underlivet på Twitter, Facebook og Instagram. Har du spørsmål? Kontakt oss i kommentarfeltet. 

Hvem sin skyld er det?

Når glir sex over i overgrep? Hvordan kan man vite hva den andre parten vil? Er det kvinners plikt å si nei?

 

 

Av Ellen Støkken Dahl

Den 29. mai publiserte en anonym jente en kronikk i Aftenposten. Hun beskrev hvordan hun som attenåring gav kjæresten sin oralsex ved flere anledninger, uten å ville det. I kronikken beskriver hun dette som voldtekt. Jenta har siden fått kritikk for å for å legge skylda over på sin kjæreste når hun ikke tok ansvar for seg selv ved å si nei. Side2s bloggere StyleConnection og Suzanne Aabel har skrevet hvert sitt innlegg som svar til den anonyme jenta. De mener det blir feil å bruke ordet voldtekt.

Vi har blitt oppfordret til å si vår mening om saken. Det er vanskelig, for dette er ikke svart og hvitt. 

 

Er jenta hensynsløs?

StyleConnection skriver at hun blir “sjokkert over hvor hensynsløs denne kvinnen faktisk er” når hun fremstiller “en uskyldig mann som en overgriper”. Det er alltid trist å bli beskyldt for noe når du ikke mente å gjøre noe galt, men jeg mener det blir feil å dømme jenta som hensynsløs. Og er mannen “uskyldig”? Det er vanskelig å bedømme dette når det eneste vi vet er det som står i den korte kronikken. Vi vet er at hun følte seg presset til å gjøre noe hun ikke ville. Det er ikke godt å føle seg presset til å gjøre noe man ikke vil, og den følelsen må vi ta seriøst. 

Jenta beskriver at hun har slitt med ettervirkningene av de seksuelle overtrampene. Selv om andre har opplevd verre, så betyr ikke det at hennes opplevelse er verdiløs. Slik jeg leser kronikken hennes, så ønsker hun å oppfordre leserne til å snakke med unge gutter og menn om grenser, slik at ikke andre skal måtte oppleve det samme som henne. 

Jeg er helt enig med henne i at vi må snakke med gutter og unge menn om grenser og overgrep. Det har vi skrevet en sak om tidligere også. Det er alt for mye fokus på å endre jentenes oppførsel så de ikke ender i en offersituasjon i stedet for å fokusere på guttene så de ikke blir overgripere. Vi må snakke med både gutter og jenter om holdninger og grenser. Jeg tror det er dette den anonyme jenta vil melde, men den gode meningen forsvinner i historien hun forteller når mange lar seg fornærme av noe som ikke er et “skikkelig overgrep”. 

 

Tvang og press

Jenta beskriver at kjæresten “tvang henne” til å utføre oralsex. Hun skriver at han brukte kraft og at han skjøv hodet hennes mot skrittet sitt. Tvang er aldri greit. Men er dette tvang? I noen situasjoner er dette helt ok og en del av gamet. I andre situasjoner er dette tvang eller press. Det kommer helt an på sammenhengen. I en BDSM-situasjon kan det være helt greit å slå noen under sex, mens det i andre situasjoner regnes som grov vold. Det handler om situasjon, og det handler om hvilke grenser vi har som enkeltindivider.

Det er her det begynner å bli vanskelig, for hvordan skulle vi vite hva som er den andres grenser og hva som er sexpress hvis den andre ikke sier i fra?

Kunne hun ikke bare sagt nei?

 

Er det kvinners plikt å si nei?

Suzanne Aabel skriver at det er kvinners plikt å si nei. Jeg synes hun har mange gode poenger i teksten sin, men jeg tror både hun og StyleConnection undervurderer hvor vanskelig det kan være å si nei. Vi må selvfølgelig oppfordre folk til å si nei når det er noe de ikke vil og vi må styrke selvfølelsen deres så de tør å si i fra. Men hva når de ikke får det til? Har de da bare seg selv å takke?

Usikkerhet er ikke en synd. Det å ikke greie å si nei kan nettopp handle om noe så enkelt: usikkerhet. Hadde det ikke vært mye bedre om vi sto på ideen om at bare ja er et ja, slik at de som av en eller annen grunn ikke greier å si i fra ikke må ha sex når de ikke vil?

 

Hvem er det sin skyld?

Mener jeg da at det hele var gutten sin skyld? Nei, han kunne ikke vite hva hun tenkte. Så da er det hennes skyld likevel? Nei, jeg er ikke så opptatt av å gi noen skylda. Poenget med å snakke om seksuelle grenser og å fortelle historier av denne sorten må være å fjerne skylden og skamfølelsen fra ofrene, ikke å flytte den over på noen andre. Det er ikke kult å finne ut at man har brutt med noens grenser i en situasjon man trodde var helt innafor. Derfor er det så utrolig viktig å lære seg å se med andres øyne.

For vi kan lære noe veldig viktig fra denne jentas historie. Vi kan få et nytt perspektiv. Veldig mange synes det høres helt fjernt ut å ikke greie å si nei til sin egen kjæreste. Veldig mange greier ikke å sette seg inn i jentas situasjon, og det er fordi de ikke er som henne. Ved å lese jentas historie forstår vi at folk er forskjellige. Vi kan ikke uten videre anta at våre egne grenser og lyster gjelder for andre og man må gjøre sitt beste for å klargjøre hvor partneren står. 

 

Var det voldtekt?

Er det en voldtekt? Det kommer an på. Det er ikke lov til å tvinge noen til å gi deg oralsex, det kan straffes som voldtekt, men var dette tvang? Det er som sagt vanskelig å si noe om akkurat dette tilfellet, vi kjenner ingen detaljer i historien som ligger bak, og vi har bare forklaringen fra den ene parten. Men er det spørsmålet om “voldtekt” eller “ikke voldtekt” som er det viktigste i jentas kronikk? Jeg tror ikke det. 

Uansett hva dette var, så er det mye mer enn “voldtekt” som er straffbart, og det er mye mer enn det som er straffbart som er leit og dumt. Målet må være å unngå mest mulig av de kjipe aspektene ved sex. 

Det er kjipt at jenta følte seg presset til å gjøre noe hun ikke ville gjøre. Det er kjipt at hun sliter med ettervirkninger av dette. Det er kjipt at kjæresten hennes sliter med skyldfølelse for å ha presset henne. 

Hvordan kunne vi unngått alt dette kjipe?

Ved å snakke sammen. Ved å spørre. Ved å be om samtykke fremfor å vente på et nei.

 

Foto: Colorbox 

 

Følg Underlivet på twitter, facebook og instagram. Har du spørsmål? Kontakt oss i kommentarfeltet. 

Underlivet er på Instagram

Vi har fått oss instagramkonto! Følg oss for seksualopplysning rett i lomma. 

Instagram: @underlivetblogg


Følg underlivet på Twitter, Facebook og Instagram. Har du spørsmål? Kontakt oss i kommentarfeltet. 

Et helt annet hull

Orange is the New Black, en av mine favorittserier, er tilbake med sesong tre på Netflix. Hva har det med seksualundervisning å gjøre? Vel, denne gangen handler det om hull.

Av Ellen Støkken Dahl

SPOILERVARSEL. Dette innlegget tar for seg deler av Orange is the New Black S02E04.

Tredje sesong av TV-serien Orange is the New Black, serien om kvinnefengselet Litchfield, ble sluppet i sin helhet på Netflix på fredag. Jeg vil skrive litt om episoden A Whole Other Hole i sesong 2.

Episoden starter med at Poussey presenterer en oppfinnelse ved frokostbordet. Hun har laget et hjelpemiddel av en trakt og et rør, så jenter kan tisse stående.


Taystee lurer på hvorfor man ikke kan stikke røret rett inn i vagina og styre tisset derfra.


Poussey påpeker at urinen ikke kommer fra vagina, men fra et helt annet hull.Debatten raser. Hvor kommer urinen fra? Har jenter to hull, som Poussey påstår, eller har de et hull? Kommer urinen fra vagina?


Hvor mange hull er det? Ett eller to?

 Eller er det TRE hull, slik Suzanne (Crazy Eyes) påstår?


Dette er ikke lett. Spørsmålet sprer seg over hele fengselet.

Selv ikke faktamaskinen Piper er helt sikker på hvordan dette egentlig er. Jentene prøver å se etter, men selv da er det ikke så lett. 

Hæ? Er det et hull, to hull, tre hull eller et hull inni et annet hull? Hjelp!

Heldigvis vet Sofia råd. Sofia er kjønnsoperert, og hun vet hva hun snakker om.


Det er flere enn beboerne på Lichfield som lurer på dette. Jeg har møtt på dette spørsmålet mange ganger. Hvor mange hull har kvinner nedentil?

Sofia har rett. Det er to hull, ikke et hull, og ikke et hull i et hull. Urinrøret til kvinnen ligger, som Sofia påpeker, mellom klitoris og vagina, men det er veldig lite. I tillegg er det ganske rotete nedentil. Ingen kvinne ser ut som bilder i en anatomibok, og det kan være vanskelig å få øye på urinrøret, selv med et speil.


Kvinner har altså to ulike hull i underlivet. Et til urin og et som leder opp til livmoren, nemlig vagina eller skjeden.

Men hva var egentlig greia med Suzannes forslag om tre hull?


Selvfølgelig.

Foto: Bildene er tatt som skjermdump fra Orange is the New Black, S02E04 (Netflix)

Følg Underlivet på Facebook, Twitter og Instagram. Har du spørsmål? Kontakt oss i kommentarfeltet. 

Mer om anatomi fra underlivet:

Hva er vulva og hva er glans?

 

Fokus på seksualundervisning

Nina og jeg er midt i en heavy eksamensperiode med litt begrenset mulighet til å blogge (sånn er det å studere medisin). Vi kommer sterkt tilbake med masse innlegg, vi skal blogge i hele sommer. I mellomtiden anbefaler vi den knasende gode artikkelen om seksualundervisning i denne ukas D2. 


Av Ellen Støkken Dahl

I denne fredagens D2 finner du 11 sider lang artikkel om seksualundervisning.

Vårt inntrykk er at veldig mange ikke får den seksualundervisningen de trenger. Ofte kommer seksualundervisningen i skolen for sent, og det er vanskelig å lære noe hvis læreren synes det er flaut. Vi håper på en forbedring av skoleverkets tilbud nasjonalt, og vi vil anbefale skoler å bestille eksterne til å drive seksualopplysning i tillegg til den vanlige klasseromsundervisningen, hvis det finnes slike tilbud i skolens nærområde. 

Flere forslag til undervisningsorganisasjoner er nevnt i artikkelen. Vi har begge jobbet i Medisinernes Seksualopplysning (MSO), og vi kjenner opplegget deres godt. MSO er en organisasjon med svært høy faglig kvalitet med et undervisningsopplegg som er utviklet over mange år til å passe perfekt for ungdomsskoleelever. MSO finnes i alle byer som tilbyr medisinstudiet på universitetet. 


Det er mange steder du kan gå på internett hvis du har spørsmål om sex og seksualitet. Underlivet er nevnt i artikkelen som en nettressurs sammen med Klara Klok, Ung.no, korspåhalsen.no og youchat.no. Vi anbefaler ikke at du leter etter svar på spørsmål med google. Det er veldig mye informasjon på internett som ikke er riktig, og det kan være vanskelig å skille det som er rett fra det som er galt. Prøv å finn sikre kilder. Hvis dere har spørmål om nettsteder kan dere gjerne skrive til oss i kommentarfeltet. 

 

Lykke til med eksamener, snart er det sommerferie!

Hilsen Ellen og Nina. 


Foto: DN, 12/6-15. Faksimile

En vaksine mot kreft

Kreft i underlivet kan forebygges med en trygg og effektiv vaksine. Og det er ikke bare 12-åringer som kan ha nytte av vaksinen. 

Av Nina D. Brochmann

 

Temauken om livmorhalskreft har nådd sin ende. Til nå har vi fortalt om det seksuelt overførbare viruset HPV som forårsaker livmorhalskreft, om hvordan du kan oppdage celleforandringer eller forstadier til kreft ved å ta en celleprøve, og om hvordan vi behandler forandringer i livmorhalsen slik at kreftutvikling hindres i startgropa.

Men tenk om vi kunne forhindre smitte med det kreftfremkallende viruset i utgangspunktet? Det er faktisk fullt mulig. For få år siden hadde det vært regnet som science fiction, men i dag finnes det faktisk en vaksine mot kreft.

Vi avslutter temauken med en av medisinens mirakler, HPV-vaksinen.

 

En vaksine mot kreft 

Som vi tidligere har forklart finnes det over hundre ulike typer Humant papilloma virus (HPV) og kun noen av dem er kreftfremkallende. Så langt er enkelte HPV-typer vist å forårsake livmorhalskreft, men mye tyder på at HPV-infeksjon er en viktig årsak til kreft i vulva, vagina, anus, penis og munn/hals også.

HPV-vaksinen Gardasil, som blir mest brukt i Norge, beskytter mot de farligste typene av HPV, nummer 16 og 18. Disse høyrisikovirusene forårsaker til sammen 70 % av livmorhalskreft. Ved å ta vaksinen mot disse virusene kan man forhindre infeksjon og dermed forebygge celleforandringer og kreft i livmorhalsen. I tillegg beskytter vaksinen mot HPV 6 og 11 som gir kjønnsvorter. Det er ingen sammenheng mellom kjønnsvorter og underlivskreft, men det er greit å slippe allikevel.

Uten vaksinering vil 10 % av den norske befolkning vil få kjønnsvorter og 1 % av kvinner få livmorhalskreft i løpet av livet.  

Siden 2009 har HPV-vaksinen vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Det vil si at alle jenter får tilbud om gratis vaksinasjon i 7.klasse, når de er 11-12 år gamle. Vaksinen gis i tre doser over en ettårsperiode.

 

Hvorfor bør du ta vaksinen?

Forskning har vist at vaksinen forebygger alvorlige celleforandringer og dermed også livmorhalskreft

Risikoen for kreft i anus, vagina, vulva, hals/munn minsker også

Vaksinen er dokumentert trygg


En vaksine er ikke en medisin, men forhindrer at viruset ved fremtidig smitte klarer å slå seg ned i kroppen og gjøre deg syk. Vaksinen stimulerer immunforsvaret til å kjenne igjen viruset og legge en slagplan for hvordan det skal knuse viruset, kjapt og effektivt, hvis det skulle dukke opp. Hvis du allerede har en pågående HPV-infeksjon med type 16 eller 18 hjelper altså ikke vaksinen like godt. Det er grunnen til at man gir vaksinen til unge jenter, fordi man ønsker å beskytte dem før de debuterer seksuelt og kanskje har blir smittet med virusene. 

Vaksinen er imidlertid godkjent for jenter og gutter mellom 9 og 26 år, og det er vist effekt av vaksinen opp til 45årsalder.  Det er to grunner til det. For det første er bare et fåtall av oss smittet av både HPV type 16 og 18. Hvis man ennå ikke er smittet av disse typene, vil vaksinen fortsatt ha forebyggende effekt. For det andre går de fleste HPV-infeksjoner over av seg selv. Dessverre er det vist seg å være dårlig naturlig immunisering mot HPV, så man kan potensielt bli re-smittet med viruset av en senere seksualpartner. En HPV-vaksine kan bidra til å beskytte mot slik re-smitte.

Gutter er ennå ikke inkludert i vaksinasjonsprogrammet, men det vurderes fortløpende. Effekten på kjønnsvorter og HPV-assosiert kreft i penis, anus og hals/munn vil være like god hos menn som hos kvinner. Noen har kanskje fått med seg at det har vært en økning i hals- og munnkreft hos menn. Man lurer på om dette kan være på grunn av at oralsex (slikking og suging) har blitt mer vanlig, slik at menn smittes av HPV via munnen. En vaksine kan forhindre infeksjon og kreftutvikling også her. Særlig homofile gutter vil ha nytte av vaksinen da de ikke beskyttes indirekte via jentenes vaksinering, ofte kalt flokkimmunitet.

Gutter og eldre jenter som ønsker å ta vaksinen må dessverre betale for den selv.


Skal man gidde å betale av egen lomme?

For hver seksualpartner du har er risikoen for HPV-smitte omtrent 10 %. Selv om du allerede har blitt smittet med en eller flere typer HPV, så er det godt mulig at du ikke har blitt smittet av HPV 16 eller 18. Ved å ta vaksinen beskytter du deg mot fremtidig smitte fra nye seksualpartnere. Som nevnt har studier vist effekt av vaksinen opp til 45 års alder. 

Men siden man må betale for dette av egen lomme, må man veie kostnadene opp mot det man anser som sin egen smitterisiko. Det vil, enkelt sagt, bety:

  • Hvor mange seksualpartnere du har hatt: Jo færre tidligere partnere, jo større sannsynlig effekt av vaksinen
  • Hvor mange sexpartnere du kommer til å ha fremover: Jo flere, jo større potensiell smitterisiko og nytte av vaksinen

 

En ny-singel 25-åring kan med andre ord ha god nytte av en vaksine, mens en gift småbarnsmor på 28 år kan bruke pengene sine på kafé-besøk i stedet. 


Vaksinen er trygg og effektiv

Så langt er over 180 millioner doser med Gardasil gitt i vaksinasjonsprogrammer verden over. Både før et nytt legemiddel godkjennes og etter det er innført på markedet er det svært strenge krav til dokumentering av bivirkninger. Det er ikke funnet tegn på alvorlige bivirkninger ved Gardasil, selv om det kan virke sånn ved et raskt Google-søk. Vaksinen har vært i bruk i over ti år, så langsiktige, sjeldne bivirkninger ville etter all sannsynlighet ha blitt oppdaget til nå.

De fleste bivirkningene av vaksinen er milde og kortvarige, og debuterer innen 1-2 døgn av vaksinasjonen. Det desidert vanligste er lokalreaksjoner som smerter, rødhet og hevelse på stikkstedet, mens noen kan oppleve blant annet lett feber, hodepine, kvalme, svimmelhet eller besvimelse. Noen svært få alvorlige, allergiske reaksjoner er rapportert, da særlig hos gjærallergikere.

Her finner du Legemiddelverkets oversikt over bivirkninger rapportert i Norge. 

 

FAKTA:

·      Livmorhalskreft forårsakes av Humant Papillomavirus (HPV).

·      En celleprøve kan avdekke celleforandringer, som kan være forstadiet til livmorhalskreft

·      Utvikling av livmorhalskreft fra lette celleforandringer tar vanligvis 10-15 år

·      I Norge utvikler 1 % av alle kvinner livmorhalskreft i løpet av livet

 
 

Mamma til Michelle: Hva er vulva?

Blogger MAMMATILMICHELLE skriver i sitt innlegg “Let’s talk about sex” at hun er usikker på hva vulva og glans er, og hun er ikke alene. Underlivet forklarer. 

Av Ellen Støkken Dahl

I sitt innlegg “Let’s talk about sex” skriver blogger Mammatilmichelle at hun er usikker på bruken av ordene vulva og glans. Dette forstår vi godt. Det er mange som blander ord og bruker ulike begreper når de snakker om underliv. I tillegg har både kvinnen og mannens underliv flere deler. Det hele kan være veldig forvirrende. Hva er egentlig forskjellen på vulva, vagina og skjede? Hva er glans, hode og skaft? Vi forklarer. 

 

Hva er forskjellen på vagina og vulva?

Når folk skriver eller sier “vagina” mener de ofte “vulva”. En vulva er de synlige delene av underlivet til en kvinne, altså alt det som er utenpå. Vulva kalles kvinnens ytre kjønnsorganer. Vulva er to sett med kjønnslepper (de indre og de ytre), klitoris, og åpningen til urinrøret og åpningen til skjeden eller vagina. Når vi har skrevet innlegg om hvordan alle underliv er forskjellige, så er det vulva vi har snakket om, ikke vagina, selv om det er helt normalt å ha ulik dybde på vagina også.

Vagina er ikke det samme som vulva. Vagina er det samme som skjede, og det er rett og slett muskelrøret som leder opp til livmorhalsen. Vagina er det penis stikkes inn i når en en mann og en kvinne har vaginalt samleie. Vagina er der du plasserer tampongen eller menskoppen når du har mensen.

 

Hva er glans?

Glans, eller glans penis er det samme som penishodet. Penis har to deler. Det ene er skaftet, det andre er hodet. Hodet og skaftet har forskjellig hud. Huden på skaftet er vanlig hud og der kan det gro hår. Det er samme type hud som du har utenpå resten av kroppen, for eksempel på armen. Huden på glans eller penishodet er fuktig og glatt. Den type hud heter slimhud. Jenter har slimhud innenfor de ytre kjønnsleppene sine. Klitoris og de indre kjønnsleppene har altså samme typen hud som penishodet, eller glans. De ytre kjønnsleppene har samme typen hud som penisskaftet.

Det er fint å vite forskjellen på slimhud og vanlig hud fordi de tåler ulike ting. Det er ikke bra å vaske slimhud med sterk såpe. Det holder å bruke lunkent vann, eventuelt kan man bruke litt intimsåpe. Hvis man vasker slimhud med såpe kan man få sår og irritert hud. Jenter får lettere sopp hvis de bruker sterk såpe på slimhuden.

Mange vanskelige ord

Vi har mange vanskelige navn på deler av kroppen. Et eksempel på et vanskelig ord vi har fått spørsmål om er “frenulum”. Frenulum er det samme som “strengen” på penis. Strengen ligger på undersiden av guttens glans eller penishode. Noen opplever at strengen er litt stram, den kan til og med ryke under sex.

Er det flere ord dere lurer på? Skriv til oss i kommentarfeltet. 

Følg Underlivet på Twitter og Facebook

Fotokreditering: Skjermdump fra Nettavisen. 

Illustrasjoner: Underlivet