Sjekk deg før du sjekker andre!

Oslo Pride er i gang. Olafiaklinikken er på plass for å sjekke deg for seksuelt overførbare infeksjoner. 

Av Ellen Støkken Dahl
Er du på Oslo Pride i år? Da kan du stikke innom Olafiaklinikkens stand og teste deg for alle mulige seksuelt overførbare infeksjoner. Dette er et viktig helsetiltak både for deg, og for de du har sex med. Det er helt gratis å teste seg.
Jeg har sommerjobb på Olafiaklinikken og står på standen som sykepleier. 
Hvor er det?
Du finner Pridefestivalens område ved Spikersuppa, rett mellom Nasjonalteateret og Stortinget i Oslo. Se etter Olafiaklinikken på skiltene inne på området. Standen står der under hele festivalen. 
Hvorfor skal jeg teste meg? 
Veldig mange er smittet av seksuelt overførbare infeksjoner uten å vite det. Veldig ofte merker du ikke selv at du er smittet, du må derfor ta tester for å vite om du har dem eller ikke. Noen av sykdommene er veldig smittsomme, og de kan spre seg raskt. Andre er svært skadelige. Hvis du tester deg passer du på din egen helse og på helsa til de du har sex med. Hvis du har flere partnere er det lurt å teste seg ofte. 
Hvordan fungerer det?
Først fyller du ut et informasjonsskjema om deg selv. Så går du til en sykepleier og tar prøver. Hvilke prøver du skal ta avhenger av hva du svarer på skjemaet. Noen er i større risiko enn andre for å få visse sykdommer. Du kan snakke med sykepleieren om akkurat hvilke tester du trenger å ta når du kommer. Sykepleieren tar blodprøve og halsprøve, hvis du trenger det. Du tar selv de andre prøvene på et toalett som er knyttet til Olafia-teltet. Disse prøvene er urinprøver og prøver fra vagina og anus med en liten “q-tips”.
Hvilke tester kan jeg ta?
Du kan teste deg for HIV, Syfilis, Gonoré, Mycoplasma, Klamydia, Hepatitt B og Hepatitt C.
Når får jeg svar?
Olafiaklinikken tar kontakt med deg hvis det skulle være noe på prøvene. Hvis det ikke er noe hører du ingen ting. Det kan ta to uker før du får svar, så hvis du ikke hører noe på to uker er alt i orden. 
Hvem kan teste seg?
Alle som vil kan teste seg. 
Er det forskjell på om jeg er homofil eller heterofil? 
Menn som har sex med menn har statistisk sett høyere risiko for noen typer sykdommer enn andre, derfor er det ekstra mye fokus på at disse mennene skal teste seg ofte. Det betyr ikke at det ikke er mulig for andre å få de samme sykdommene. Det betyr heller ikke at alle menn som har sex med menn har den samme risikoen. Det kommer an på hvor mange du har sex med, det kommer an på hvor flink du er til å beskytte deg, og det kommer an på hvem du har sex med. Noen er i større risiko enn andre, sånn er det uansett om du er hetero eller homo.
Denne teksten er ikke en uttalelse fra Olafiaklinikken. Jeg har ansvar for innholdet, og jeg skriver på vegne av Underlivet. 

 
Foto: Underlivet

 

Følg Underlivet på Twitter, Facebook og Instagram. Har du spørsmål? Kontakt oss i kommentarfeltet. 

5 kommentarer
  1. Hei på dere.
   Først og fremst, takk for en opplysende blogg.
   Jeg lurte bare på en ting. Når man skal teste seg for, la oss si klamydia, må man bestille time til lege og spesifisere, eller er det nok å dra nedover å levere en urinprøve?

  2. Nysgjerrig: Hei! Takk for fint spørsmål. Vi anbefaler at du tar en prøve for seksuelt overførbare infeksjoner hver gang du har hatt ubeskyttet sex med en ny partner. Hvordan du skal teste varierer fra sted til sted, så dette kan vi ikke svare generelt på. Jeg foreslår at du ringer dit du skal og hører hvordan du skal ordne det. Mange foretrekker nok at du tar prøven der, siden det er visse krav til hvordan en klamydiaprøve skal tas. Hvis du er mann stemmer det at urinprøve er den beste testen, hvis du er kvinne er det mange steder som bruker en slags q-tip til å ta en prøve fra skjeden. Hvis du bor i nærheten av Oslo kan du bestille en hjemmetest fra Olafiaklinikken her: http://www.oslo-universitetssykehus.no/omoss_/avdelinger_/olafiaklinikken_/sider/klamydia-og-mycoplasma.aspx

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg