Gleden med skjeden på topp 10

Det har vært noen hektiske uker for oss nå. Den 18.januar hadde vi lansering på Aschehoug i Oslo. Sigrid Bonde Tusvik bokbadet oss og det var stinn brakke med 250 gjester. Det var en helt ubeskrivelig dag for oss og vi er så takknemlige for alle som møtte opp for å heie på boka. I går fikk vi de første tallene fra bokkjedene og Gleden med skjeden er på topp 10-listen over mest solgte bøker. TAKK!!! Vi håper dere liker den også… 


 

 

 

 

 

Ja, det er mulig å brekke pikken

Sex ender ikke alltid godt. Røff sex, runkeuhell eller forsøk på kama sutra og annen akrobatikk kan resultere i en forslått og brukken penis.


Av Ellen Støkken Dahl

I motsetning til kølla til hvalrossen, gorillaen og bjørnen, som alle har en knokkel inni, er menneskepenisen fullstendig benfri. Likevel kan den bli hard nok til å gjennomføre et samleie og, hvis du er riktig uheldig, hard nok til å brekke midt under akten. Dette er heldigvis ganske uvanlig, men på ingen måte umulig.

Penis vokser og blir hard når du er kåt fordi penisens tre sylinderformede svampelegemer fylles med blod. To av svampelegemene er pakket inn i en kraftig og stram hinne av bindevev. Dette gjør at de bare kan fylles opp med en viss mengde blod før det blir helt fullt. Da blir det også hardt. Denne hinnen kalles for tunica albuginea på latin.

Tunica albuginea er så hard og fast at man ikke kan bøye og bevege fritt på penis når den er sprengfull av blod, selv om det er lett å bøye den når den er slapp. Hvis en stiv penis likevel blir bøyd med stor kraft, for eksempel på grunn av et uhell under sex, vil hinnen kunne ryke eller sprekke.

Det er dette som kalles et penisbrudd, selv om det egentlig ikke er noe som brekker. Det kan oppleves ganske dramatisk, for når hinnen ryker kan man noen ganger høre et lite smell. Du vil også få sterke smerter i penis, og blodet fra svamplegemene vil renne ut i bruddet slik at man får en stor hevelse og blålig misfarging av huden. Hvis hinnen bare har røket på en side, vil penis se skjev ut.

Hvis du får et penisbrudd skal du kontakte lege med en gang. Ofte må det kirurgisk behandling til, og rask undersøkelse og behandling er en stor fordel. De fleste som har hatt et penisbrudd blir helt fine igjen. Noen få får en varig bøy på penis. Rundt 20% av de med penisbrudd vil samtidig få skade på urinrøret. Dette kan du merke ved at det kommer blod fra urinrøret, eller at du ikke lenger klarer å tisse. Dette kan også rettes opp med kirurgi. 

Lommetennis kan redde liv!

At kvinner skal undersøke brystene sine for kuler vet de fleste kvinner, men visste du at det samme gjelder menns testikler? Litt enkel lommetennis kan avsløre den vanligste kreftformen blant unge menn.

Av Nina D. Brochmann

 

I 2015 fikk 291 norske menn diagnostisert testikkelkreft. De fleste av dem er unge menn i sin beste alder. Testikkelkreft rammer nemlig hovedsaklig menn mellom 20 og 40 år. Gjennomsnittsalderen for den vanligste formen for testikkelkreft er 28 år. Ikke en alder der du ønsker å miste ballene dine, med andre ord.

De aller fleste oppdager at de har testikkelkreft ved at de kjenner en kul i testikkelen, men ellers føler seg i fin form. Andre kan oppleve at den ene testikkelen føles tung, at det stikker og er ømt  eller at den endrer størrelse eller konsistens. Enkelte kan også oppleve at brystene vokser og er ømme. Sykdommen har generelt lite symptomer før den eventuelt sprer seg. Da kan det oppstå uforklarlige ryggsmerter eller kronisk hoste uten at du egentlig er forkjølet.

 

Tid for lommetennis!

Foto: Shutterstock

Å undersøke ballene sine med jevne mellomrom er med andre ord den eneste måten å oppdage testikkelkreft på. NRK har laget en nydelig video der de forklarer hvordan man går frem for å undersøke testiklene på en god måte. Den anbefaler vi på det sterkeste at alle unge menn tar en titt på.

VIDEO

Et godt tips er å gjøre det i dusjen når pungen er god og varm og ballene henger avslappet ned fra kroppen. Da er det mye lettere å kjenne testiklene godt.   Rull testiklene rundt mellom fingertuppene slik at du får kjent godt på alle sidene av testikkelen. Den skal være fast og glatt i overflaten, men ikke steinhard. 

Hvis du skulle oppdage en kul eller merke at det har skjedd noen endringer i testiklene dine, er det bare en ting å gjøre: Ta en tur til legen for en sjekk! Som oftest er det ikke noe farlig (de fleste kuler er godartede), men det er bedre å være på den sikre siden. En tredje kul i pungen skal alltid undersøkes.                                                                                                                                                                              

 

Er noen kuler normale?

Nå er det sikkert en del av dere som løper en tur på jobbtoalettet eller sniker en hånd ned i lomma for å spille litt tennis. Enkelte som ikke har kjent så nøye etter før kan bli bekymret av noe som er helt normalt, nemlig bitestikkelen eller epididymis. Øverst på hver ballestein ligger bitestikkelen, en ruglete liten klump som består av et flere meter langt rørsystem som lagrer og modner sædcellene dine. Hvis du kjenner etter så finner du denne klumpen på begge testiklene. Dette er ikke noe du trenger å kontakte lege for, altså. Kreft er ikke småruglete og mykt, kreft er hardt.

 

Som du allerede har skjønt, så er testikkelkreft overhodet ikke VANLIG. Tre hundre mennesker i året er et lite tall og man skal ikke gå rundt å bekymre seg for kreft. Men lommetennis er enkelt og kanskje til og med litt gøy, så hvorfor ikke? Et nytt år er som kjent tiden for nye målsetninger.

Vi foreslår at du bruker dagen på å bli litt bedre kjent med testiklene dine! Det er en god investering.

Gleden med skjeden

Kjære alle Underlivets lesere! 

Det har vært litt stille fra vår kant den siste tiden og det har sin naturlige forklaring: Vi gir ut bok på Aschehoug forlag den 18.januar! Boka heter Gleden med skjeden – alt du trenger å vite om underlivet. 

For er du sikker på at du kjenner ditt eget underliv? Selv om kvinnens kjønnsorganer ikke akkurat er en ny oppdagelse, er det utrolig mye kvinner ikke vet om sin egen kropp. Vet du egentlig hvorfor mensen gjør vondt? Finnes jomfruhinnen? Hvorfor sliter du med å få orgasme? Hvor lenge kan du vente med å få barn?

Ved å kombinere kjent medisinsk kunnskap med ny forskning dekker Gleden med skjeden alt du trenger å vite om underlivet. 

Her får du vite alt om hvordan prevensjonsmidler fungerer i kroppen og hvordan du kan velge det prevensjonsmiddelet som passer best for deg. Du vil lære om menstruasjonssyklusens ville hormondans, herpes og andre underlivssykdommer. Vi skriver om sex, lyst og orgasme. Vi har til og med skrevet en forskningsbasert orgasmeguide til dere!

Boka er akkurat som bloggen, lettlest og underholdende, men siden det er en bok har vi hatt litt mer plass til å boltre oss på. Det betyr at det er enda mer å lære og enda flere morsomme historier. I tillegg har vi vært så heldige at Tegnehanne illustrerer boka, slik at vi skal være helt sikre på at alle forstår de mer vanskelige medisinske aspektene av den fine kroppen vår. 

For alle dere som liker bloggen, så kan vi love at dere vil elske boka. Vi håper dere har lyst til å lese den når den kommer i bokhandelen den 18.januar!

Alt godt fra Ellen og Nina