Like a virgin

Navnet jomfruhinne er misvisende. Det finnes ingen hinne som kan bevise om kvinner er jomfru eller ikke. Likevel er det noe som revner og blør første gang mange kvinner har samleie. Noe er altså roten til alt oppstyret, men hva?


 

Av Ellen Støkken Dahl

Ordet jomfruhinne minner meg om to ting. For det første skaper ordet hinne assosiasjoner til noe heldekkende. Jeg ser for meg en bit med plastfolie som dekker åpningen og som “popper” første gang man har sex med skjeden. De sier jo alltid “pop your cherry” på film når noen skal ha sex for første gang, så hvorfor ikke? Men det er ikke sånn det henger sammen. Den såkalte jomfruhinnen er ikke heldekkende, og den skal ikke sprekke når du har sex for første gang.

Det andre jeg tenker på når jeg hører jomfruhinne er at det er noe som bare jomfruer har. Med andre ord blir den borte når man har hatt samleie. Dette er feil. Så og si alle kvinner har jomfruhinne, selv om de har hatt sex med skjeden.

Du har sikkert hørt myten om at alle kvinner som ikke har hatt sex før blør fra skjeden første gang. Denne myten er roten til masse oppstyr. Jomfruhinnen er ikke så viktig i den norske kulturen i dag, men den har vært det. Fremvisning av blodige lakener etter bryllupsnatta som bevis på at jenta ikke hadde hatt sex før er en klassiker, og det finnes leger som utfører operasjoner for å garantere en slik blødning. Problemet er at det ikke er meningen at alle skal blø, selv om de ikke har hatt sex før. Manglende blødning er ikke et bevis på manglende jomfruelighet. Vi må slutte å tro på myten om jomfruhinnen.

I stedet for en heldekkende hinne er det en sirkelformet slimhinnebit som ligger som en krans langs skjedeveggen helt ved åpningen. Vanligvis er den formet som en sirkel med et hull i midten, litt som en smultring, men det finnes mange varianter. Det er dette som er den myteomspunne jomfruhinna. Siden jomfruhinne er et misvisende ord kaller jeg slimhinnekransen for hymen heretter. Andre bruker ordet skjedekrans. Det er det samme.

Mange kvinner blør første gang de har samleie. Hymen er det trangeste partiet i skjeden som ellers er supertøyelig. Den er ganske elastisk, men i noen tilfeller er den ikke elastisk nok. Hvis det blir for trangt kan den revne og blø litt. Noen kvinner har varianter av hymen som delvis strekker seg over skjedeåpningen. Disse variantene vil også revne litt under første samleie. Tallene varierer noe, men det ser ut til at rundt halvparten av kvinner blør litt når de har sex for første gang.

Dette betyr at rundt halvparten ikke blør. Hymen har stor mulighet til å utvide seg når man stikker noe inn i skjeden. Noen har en så tøyelig og praktisk formet hymen at den ikke revner ved første samleie i det hele tatt. Disse kvinnene vil aldri kunne vise frem noe blodig laken, og det betyr ikke at de må ha hatt sex før. Lurer du på om noen har hatt sex før eller ikke? Nøkkelen er å spørre dem. Et laken fritt for blodflekker beviser ingenting

Selv om hymen revner litt blir den ikke helt borte. Moralen er at man ikke kan se med det blotte øyet om noen har hatt samleie eller ikke, og blødning eller manglende blødning er, som du nå vet, fullstendig uten betydning. Likevel har man drevet med jomfruelighetstesting til alle tider. Det er på tide å slutte.