DISCOMUS og underlivslukt

Det har vært en lang natt på byen. Fyren du plukket opp i baren står nå og tripper hjemme i leiligheten din. Du har bedt ham vente, for du har et ærend som ikke lar vente på seg: Discomusa trenger en kattevask før den er klar for kveldens siste dans.

 

Av Nina D. Brochmann

 

I et av våre forrige innlegg skrev vi om utflod og om at en del kvinner føler behov for å rense skjeden sin, å douche underlivet. Vi forklarte at det ikke er så lurt fordi det ødelegger skjedens naturlige bakterieflora. Men hvorfor er det så mange kvinner som har dette behovet for storrengjøring?  

For mange handler det nok om lukt. Flere kvinner vi har snakket med bekymrer seg for om de lukter “normalt” nedentil. De beskriver hvordan de engster seg for om kolleger kan kjenne lukten av kjønnet deres hvis de sitter ved siden av hverandre på møte, eller at de nekter sexpartnere å slikke dem av frykt for at de skal finne lukten frastøtende.

Bilde: Myshreddies.com

Friske underliv har ikke bare utflod, de har også lukt. Sånn er det bare. Fersk utflod har en mild, syrlig lukt og smak. Dette er på grunn av melkesyrebakteriene i utfloden.

Samtidig er det mange som glemmer at vi har godt med svettekjertler i lysken og på vulva. Trange bukser, syntetiske truser og bein i kors gjør at det blir varmt og godt mellom beina. Gjennom en lang dag vil man derfor, naturlig nok, svette en hel del også her.

Kombinasjonen av en hel dags utflod, svette og en dæsj urinrester, gir lukt. I venninnegjengen vår opererer vi med begrepet discomus. Det beskriver den karakteristiske lukten underlivet får etter en lang natt på dansegulvet. Eller en tur på treningssenter, for den sakens skyld. Det lukter ikke egentlig vondt, men det kan lukte intenst. Akkurat som lukten av ballesvette i en guttegarderobe.

 

Lukten i underlivet, akkurat som mengden utflod, kan også variere med menstruasjonssyklusen din. Det ser ut som sexhormonene våre påvirker kroppens evne til å kvitte seg med et illeluktende stoff kalt trimetylamin, et nedbrytningsstoff fra proteiner i maten. Det er dette stoffet som kan gi en råtten fiskelukt. Hos friske kvinner har man sett at kroppen har 60-70 % mindre kapasitet til å fjerne dette stoffet fra kroppen rett før og under mensen. (1) Det kan forklare hvorfor selv friske kvinner kan oppleve en fiskeaktig lukt i underlivet rundt mensen, uten at det behøver å bety at det er noe galt.

Underlivets lukt er noe av det mest intime vi har. Som du har skjønt er det helt normalt å lukte litt, særlig på slutten av en lang dag. Men det skal som regel ikke lukte vondt, hvis du skjønner hva vi mener med det.

Vedvarende vond lukt kan være et tegn på infeksjon, og er en god grunn til å oppsøke lege. For eksempel kan tilstanden bakteriell vaginose gi problemer med kraftig fiskelukt.

Men hvis du har fått sjekket at det ikke er en infeksjon som er årsak til luktplagene dine, kan det være andre ting du kan prøve. Et godt råd er å gå med løse bukser eller skjørt som gir god lufting mellom beina, skifte undertøy i løpet av dagen og sørge for normal (ikke overdreven!) hygiene.

                                                  

 


(1) Dyall-Smith, D. Trimethylaminuria. In DermNet New Zealand (lest 24.08.2016). http://www.dermnetnz.org/topics/trimethylaminuria/