Lukter det råtten fisk?

Det høres ut som et mareritt, men er langt vanligere enn du tror. Det er tilstanden bakteriell vaginose, soppens mindre kjente fetter, som er skyld i det illeluktende problemet. Vi har snakket med en ekspert for å få vite mer.

Av Ellen Støkken Dahl

Kristine Mørk Kindberg kan mer om tilstanden bakteriell vaginose enn de aller fleste. Hun er medisinstudent på siste året, hun har jobbet mange år ved SUSS-telefonen (Senter for Ungdomshelse Samliv og Seksualitet) og som lege ved Olafiaklinikken i Oslo, en klinikk som spesialiserer seg på tilstander i underlivet. På toppen av det hele har hun valgt å forske på nettopp bakteriell vaginose. Vi møtte Kristine over en kopp kaffe for å få vite mer om hva som skjer og hva man kan gjøre når underlivet lukter råtten fisk.

Hva er egentlig bakteriell vaginose for noe?

– Bakteriell vaginose er en ubalanse i skjeden hvor man mister de snille melkesyrebakteriene som er der for å beskytte oss. De blir erstattet av noen andre bakterier som lager litt trøbbel.

 

“Bakteriell vaginose er en svært vanlig ubalanse i skjeden.”

 

Er det vanlig?

– Bakteriell vaginose er kjempevanlig, sier Kristine med trykk på hver stavelse.

– Det er en av de vanligste tilstandene i skjeden, og nesten alle kvinner vil i løpet av livet få enten bakteriell vaginose eller sopp en eller flere ganger.

Hvordan merker man at man har bakteriell vaginose?

– Halvparten av jentene som har det får plager i form av økt mengde utflod, slik at man kanskje føler man må bytte undertøy flere ganger om dagen, og en karakteristisk vond lukt.

Hva er det det lukter?

– Lukten beskrives som lukten av råtten fisk. Den er veldig karakteristisk.

 

Kristine understreker at det ikke er en bestemt type bakterie som gir bakteriell vaginose, det kan være en sammensetning av flere ulike typer.

Kristine Mørk Kindberg forsker på baktieriell vaginose

 

Hvor kommer disse bakteriene fra?

– Det vet vi ikke helt. Det forskes det fremdeles mye på. Noen av bakteriene finner vi igjen andre steder på kroppen, for eksempel i munnen eller rundt rumpa, mens andre er bakterier som egentlig hører hjemme i skjeden. Det skal bare ikke være så mange av dem der.

Er det smittsomt?

– Det er også noe av det forskningen må vise fremover. Foreløpig regnes det ikke som en seksuelt overførbar infeksjon, men det er mye usikkerhet her.

 

 

“Bakteriell vaginose regnes ikke som smittsomt. Man trenger ikke bruke kondom for å beskytte seg.”

 

Du sier at det kanskje er smittsomt, må gutter bruke kondom for åbeskytte seg hvis partneren har bakteriell vaginose?

– Nei, han trenger ikke bruke kondom. Hvis gutten får plager, for eksempel svie når han tisser, så kan han prøve å bruke kondom til jenta er ferdig behandlet. Da kan disse plagene forsvinne.

Det er viktig å huske at svie når man tisser også kan skyldes andre tilstander. Hvis man har hatt sex med en ny partner og opplever svie ved tissinganbefaler vi å kontakte lege for å sjekke seg for andre sykdommer.

Men bakteriell vaginose er ikke farlig for gutten?

– Bakteriell vaginose er hverken farlig for gutten eller for jenta. 

Så det er bare plagsomt?

– Det kan øke sjansen for å få andre seksuelt overførbare infeksjoner som klamydia når man har sex uten kondom med nye partnere, men det er  viktig åbruke kondom for å beskytte seg uansett om man har bakteriell vaginose eller ikke.

Må man behandles?

– Ja. Det kan gå over av seg selv, men vi anbefaler behandling.

Hvordan behandler man bakteriell vaginose?

– Bakteriell vaginose behandles med antibiotika. Det finnes flere preparater påapoteket som man kan kjøpe uten resept som ikke er antibiotika, men dette er ikke tilstrekkelig behandling. Man må til legen for å få god behandling for bakteriell vaginose.

Hva slags preparater finnes reseptfritt på apotek?

– Det som selges over disk på apoteket er kapsler med melkesyrebakterier som man kan stikke opp i skjeden. Men disse fungerer ikke alene. De har bare vist effekt hvis man bruker dem sammen med antibiotika. Hvis man skal bruke dette må man snakke med en lege først.

Ligner bakteriell vaginose på sopp? Det er kanskje flere som har hørt om sopp.

– For pasienten kan det være vanskelig å skille. I begge tilfeller får man økt mengde utflod. Ofte er det sånn at sopp klør mest, og at bakteriell vaginose lukter vondt, men dette kan variere. Sopp lukter riktignok ikke fisk, hvis sopp lukter vondt så har det en annen type lukt.

Så hvordan skal man vite hva man har?

– Budskapet er at det er viktig å gå til legen hvis man får symptomer fra underlivet som kløe, svie, lukt eller økt mengde utflod. Det er legens oppgave å sette diagnose og gi rett behandling.

Er det sant at bakteriell blir verre når man har mensen?

– Det er ikke bakteriell vaginose i seg selv som blir verre, men lukten. Skjeden til kvinnen er sur. Den blir litt mere basisk når man har bakteriell vaginose, men den er fremdeles sur. Når det kommer base i kontakt med utfloden til en kvinne som har bakteriell vaginose så blir lukten av råtten fisk kraftigere.

Hvorfor blir det verre ved mensen da?

– Fordi blod er basisk! Det samme gjelder sæd, det er også basisk. Jenter med bakteriell vaginose kan merke en sterkere fiskelukt når de har mensen og etter at de har hatt sex med en gutt.

Uthevet sitat: ?Jenter med bakteriell vaginose kan få kraftigere fiskelukt når de har mensen og når de har hatt sex med en gutt.?

Kan bakteriell vaginose påvirkes av prevensjonsbruk?

– Ja, det kan faktisk det. Dette er helt i startfasen på forskningssiden, men flere studier den siste tiden har vist at hormonell prevensjon beskytter mot bakteriell vaginose.

Når vi spør Kristine hva som er det aller viktigste å huske, så understreker hun følgende:

– Veldig mange får det, og det er ikke farlig.

 

“Veldig mange får det, og det er ikke farlig.”

 

I noen tilfeller kan det være et problem at jenta blir så vant til lukten at hun ikke merker det selv.

– Jeg har en oppfordring til dere gutter. Hvis underlivet til kjæresten lukter råtten fisk er det lov til å si i fra, det er nemlig fint for dere begge å få henne til en lege så hun får riktig behandling. 

 

 

Har dere spørsmål om bakteriell vaginose eller andre underlivsplager? Kontakt oss på twitter: @under_livet eller skriv til oss i kommentarfeltet. 

Fotokreditering: Colorbox og Kristine Mørk Kindberg

62 kommentarer
  1. Dette hjalp mye! Har slitt med illeluktende og økt utflod en stund nå.. får vell ta turen til legen. Tror mest sannsynlig det er bakteriell vaginose – men hvordan fungerer kuren med antibiotika? Har aldri gått på det før..

  2. Malin: Hei, Malin. Så fint at innlegget hjalp deg. Gå til legen så vil hun eller han kunne utføre noen enkle tester på utfloden din for å finne ut om det er bakteriell vaginose eller ikke. Det finnes flere måter å ta antibiotika mot bakteriell vaginose på. Du kan bruke antibiotika i pilleform (som du spiser) eller så finnes det lokal antibiotika i form av noe som heter vagitorier (stikkpiller til skjeden) eller kremer. Dette bør du diskutere med legen din. Hilsen Ellen og Nina

  3. Hei.
   Gikk på p-piller, men så var det mye kluss og litt på og av fra dag til dag, så slutta på de.
   Etter dette har det vert mye store problemer med kjærestelivet og familie. Mensen har uteblitt i snart 3 mnd nå (nei, jeg er ikke gravid)
   Som legen min før har sagt, så har det nok mye med at jeg er veldig stresset og lei meg.
   Men da er spørsmålet. Kan jeg bli gravid uten at jeg får mensen?
   Og om jeg så skal begynne på p-piller jeg, når skal jeg så begynne når jeg ikke vet når første mensendag er siden jeg ikke får mensen?
   Håper på svar takk!:)

  4. Ustabil: Hei! Takk for et fint spørsmål. Som du sikkert forstår er det vanskelig for oss å svare godt på spørsmål som handler om akkurat deg, siden vi ikke er legen din og ikke har mulighet til å gjøre en undersøkelse. Vi vil anbefale deg at du stiller disse samme spørsmålene til legen din. Vi kan svare litt generelt.

   1. Det er mange som mister menstruasjonen for en kort periode på grunn av stress eller vektendring.

   2. Det at du ikke har mensen akkurat nå betyr ikke at du ikke kan få en eggløsning når som helst. Eggløsningen kommer FØR mensen, du kan ikke være sikker på når den kommer, og det er når du har eggløsning du kan bli gravid. Du kan derfor bli gravid selv om du ikke har blødninger. Du må fremdeles bruke prevensjon når du skal ha sex hvis du ikke ønsker å bli gravid.

   3. Når skal du starte? Dette må du se i pakningsvedlegget eller høre med legen som skrev de ut. På de fleste typer p-piller kan man starte når som helst i syklus og bruke dem i en uke og så er man sikker mot graviditet. Det er forskjell på p-piller, så du må sjekke at dette også gjelder for de du bruker.

   Det virker ikke som om p-piller er det beste alternativet for deg. har du vurdert p-stav, p-ring eller spiral? Du skriver at du ikke er gravid, vet du det fordi du har tatt en test? Hilsen E og N

  5. takk for svar!
   ja jeg har tatt test to ganger for å være på sikre siden.
   har vurdert å sette inn p-stav men har hørt at dette ofte gir ubehagelige bivirkninger.
   og spiral skal vell helst settes inn på eldre damer som har født? eller tar jeg helt feil nå?
   har prøvd ulike typer prevangsjon før som f.eks microgynon som jeg reagerte med sterke humørsvingninger og p-plaster som ble for dyrt samt litt humørsvingninger der også.
   Jeg har slitt mye nedsatt libido i over 2 år. er utrolig frustrerende ettersom det er veldig stor forskjell til hva jeg var før.
   Noe som mest sannsynlig har med hardt studie og stresset det fører med seg. men vet ikke hva jeg skal gjøre.

  6. ustabil: Hei, igjen. Det høres ut som om du har det vanskelig. Som i skriver i innlegget som heter “oppklaring om hormonpause” vet man ikke på forhånd hvordan man reagerer på et hormonpreparat, så du kan ikke regne med å få de samme, eller lignende bivirkningene som andre jenter du har snakket med. Å velge preparat handler om å prøve å feile. Det er godt mulig p-stav er tingen for deg, hvis ikke kan du ta den ut og prøve noe annet. Sånn må det bli.

   Spiral har blitt helt i orden å bruke for unge jenter som ikke har født. Før var de større og vanskeligere å sette inn, men nå er de mindre og de kan brukes av kvinner uansett alder.

   Det er vanskelig å si hvorfor du sliter med nedsatt libido. Det absolutt være knyttet til stress, men hvis du syntes microgynon påvirket humøret ditt tror vi det er lurt å prøve en annen type prevensjon med andre typer hormoner.

   Du skriver at du ikke vet hva du skal gjøre. Vi synes du bør ta opp alt dette med legen din. Legen skal hjelpe deg med å velge prevensjon, og du kan fortelle om hvordan du føler seg og om manglende libido. Det er nok fint for deg å få litt oppfølging.

   Hilsen Ellen og Nina

  7. Hei, det hadde vært supert om dere kunne skrevet et eget innlegg om hvordan det er å ha sex første gang. Det er hvertfall et tema vi snakker om blant jentene hver gang vi møtes, men umulig å komme med et konkret svar når ingen av oss egentlig har peil, så det ender opp med at vi spekulerer rundt det vi har hørt fra andre (som er syyykt forskjellig!)
   Altså, er det vondt? Mange som sier de ikke klarte å sitte, gå på do o.l etter første natten
   Forventer partneren din at du skal kunne moves ogsånt? Hadde vært supert om dere kunne skrevet masse om dette 🙂

  8. Hei Synne,

   Sex for første gang er tema for bloggen om ca. 2 uker! Det er et tema vi får mange spørsmål om, og det er jo ikke rart 🙂 Håper du og venninnene får noen svar da.

   Takk for godt forslag,
   N og E

  9. Hei:) Ramlet innom bloggen din og tenkte jeg måtte legge igjen en liten kommentar:) fin blogg du har,fine innlegg! håper du vil ta turen innom min blogg også. Gjerne legg igjen ett lite spor etter deg, da blir jeg glad:)
   http://Www.pourfemme.blogg.no
   Klem

  10. hei! jeg har lenge hatt mistanke om at jeg har hatt nettopp dette, og har ett par spørsmål;
   1.Jeg er bare 15 åt gammel, kan jeg fortsatt dra til legen å få behandling?
   2. Drar man til fastlegen eller til gynekolog?
   3. Må legen sjekke underlivet før han/hun kan skrive ut resept?

  11. emilie: Hei, Emilie. Du har fastlege selv om du bare er 15 år, og du kan dra til fastlegen for å få behandling for bakteriell vaginose. Vet du hvem som er fastlegen din og hvordan du bestiller time? Vi kan ikke si sikkert hvordan alle leger gjør det, men det er lurt å sjekke underlivet for å være sikker på at det er bakteriell vaginose, så vi regner med at du må ta en gynekologisk undersøkelse. Dette er noe leger gjør hver eneste dag, og de synes ikke det er rart eller dumt. Vi forstår godt hvis du er usikker på dette, men alle kvinner må sjekke underlivet før eller senere. Du kan jo snakke med legen om dette på forhånd, så kan dere finne en løsning? Hvis du har hatt sex med noen uten beskyttelse kan du også snakke med legen om graviditetstest og klamydiatest. Det er alltid lurt å være på den sikre siden.

  12. Hei!
   Jeg er ganske sikker på at jeg har bakteriell vaginose, men jeg misliker fastlegen min sterkt. Lurte på om dere vet om man kan gå til for eksempel sex og samfunn og sjekke om man har dette? Og om de kan foreta de nødvendige testene og skrive ut resept på antibiotika? Får ikke byttet lege med det første, og det er litt krise…

  13. stressa: Hei, fint spørsmål. Vi ringte og kontrollsjekket og du kan dra på sex og samfunn og få undersøkelse og behandling for bakteriell vaginose som drop-in time. Du kan ikke bestille time på forhånd for BV. Hvis du er eldre enn 25 år så kan du dra til Olafiaklinikken i stedet. Hilsen E og N

  14. Godt tema. Dette burde man være mer åpen om. Min tidligere samboer gjennom 12år, to barn fikk vi og. Luktet råtten fisk nedentil konstant. Det hindret iallefall meg til å ha sex, og jeg ønsket ikke ha sex når det var slik. Medførte og ubehag med kløe og røde prikker om penis ikke ble vasket etterpå pga baskiske nivået sikkert. Patetisk historie, men sant. Ikke hadde vi noe sexliv etterhvert heller, og nå lever vi hver for oss med felles barn.

  15. Hei,
   kan man ha sex mens man er under behandling for bakteriell vaginose? Eller bør man vente til disse 5 dagene man får anibiotika er over?

  16. Sara: Hei! Takk for at du liker bloggen vår. vi kan skrive om rifter i underlivet, men det kommer ikke før om en stund, vi har en lang liste med saker som skal ut fremover. Vi er litt usikre på hva du mener med langvarige rifter. Hvis du har sår som ikke gror eller som du ikke kjenner årsaken til anbefaler vi at du oppsøker lege. Det er vanlig å få små rifter i skjeden ved samleie, men de gror vanligvis fort. Oppsøk fastlegen for undersøkelse. Hilsen E og N

  17. Hei, har slitt litt med at det lukter veldig sterkt av underlivet mitt. Trodde kanskje jeg hadde BV, men det lukter ikke råtten fisk. Det lukter bare vagina. Lukten kan noen ganger være så sterk at det lukter vagina av kontoret mitt hvis jeg har sittet der en hel arbeidsdag uten å lufte. Jeg er ikke urenslig, dusjer hver eneste dag.
   Hva kan dette komme av?

  18. Pernille: Hei Pernille,
   Det er veldig vanskelig å si noe om årsaken til luktproblemet uten en ordentlig gynekologisk undersøkelse. Vi vil anbefale deg å ta turen til legen og ta opp dette med han/henne. Det er viktig å få på det rene om det er snakk om en infeksjon, sånn at du eventuelt kan få riktig behandling. Dette høres jo veldig plagsomt ut. Du kan ikke utelukke BV kun basert på lukten.

   På generell basis kan tiltak mot lukt være å bruke bomullsundertøy i stedet for syntetisk undertøy, samt å unngå veldig trange bukser. Da unngår man å bli klam, noe som ofte kan medføre lukt. Men som sagt, vi håper du tar dette opp med legen din! Hilsen E og N

  19. Hei! Jeg skal akkurat til å begynne med min antibiotika behandling mot bv (vagitorier), men jeg venter mensen i løpet av de neste dagene. Burde jeg vente med behandlingen til etter jeg er ferdig med mensen? Eller er det akkurat det samme…

  20. Hei!
   Jeg tenkte jeg kunne kommentere her fordi det er det eneste innlegget på undelivsplager. Jeg har selv slitt mye med vaginose, sopp og andre plager og prøver nå å få underlivet tilbake i balanse etter kurer på kurer.
   En ting jeg skulle ønske dere skrev et innlegg om er kontakteksem eller andre plager i forbindelse med resirkulert dopapir eller bind (jeg reagerer selv på libresse og always). Det skal ikke mer enn et tørk med feil dopapir til før jeg kjenner et slags sviende/kløende ubehag. Bytter heldigvis raskt og det går over, men har hørst om andre som blir mer plaget og får både sår og rifter.
   Et innlegg om hvilke produkter (bind/tampong/dopapir) som kan gi slike plager og hva det er i disse (kjemikalier?plastfibre?) som fårårsaker disse plagene hadde nok hjulpet flere enn meg 🙂 Det hadde også vært fint med noen tips om hvilke produkter man kunne brukt i stedet for de man kan bli plaget av?
   Uansett synes jeg bloggen deres er kjempehjelpsom og lærerik!

  21. Sara: Hei, Sara! Takk for spørsmål. Vi kjenner ikke til noe studie som er gjort på akkurat dette, så vi har foreløpig ikke mulighet til å svare deg. De som sliter med hudplager slik du beskriver bør oppsøke en dermatolog for å kartlegge hva det er de reagerer på. Det er ikke gitt at alle som sliter med hudplager reagerer på det samme, så det er umulig å være generell her. Har du vært hos en dermatolog? Snakk med fastlegen din om utredning for hudplager. Hilsen E og N.

  22. Hei
   Jeg er 16 år og syns det er litt flaut å skulle gå til fastlegen min med dette her, er ikke helt komfortabel med at en gammel mann som har undersøkt meg siden jeg var liten skal undersøke underlivet mitt. Lurte derfor på om jeg kunne gå et annet sted å få sjekket om jeg har BV eller sopp infeksjon, har slitt med vondt lukt en stund nå, men har ingen andre plager.
   Bra innlegg foresten

  23. Margrethe: Hei, Margrethe! Vi forstår at du synes dette er litt flaut, selvom legen er vant til å undersøke underliv. Det er en stor del av jobben hans, og han synes nok ikke det er flaut. Det lønner seg å ha en fastlege du føler deg trygg på. Fastlegen din skal følge opp hele deg, og en viktig del av helsa di sitter i underlivet. Er det kanskje en ide å bytte til en annen fastlege så du kan ta gynekologiske undersøkelser hos din egen lege? Du kan oppsøke helsestasjon for ungdom i ditt nærområde og snakke med en lege der, men tilbudet avhenger av hvor du bor. Ring helsestasjonen og hør hva de tilbyr og når du kan komme for undersøkelse. Hilsen fra Ellen og Nina.

  24. Anonym: Hei! Beklager sent svar, vi håper du fant en løsning på problemet. Hvordan du skal ta antibiotikakuren må du avtale med legen som skrev ut kuren til deg. Hilsen Ellen og Nina.

  25. Hei! Jeg har hatt bv i veldig lang tid og bruker melkesyretabletter og i tillegg gått på antibiotikakur. Hva mer kan jeg gjøre for å bli kvitt dette?

  26. Sofie: Hei, Sofie. Hvis du ikke har blitt bedre av behandlingen må du gå tilbake til legen og diskutere dette med ham eller henne. Som vi har skrevet i artikkelen er det antibiotika som hjelper mot BV. Det er fordi BV betyr en overvekst av “feil” bakterier, og for å ta knekken på bakterier trenger man antibiotika. Vi har dessverre ingen andre medisinske råd enn dette. Håper du blir bedre. Hilsen Ellen og Nina.

  27. Hei,
   Jeg har nettopp fått påvist dette og fått resept av legen på vagitorier. Kan jeg bruke vagitorier mens jeg har menstruasjon?

  28. Anonym: Hei, anonym! Vi synes det virker mer logisk å vente til du er ferdig med menstruasjonen, slik at legemiddelet får virke i fred i skjeden. Vi har riktignok ikke noe fasitsvar på dette. Hilsen E og N.

  29. Hei, vet dere om noen nye medisiner som har kommet på markedet for BV? Prøvd alt på markedet og av markedet. Ingenting fungere, vært hos alle gynekologer og alle sier jeg må bare leve med det. Har slitt med dette i 26 år nå og det tar en stor del av live mitt.. Håper på svar 🙂

  30. Anonym: Hei, Anonym. Vi føler oss ikke kompetente til å snakke for noen som er eksperter på BV, og vi vil oppfordre deg til å snakke med noen som jobber spesielt med dette. Har du vært hos en venerolog? Vi håper du finner ut av dette, og vi beklager at vi ikke kan hjelpe deg med å finne nye medisiner. Hilsen E og N

  31. Hei. Jeg er nå ferdig med min behandling av det (3 stikkpiller på 3 kvelder) er det sånn at jeg må tilbake til legen for å sjekke at det er borte?

  32. Hei! Jeg var til legen for noen måneder siden, og fikk påvist BV, og da fikk jeg utdelt canesten. Så jeg brukte dette men det hadde ingen effekt, senere igjen så kjøpe jeg det en gang til, i troen på at jeg ikke hadde brukt det lenge nok, men det fungerte ikke da heller. Har nå prøvet å google litt, og da fikk jeg opp at canesten ikke funker mot BV bare sopp? Er helt sikker på at det var BV jeg ble påvist og det er de symtomene som jeg har. Jeg lurer på om det er noe på apoteket jeg kan kjøpe, eller må jeg til legen igjen? Jeg har også gått på antibiotika i mellomtiden, pga urinveisinfeksjon, men dette har ikke fått bort plagene…
   Håper på svar 🙂

  33. Karoline: Hei, Karoline. Helt riktig, Canesten er for sopp og ikke BV! Du må tilbake til legen og få riktig medisin. Det er ingen ting du kan kjøpe på apotek som har dokumentert effekt. melkesyre fungerer for eksempel ikke alene. Det er ikke sånn at all antibiotika funger på alle tilstander. Det er en egen behandling for BV og en egen behandling for urinveisinfeksjon. Håper du finner ut av det. Hilsen E og N.

  34. Tusen takk for svar! Da drar jeg tilbake til legen:)synes det er merkelig at jeg fikk tildelt canesten etter jeg leste i bruksanvisningen!

  35. Hei! Jeg slet fælt med tilbakevendende BV for et par år tilbake da jeg gikk på mini-piller. Problemet opphørte jeg sluttet på pillene. Nå har jeg fått satt inn en p-stav og jeg merker antydningene til en begynnende infeksjon igjen. I pakningsvedlegget til mini-pillene er ‘infeksjon i skjeden’ oppført som en potensiell bivirkning. Jeg har googlet meg grønn over eventuell sammenheng mellom BV og gestagen og har i den forbindelse også sett at flere sliter med tilbakevendende infeksjon. Så jeg lurer på om dette er en reell sammenheng for noen av oss. P-staven må ut, pokker ta :p

  36. lena: Hei Lena, BV er en slags infeksjon i skjeden, det stemmer. Men så langt tyder forskning på at hormonell prevensjon, både med og uten østrogen, har en beskyttende effekt mot BV (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24023807). Kvinner på hormonell prevensjon har mindre BV. BV er veldig vanlig i befolkningen så det er mye mulig at det ikke er en årsakssammenheng mellom de to, men bare tilfeldige sammentreff. Altså, mange kvinner bruker prevensjon og mange kvinner har BV, ergo tror man at det ene fører til det andre selv om det ikke er tilfellet. Men når det er sagt, det er mye man ikke vet om BV og hva som utløser det. Kanskje finnes det noen undergrupper av kvinner som reagerer annerledes og at du er en av dem. Vi kan dessverre ikke gi et bedre svar enn det. Hvis du fortsetter å være mye plaget og mener det er p-staven som har skylda, skader det ikke å prøve et annet prevensjonsmiddel. Hilsen E og N 🙂

  37. Jeg har mye gult utflod og det går gjennom trusa og det lukte ille,men fekk 3 kapsler antibiotika ,fungerte noen dager så var det på an igjen,prøvd sånne greier som man skaffe på appoteket også,men funke ikke og gikk til gynekologen men i følge han så hadde jeg ikke kjønsyksommer og det er bra ,men et år etterpå så fikk jeg 6 antibiotika kapsler og det ble vanlig i noen få dager også var det på an igjen med ille luktende utflod og mye
   Vil at det skal bli minde lukt og mindre utflod og at det litt blankt,men hvordan kan jeg få det normalt igjen?

  38. Hei
   Jeg er en mann på 34. Har siden 2008 merket en sterk ubehagelig lukt nedentil og under armene. Jeg har ikke kjæreste som kunne fortelle meg om det. Men en gang har en pasient sagt at han kjente en råtten fisklukt av meg. Jeg vært så mye plaget med dette at jeg har vært hos forskjellige leger uten at de finner noe rimelig. Jeg merker at lukten kommer når jeg får en liten damp i disse to områdene. Spesielt når dampen er forårsaket av angst. Vær så snill hjelp meg. Hva skal jeg gjøre?

  39. zaggy: Hei, zaggy. Vi er ikke helt sikre på hva dette kan være og tror du vil få best hjelp hvis du kontakter legen din så du kan få en undersøkelse. Lykke til. Hilsen E og N.

  40. Anonym: Hei, Anonym. De beste rådene for akkurat deg får du hos lege eller gynekolog som kan undersøke deg. Vi kan dessverre ikke gi deg noen råd ut over dette. Lykke til. Hilsen E og N.

  41. Gå til legen med en gang du måtte merke forandring i skjeden, være seg lukt eller utflod. Mot bv trenger dere en kur med antibiotikaen Flagyl. Har selv vært sammen med jenter som har hatt dette, og må si det er utrolig at de ikke merker dette selv, og sex kan hun bare glemme inntil hun har vært hos gynekolog. DU MÅ TIL LEGE SÅ FORT SOM MULIG Å FÅ RESEPT PÅ FLAGYL!Om problemet er noe annet så finner gynekologen ut dette og kan komme med råd. Lykke til 🙂

  42. Hei! Noen ganger får jeg litt rødbrun/brun farge på utfloden min, mens andre ganger er den helt normal… Har alltid opplevd at det lukter, men noen ganger er det verre enn andre ganger. Noen ganger har jeg også litt slimete hvit utflod. Tror dere dette kan være bv? Eller kan dette være normalt for ei jente i 16 årsalderen? Er ikke seksuelt aktiv.
   Mvh en engstelig meg!!

  43. Pernille: Hei Pernille, Vi kan ikke si noe om ditt tilfelle sånn over internett, så hvis du er veldig engstelig kan det kanskje være en ide å snakke med legen din. Men på et generelt grunnlag kan vi si at man ikke får bakteriell vaginose uten å ha hatt sex. Så hvis man ikke er seksuelt aktiv er dette ikke sannsynlig. Utfloden varierer mye gjennom menstruasjonssyklusen. Det du beskriver som slimete utflod, kan være den type utflod man får rundt eggløsning. Da blir gjerne utfloden litt som eggehvite og man kan strekke den mellom fingrene som tråder. Dette er helt normalt! Rødbrun utflod er heller ikke unormalt, i hvert fall ikke i puberteten eller hvis man går på hormonprevensjon – det kan være en liten mellomblødning.

   Utflod har en naturlig, litt salt lukt – hvis det gir mening – og underlivet vil som alle andre deler av kroppen utvikle lukt i løpet av dagen på grunn av varme o.l. Kjønnslukt har vi alle sammen! Unormal lukt fra utfloden kan være kraftig fiskelukt eller råtten lukt.

   Hilsen E og N

  44. På forrige kommentar skrev dere at hvis man ikke er seksuelt aktiv så er det ikke sannsynlig.. Trodde at BV også kunne utløses ved visse antibiotika kurer man har fått og en god del andre faktorer, selv om man ikke er seksuelt akitv?

  45. Forvirret: Hei forvirret, Vi skjønner at du er forvirra. De fleste eksperter på feltet mener at man ikke kan få BV uten å ha vært seksuelt aktiv, men dette er ikke endelig bevist. Det er riktig at antibiotika kan drepe laktobasillene som normalt dominerer underlivsfloraen og dermed gjøre det lettere for andre bakterier og sopp å få fotfeste. Men det ser ut som om den bakterien som er viktigst i utviklingen av BV, Gardnerella vaginalis, ikke finnes i skjeden uten at man har hatt sex. Sopp derimot, er veldig vanlig etter antibiotikakurer ettersom mange har sopp i normalfloraen sin og antibiotika ikke dreper sopp. Håper det var oppklarende. Hilsen E og N

  46. Er det mulig å gå til helsesøster med dette? Mistenker at jeg har BV og at jeg har hatt det ganske lenge.

  47. Anne: Hei Anne, Helsesøster kan ikke skrive ut behandling for BV, men du kan selvfølgelig snakke med henne/ham for det! Fastlegen din kan hjelpe deg med undersøkelse og behandling 🙂 Dette er et vanlig problem på fastlegekontoret. Hilsen E og N

  48. Hei,
   Jeg har et veldig stort problem.
   Jeg MÅ ha BV da jeg har prøvd alt for å få bort lukten i seks mnd.
   Det er veldig slitsomt og det har gått utover mitt forhold med min partner.
   Jeg har vært hos legen, men hun tok en test og fant ingenting? føler hun ikke tok meg alvorlig nok….
   Hva skal jeg gjøre? =(

  49. Heidi: Hei Heidi, Jeg ville bestilt en time hos gynekolog hvis dette er noe som har vart i 6 måneder. Vond lukt behøver ikke være BV, men fiskelukt som særlig blir verre etter samleie er typisk. Husk at overdreven vasking kan forverre problemet, så unngå det. Håper du finner ut av det! Hilsen E og N

  50. Hei, kan man få bv uten å ha hatt sex. Jeg er en 15 år gammle jente som aldri har hatt sex, men det lukter vondt i underlivet. Er ikke sikker på om det lukter råtten fisk…

  51. Anonym: Hei, Det er ikke vanlig å få BV uten å ha hatt sex. Som vi har skrevet om tidligere, er det helt vanlig å lukte litt nedentil, særlig etter en lang dag. Du kan prøve å bruke bomullsundertøy og se om det hjelper? Husk også å ikke vaske deg for mye nedentil, særlig med sterke såper. Det holder med varmt vann! Snakk med legen din om råd, hvis det ikke går over 🙂 Hilsen E og N

  52. hei jeg har begynt med piller som går opp i underlivet for bakteriell vaginose og det har gått fint men den fjerde og femte dagen så har jeg sett at det kommer ned småbiter av pillene på trusa når jeg skal ta en ny en, bør jeg bli bekymret?

  53. Det kan være verdt å nevne at lukten av råtten fisk også kan være gjenglemt tampong i skjeden! Jeg har nemlig prestert å gjøre det en gang, trodde ikke det var mulig. Det kan potensielt være farlig å gå for lenge med, så skjekk sooner rather than later damer 🙂

  54. Hei. Har hatt BV i snart 3 år nå! Lyst til å gi opp. Har gått til lege og gynekolog, fått antibiotika av begge, men BV kommer tilbake. Begge sier at testene ikke viser noe, så de kan ikke hjelpe meg. Hva i all verden skal jeg gjøre? Hvis jeg skal ha sex må jeg bruke melkesyretabletter til skjeden 3-4 dager før for lukten. Slitsomt å planlegge og ekstremt dyrt for de pillene. Men de hjelper ikke mot utfloden. Har du noen råd?

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg