Abort gjort litt enklere

Abort er noe som vekker sterke følelser. Men hvordan funker det egentlig? Og hva er disse lovene og reglene som alle diskuterer i avisene? Her er et forsøk på å gjøre abort litt enklere å forstå. For abort er vanskelig nok som det er. 

Av Nina D. Brochmann

 

Lovverket

I Norge har vi selvbestemt abort frem til svangerskapsuke 12. Det betyr at i denne perioden er det jenta som bestemmer helt selv, uavhengig av hva partneren, fastlegen eller foreldre måtte mene om saken. Det kan oppleves som urettferdig for pappaen, så vi anbefaler å ta ham med på råds. Men det er altså den gravide som er sjefen de første 12 ukene. Etter uke 12 er det andre regler som gjelder og man må da søke om å få abort. Uke 12 er med andre ord en viktig grense det kan være greit å kunne.

Men når er man 12 uker gravid? Man skulle tro at man telte fra den dagen man hadde ubeskyttet sex, men det er utrolig nok feil. I stedet teller man fra første dagen i siste mensen. Sånn sett har man vært gravid i to uker før man i det hele tatt hadde ubeskyttet sex, i følge loven. Ikke helt logisk, men det er sånn reglene er.  

Før du får abort vil legen uansett undersøke deg med et ultralyd-apparat som føres opp i skjeden for å se hvor mange uker “du er på vei.” Det er kjekt siden mange har uregelmessig mensen eller ikke husker datoen for siste mensen så godt. I tillegg er det en slags forsikring for legen om at du forteller sannheten. Ultralydundersøkelsen er fasiten juridisk.

To abortmetoder

Det finnes to måter å gjennomføre en abort på: med piller og med en liten operasjon. Du kan i prinsippet velge metode selv, men i Norge utføres de aller fleste selvbestemte aborter med piller. Det er fordi det er enda tryggere for den gravide og billigere for helsevesenet, enkelt sagt. 

Metode 1: Piller eller “medisinsk abort”

En medisink abort begynner med at du møter opp til en avtalt time på sykehuset og får utdelt en pille. Denne pillen inneholder et stoff som lurer kroppen til å tro at du ikke lenger er gravid.  Alle de kompliserte prosessene som sørger for at det befruktede egget vokser til et foster og så en baby, stopper helt opp. Aborten er satt i gang, men den er altså ikke ferdig. Når du har tatt pillen, drar du hjem igjen for å vente i 1-2 dager. Det er helt normalt å bli litt kvalm, blø og ha mensen-smerter i denne tiden.

Etter 1-2 dager skal aborten fullføres og du blir da lagt inn igjen på sykehuset. Unntaket er friske damer over 18 år som har vært gravide i mindre enn 9 uker. De kan fullføre aborten hjemme sammen med en venn eller kjæreste, hvis de vil det.

Metoden er uansett lik begge steder: Du putter fire stikkpiller opp i skjeden din. Pillene gjør at livmoren trekker seg sammen og skviser ut innholdet sitt, litt som når du har mensen. Bare at denne gang er det også et bittelite foster inni livmoren som skal ut sammen med blodet. Blodet som kommer ut vil være klumpete. Det er lurt å ta smertestillende, for en abort gjør vondt. For de fleste er aborten ferdig etter fire til seks timer og man kan dra hjem samme dag.

Etter en medisinsk abort er det helt vanlig å blø og ha litt vondt i to-tre uker etterpå. Da er det viktig å bruke bind, og ikke tampong, for å forhindre infeksjon. I tillegg skal du ikke ha sex før du har sluttet å blø. Hvis du får veldig vondt, feber eller blør masse må du ringe sykehuset eller dra på legevakten. Husk å si at du har tatt abort til legen så de skjønner hva det gjelder!

Metode 2: Kirurgi

Etter at du har vært til en samtale på sykehuset og fått sjekket hvor mange uker du er på vei, får du satt opp en time til abort noen dager senere. Fra midnatt før inngrepet må du faste, siden du får narkose under aborten. Det betyr at du ikke skal spise, drikke, røyke eller snuse. Det er viktig å si ifra hvis du bruker noen faste medisiner eller har diabetes. Alt dette skal du få beskjed om av sykehuset.

Selve operasjonen varer i ca. 10 minutter mens du er i narkose. Legen vil skrape ut fosteret ved å gå opp via skjeden og inn i livmoren via livmorhalsen. Etter at du har våknet vil du ligge på sykehuset i noen timer for at legene skal sjekke at alt står bra til.  Akkurat som ved medisinsk abort vil du kunne blø og ha smerter i stund etterpå. De samme reglene gjelder for bind og sex, og du bør også her ta kontakt med lege dersom du blir dårligere eller ikke får mensen innen 4-6 uker. 

Men jeg har hørt at…

…medisinsk abort ikke funker?  Det var nettopp en skremselssak i media om en jente som tok medisinsk abort og oppdaget at hun fortsatt var gravid flere måneder senere.  Hvis det kan skje med henne, kan det vel skje med meg? Det er lite sannsynlig hvis du følger beskjedene du får av legen. 1 av 100 pasienter vil fortsatt være gravide etter en medisinsk abort. Derfor er det viktig at man tar en graviditetstest en måned etter aborten. I tillegg bør du kontakte lege hvis du ikke har fått mensen tilbake etter 4-6 uker.

…man kan se en liten mini-baby som kommer ut?   Til det er det bare å si at jo tidligere du tar abort, jo mindre sjanse er det for at du kan se noe foster. De fleste aborter i Norge tas før graviditetsuke 9, og babyen vil da være et ca.1,5 cm langt, gjennomsiktig rompetroll som igjen er omgitt av slim og blod. Bilder du kan ha sett på internett av søte, mini-babyer er falske og laget for å gi jenter dårlig samvittighet for å ta abort. Det synes vi ikke noe om. Bildet under er av et ekte foster i 8-9.uke. Litt ekkelt, beklager. 

…det er farlig å ta abort?  Nei, abort er trygt i Norge, heldigvis. De vanligste bivirkningene og komplikasjonene er blødninger og smerter. Infeksjonsfaren er lav. Du kan også helt fint bli gravid igjen etter å ha tatt abort. Kirurgi innebærer alltid en liten risiko på grunn av narkose og det kan i svært sjeldne tilfeller oppstå skade på livmoren, blæra eller urinveiene. Men det er altså utrolig sjeldent.

 9.uker gammelt foster. 

Huskeliste ved abort

  • Ta en graviditetstest hvis du tror du kan være gravid. 
  • En graviditetstest kan først slå ut omtrent to uker etter at du hadde ubeskyttet sex. En negativ test før dette betyr altså ingen ting.
  • Siste frist for selvbestemt abort er 12 uker fra første dag i siste menstruasjon, altså 10 uker etter at du hadde ubeskyttet sex.
  • Ta kontakt med fastlegen din eller lokalsykehuset ditt direkte for å bestille time for abort. Husk at de har taushetsplikt.
  • Ta gjerne med typen eller en god venn på sykehuset.
  • Husk å ta ny graviditetstest fire uker etter aborten for å sjekke at du ikke fortsatt er gravid 
  • Ta kontakt med sykehuset, fastlege eller legevakt dersom du plutselig blir dårligere etter en abort med feber eller kraftige smerter.

Lurer du på noe mer?

Fastlegen din, helsesøster eller din lokale helsestasjon er gode å prate med hvis du er usikker, og kan hjelpe deg med prosessen. Alle du snakker med i helsevesenet har taushetsplikt.  Det er også lurt å snakke med partneren din, venner og familie for råd og omsorg uansett hva du velger å gjøre.

Her er noen telefonnummere du kan ringe:

Amathea815 32 005 (gratis). Gir generell veiledning og råd om abort og graviditet.

Helsenorge.no800 43 573 (gratis). Gir informasjon om hvilke rettigheter du har og kan formidle kontakt direkte til ditt lokale sykehus.

Til slutt må du gjerne sende spørsmål til oss i kommentarfelt, på Facebook eller på Twitter @under_livet 

 

 

Fotokreditering: Ed Uthman, MD.  

Barbering

Vi har fått noen henvendelser om intimbarbering. Mange sliter med røde nupper og inngrodde hår etter at de har brukt barberhøvel. Her er noen enkle tips som kan gjøre underlivsbarbering litt enklere. 


 


Av Ellen Støkken Dahl


Hvordan barbere underlivet?

1. Bruk en ny barberhøvel. Jo skarpere, jo bedre. Hvis du lett får nupper kan det lønne seg å skifte høvel så ofte som etter 7 ganger, både for skarphet og på grunn av bakterievekst.

2. Hold høvelen ren. Vask den med såpe før bruk, og hold høvelen ren og tørr mellom hver gang den brukes. Ikke la den ligge fuktig, for eksempel i dusjen, bakterier elsker alt som er fuktig og varmt. 

3. Vask området som skal barberes med såpe. Vi anbefaler ellers ikke såpe i underlivet, men barberhøvelen lager bittesmå sår i huden. Hvis det er er bakterier på huden og de får muligheten til å gå inn i sårene blir det små betennelser. Bruk en mild intimsåpe, og hold slimhuden fri for såpe. Slimhuden er den huden som ikke har hår. Gutter har slimhud på penishodet, og jenter har slimhud innenfor de ytre kjønnsleppene.

4. Barber med hårenes retning. Dette er lettere med en ny og skarp høvel. Det kan kjennes lettere å barbere mot hårretningen, du får bedre tak, men det vil lett oppstå irritasjon. 


Hvis barbering ikke er tingen for deg finnes det andre alternativer du kan prøve. Du kan bruke voks, dette kan gjøres hjemme eller i salong, barbermaskin, epilator eller hårfjerningskrem. Prøv deg frem og finn den løsningen som passer best for deg. 

Det er et individuelt valg om man vil fjerne hår eller ikke. Noen liker å la håret gro, noen vil fjerne litt, og noen vil fjerne alt. 

 

Kilde: SUSS-telefonen

______________________________________________________________________

Logo: Henning Wisth

 

Videre lesning: 

Lukter det råtten fisk?

Detox fra p-pillen?

Herpes – Verdens undergang?

 

Kontakt oss på twitter, på facebook, eller i kommentarfeltet. 

Kronprinsesse Mette-Marit: Sex Happens!

 

Av Nina D. Brochmann

Siden vi begynte å blogge er det mange som har spurt oss om hvorfor vi startet Underlivet. Svaret vi har gitt er at vi føler at det er en mangel på trygg og god seksualinformasjon for unge i Norge i dag. Vi vil drive folkeopplysning.

Men det egentlige spørsmålet burde vært hvorfor vi blir så engasjerte av seksualhelse i et land som Norge, der unge får gratis prevensjon av staten og Trond-Viggo Torgersen snakket om sex i barnetimen da vi vokste opp.  Det burde ikke være behov for oss. Så hvorfor føler vi allikevel at en blogg om sex er så viktig at vi sitter oppe sene kvelder og bruker den lille fritiden vi har på å spre kunnskap om sex?

Litt av svaret er at vi ikke bare møter norsk ungdom i vårt arbeid. Både Ellen og jeg har arbeidet med minoritetshelse på asylmottak og på voksenopplæring for innvandrere. Møtene vi har hatt der med både kvinner og menn har vært noe av det sterkeste og mest givende vi har fått lov til å delta på som medisinstudenter. Og det har vært en kraftig påminner om at de seksuelle rettighetene og mulighetene vi nyter godt av i Norge i dag ikke skal tas for gitt.

  • 14,2 millioner jenter gifter seg før de er 18 år, hvert eneste år.
  • Flere tusen kvinner dør hver eneste dag mens de føder, helt unødvendig.
  • Nigeria økte akkurat fengselsstraffen for homofili til 14 år.
  • Nicaragua innførte akkurat totalforbud mot abort, selv ved voldtekt.
  • Samtidig utføres det hvert år 22 millioner utrygge aborter verden over.
  • Uten helseforsikring i USA koster p-piller nesten 1000 kr for en pakke.
  • Selv i Oslo opplever jenter at familien kan støte dem ut hvis de ikke blør på bryllupsnatten. 

I høst skal verdensledere bli enige om FNs nye utviklingsmål for verden, som en oppfølging til Millennium Development Goals. Sist gang var det så vidt seksuell helse ble tatt med i det hele tatt  – det var for sterk kost for konservative kulturelle og religiøse krefter. Det skal ikke skje igjen. I år står unge mennesker fra alle verdens hjørner samlet for å sørge for at ungdommers seksualhelse ikke blir glemt, gjennom kampanjen “Sex Happens.” 

På mandag holdt GlobVac en studentkonferanse om seksuell og reproduktiv helse for unge. Kronprinsesse Mette Marit åpnet konferansen med noen svært kloke ord. De skal få stå for seg selv:

 

“Faktum er at over hele verden har unge mennesker sex. Deres helse, rettigheter og fremtid står i fare når de nektes retten til skikkelig seksualundervisning og til helsetjenester. Dette forårsaker et stort antall dødsfall blant unge jenter hver eneste dag. (?)

Verdensledere må sørge for at unge mennesker har verktøyene til å foreta gode valg for kroppene sine. De må sette klare mål og sørge for finansieringen til å implementere seksualundervisning for alle unge. Men for at dette skal skje må unge mennesker bruke stemmene sine!”

 

 

 

Flaggermus

Mens menn i pornofilm har penisstørrelse i øvre normalområde, har pornodamene små, diskrete kjønnslepper. Denne “idealvulvaen” er et produkt av pornoindustrien og gjør mange jenter usikre påseg selv: Har jeg flaggermus? Det er på tide å ta underlivet tilbake.

 

Foto: Labialibrary.tumblr.com

Av Ellen Støkken Dahl


Idealvulvaen

De kvinnelige underlivene som vises frem i media, i porno og i populærkulturen er for ensidige. Idealvulvaen skal være hårløs, flat og de indre kjønnsleppene skal være kortere enn de ytre. Idealet passer bare med noen kvinner. Underlivet har blitt en motesak, og det er alvorlig fordi den ensidige fremstillingen påvirker hvordan jenter og kvinner ser på seg selv. Når jenter får dårlig selvtillitt og komplekser for underlivet sitt, kan sexlivet påvirkes, både i form av lyst- og orgasmeproblemer. Det kan du lese mer om her.

En gresk studie fra 2011 beskrev en gruppe friske og normale jenter i tenårene som oppsøkte en spesialklinikk fordi de trodde noe var galt med underlivet deres. Hvorfor trodde de at noe var galt? Noen hadde sammenlignet seg med jenter som enda ikke var ferdige med puberteten, mens andre hadde sett bilder på internett eller i en anatomibok. Jentene hadde vært usikre og lett etter noe å sammenligne seg med, og konklusjonen deres var at noe var galt med dem.

Også norske jenter er redde for å ha underliv som ikke passer med idealvulvaen. Plastisk kirurgi for å gjøre de indre kjønnsleppene kortere har blitt vanligere.

 

Kjønnslepper

Jenter og kvinner har to sett med kjønnslepper, de indre og de ytre. De indre er hårløse og dekket av en følsom slimhud, mens de ytre kjønnsleppene er mer som normal hud og dekket av hår. I puberteten vokser de indre kjønnsleppene, og de kan ofte bli lenger enn de ytre. Akkurat som mange har en fot som er litt større enn den andre, er det helt vanlig å ha litt forskjellig lengde på kjønnsleppene.


Foto: Colourbox

Det er viktig å huske at idealvulvaen ligner vulvaen til en jente som enda ikke har kommet i puberteten. Dette kan påvirke jenter som går fra barn til voksen. Vi vet at seksualisering påvirker yngre og yngre ungdommer. Hvis jentene tidlig har fått med seg hvordan en vulva “skal” se ut, kan det være en psykisk påkjenning å oppleve at underlivet endrer seg til noe som ikke lenger passer.

 

Farge og størrelse

Det er ikke bare idealet på lengden som er alt for smalt, mange bekymrer seg også for form og farge på kjønnsleppene. Det er helt normalt å ha kjønnslepper som er både mørkere og lysere enn huden ellers på kroppen, men dette er det ikke alle som vet. Variasjonen er veldig stor.

 

Vi ser ikke nok normale underliv

Det er kjent at vi lar oss påvirke av tynne modeller påreklameplakater. Heldigvis ser vi normale kvinner i alle størrelser hver eneste dag og klarer, til en viss grad, å skille normalen fra idealet. Underliv, derimot, er noe vi nesten aldri ser, og særlig ikke nå når ungdommer har sluttet å dusje nakne sammen i gymmen. Når vi bare ser underliv som passer med idealvulvaen får vi et feilaktig inntrykk av virkeligheten.

Det er få som tør å snakke åpent om hvordan de ser ut mellom beina, og særlig ikke tenåringer som opplever endringer de kanskje ikke var forberedt på. Usikkerhet kan være en stor del av ungdomstiden – ingen vil skille seg fra de andre jentene i klassen. Det er faktisk ikke selvsagt for unge jenter at alle er forskjellige. Hvordan kan jenter vite at de er normale hvis ingen av bildene de har sett ligner på dem, ikke en gang de som er i naturfagsboka? Mangelen på bilder av ulike underliv er en del av problemet. Jeg tror lett tilgjengelige bilder av ulike underliv kunne vært med på å endre idealet.

I den forbindelse vil jeg benytte sjansen til å anbefale nettsiden Labia Library. Nettsiden inneholder et fotogalleri hvor man kan se ulike underliv med kjønnslepper i alle størrelser. Hvis noen naturfagslærere leser dette, anbefaler jeg at bildene fra nettsiden eller tilsvarende bilder brukes i seksualundervisning.

Vi etterlyser en bok på norsk for jenter som tilsvarer boka Penisatlas av Esben Esther Pirelli Benestad. Hvis noen kjenner til en slik bok, ta kontakt med oss i kommentarfeltet. Slike bøker burde brukes aktivt på ungdomsskoler!

 

Det er ikke deg det er noe galt med

Hvordan ser et normalt underliv ut? Det er like vanskelig å svare på dette som det er å svare på hvordan en normal nese ser ut: Det finnes ingen fasit. Vi har alle forskjellige neser, og vi har alle forskjellige underliv.

Hvis noen av leserne våre har vært flaue eller skammet seg over underlivet sitt vil jeg si en ting: Det er ikke deg det er noe galt med. Lange og korte kjønnslepper er like bra, det er like bra om de er mørke eller lyse eller om de har ulik lengde. Alle er forskjellige. Det er idealet det er noe galt med, ikke deg.

Det er leit at et slikt urealistisk ideal får normale jenter som ikke har et medisinsk problem til å ville endre på utseendet. Jeg vil at jenter skal like seg selv uten kirurgi, men for å få til det må vi gjøre noe med idealet, og det er ikke like lett. 

__________________________________________________________

Foto: Henning Wisth

 

 

Kilder:

Gudim og Jukvam, 2008, Gynekologi – kort og godt, Universitetsforlaget

Michala, Koliantzaki and Antsaklis, 2011, “Protruding labia minora”

Neill and Lewis, 2009, Ridley´s The Vulva, Wiley-Blackwell

 

 

Kontakt oss i kommentarfeltet eller på twitter: @Under_Livet

 

Videre lesning:

Hjelp – Jeg er ikke kåt

Hva er et hormon?

Bieber og peniskomplekset

Hjelp – jeg er ikke kåt!

Normal.dotm
0
0
1
950
5420
Columbia University
45
10
6656
12.0

0
false

18 pt
18 pt
0
0

false
false
false

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

 

Av Nina D. Brochmann


Kåthet har gått fra å være tabu til å bli et ideal blant kvinner. Perfeksjonspakken for kvinner innebærer at vi skal nyte sex, ta initiativ til sex, og eksperimentere med sex. Sex har blitt en ny, offentlig prestasjonsarena. Men hva gjør man da hvis lysten er borte eller aldri egentlig kom?

En 100-årings dom

I januar hadde jeg gleden av å møte en uvanlig fascinerende bestemor. Dr. Shirley Zussman, nå 100 år, må sies å ha hatt orkesterplass til den seksuelle revolusjon. Hun gikk i lære hos Masters og Johnson – kjent for sin “oppdagelse” av den kvinnelige orgasme og inspirasjonen til HBO-serien Masters of Sex – og Zussman har siden 60-tallet praktisert som sexterapeut i New York.

“Vi har glemt å ta på hverandre og se hverandre inn i øynene”

Et halvt århundre senere har hun fortsatt pasienter, men ikke minst et unikt blikk på dagens seksuelle problemer: “Før kom pasientene med orgasmeproblematikk – tidlig ejakulasjon eller fraværende klimaks – men nå er det rett og slett tenningen som mangler,” sier hun. Hun mener høyt arbeidspress og teknologien har skylda. “Vi har glemt å ta på hverandre og se hverandre inn i øynene,” sier hun. 


Jeg må bare bli ferdig med dette først!   Foto: Colourbox

Den hemmelige kvinnesykdommen

Og Dr. Zussman har muligens rett. Mangel på lyst virker å være den nye kvinnesykdommen. En stor studie fra 2013 viste at 1/3 av britiske kvinner hadde slitt med manglende sexlyst i løpet av det siste året.  Blant kvinner i alderen 16-24 år oppga en av fire at de opplevde manglende interesse for sex. Under halvparten av mennene hadde samme problem. 

Fire stadier av sex

Men når kvinner sier de sliter med manglende lyst, hva er fasiten de måler seg opp i mot? Siden 60-tallet har man operert med en slags dominomodell med fire responsstadier av sex: 

LYST – OPPHISSELSE – ORGASME – RESOLUSJON

Lyst defineres da som et ønske om seksuell aktivitet, inkludert fantasier og tanker. Lyst er en ren mental prosess. Opphisselse er derimot både en følelse av nytelse og en fysisk reaksjon med økt blodtilførsel til underlivet, fukting av skjeden, økt puls, blodtrykk og pustefrekvens. 

Opptil 40 % av kvinner opplever

sjelden eller aldri lyst FØR sex

Det er først i den senere tid at forskere har begynt å problematisere denne modellen. Dette fordi spørreundersøkelser har vist at opptil 40 % av kvinner sjelden eller aldri opplever lyst FØR sex – de har altså ikke “spontan lyst” som det kalles på fagspråket. Allikevel opplever de fleste av dem fysisk opphisselse og nytelse ved sex.

Kan det virkelig være sånn at det er noe galt med 40 % av kvinner der ute?

En ny type lyst

Nei, sier flere og flere. For mange kvinner er lyst responsiv, altså at den oppstår som et resultat av intim berøring eller en seksuell situasjon. Opphisselsen kommer før lysten, og disse kvinnene er derfor mer avhengig av forspill og nærhet i senga for å “skru på bryteren.” Det er altså ikke noe galt med kvinnene, men med våre forventninger. Kvinner med responsiv lyst har nedsatt interesse for sex og tar lite initiativ i senga, men de har fortsatt evnen til å ha deilig sex når de først kommer i gang.  

Kvinner med responsiv lyst har nedsatt

interesse for sex og tar lite initiativ i senga

Modellen med responsiv lyst er et klart brudd med medienes fremstilling av hvordan sex skal være. Mange jenter og kvinner vi møter føler seg ikke hjemme i dette bildet. De sliter med mindreverdighetskomplekser og angst for å være unormale fordi de ikke er så interesserte i sex “som alle andre.” De tror typen synes de er kjip, med påfølgende skyldfølelse, fordi de aldri tar initiativ til en kjapp en på fest. For mange av disse damene kan det være befriende å få en alternativ forklaringsmodell: Responsiv lyst er rett og slett en helt normal variasjon av kvinnelig seksualitet, og ikke en feil eller sykdom.

Ett problem – flere årsaker

For de aller fleste som opplever mangel på spontan lyst handler veien til en sunn seksualitet om å bli komfortabel med hvordan ens egen kropp fungerer og å senke prestasjonskravene til en selv. Men, noen sliter faktisk med nesten total mangel på lyst og seksuell interesse, på en slik måte at det går ut over resten av hverdagen og evnen deres til å ha fungerende forhold. Det er ingen gode tall på hvor mange dette gjelder, men de fleste anslagene ligger godt under 10 %. Så hva gjør at noen kvinner verken har responsiv eller spontan lyst?

Mangel på lyst er et sammensatt problem med både fysiske, psykiske og sosiale årsaker. Vi vet at depresjon, angst, stress og utmattelse gir redusert sexlyst. Videre kan en lang rekke sykdommer, sånn som diabetes, hjertekarsykdom og hormonforstyrrelser, virke negativt inn. Noen medisiner, blant annet “lykkepiller” (SSRI) og anti-epileptika, kan minske lysten. Noen kvinner opplever at p-piller kan ha en negativ effekt, men forskning på dette viser motstridende funn.

Depresjon, angst, stress og utmattelse

gir redusert sexlyst.

Lyst må ikke minst vurderes i sammenheng med personens seksuelle forhold. En tysk studie viste at kvinnelig sexlyst synker når et forhold har vart i mer enn 3 år. Mannens interesse sank også, men i mindre grad enn kvinnens. Videre er det vist at dårlig kommunikasjon i parforhold gir dårligere sexliv og lystnivå. Og kanskje åpenbart, kvinner i ulykkelige parforhold har mindre lyst på sex. Motsatt, kvinner som beskriver forholdet sitt som varmt, omsorgsfullt og kjærlig opplever mer lyst.

En tysk studie viste at kvinnelig sexlyst synker

når et forhold har vart i mer enn 3 år.

Til slutt er det viktig å være klar over at lysten endrer seg daglig, månedlig og gjennom livet, i takt med hormonendringer i kroppen. Det er helt normalt at man blir mindre kåt med alderen, etter en fødsel og rett før menstruasjon. Dette er en del av den normale, hormonelle “lystsyklusen” til kvinner. Lave østrogennivåer, som kvinner har rett før menstruasjon, kan for eksempel gi mindre lyst. Slike ting forskes det intenst på, blant annet i legemiddelbransjen. For hvis man kan finne ut mer om de ulike hormonenes rolle i lystsyklusen, kan man kanskje finne en medisin også…

 

Se intervju med Dr. Shirley Zussman på TIME magazine: 

 

Vil du lese mer? Her er en fin oppsummering fra Norsk Helseinformatikk: http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/kvinne/nedsatt-seksuell-lyst-28515.html 

Kilder: UptoDate.com (Sexual dysfunction in women),  Womens sexual function and dysfunction. Study, Diagnosis and Treatment redigert av Goldstein et al.,  http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2962366-1/abstract , http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp050154

 

Herpes – Verdens undergang?

Herpes er vanlig, vanskelig å beskytte seg mot, og etter vår erfaring den kjønnssykdommen mange unge frykter aller mest. Hvorfor? Du blir ikke kvitt det. Når man først har fått herpes så har man det for resten av livet. Men når det er sagt, er det verdens undergang? Er man dømt til et liv med skyld, skam og sølibat?

Av Ellen Støkken Dahl

Mange tror det. Mange tror man aldri kan ha sex igjen etter å ha blitt diagnostisert med underlivsherpes. Det er ikke overraskende at herpes er fryktet, for et raskt Google-søk gav meg en lang rekke skumle påstander å bygge herpesangst på. Er du blitt diagnostisert med herpes? Ikke bruk Google. Da finner du noe riktig og noe galt i en suppe av motstridende påstander, uten mulighet til å sortere ut det som er viktig og riktig:

«Herpes angriper bare de som har et aktivt seksualliv.»

«De fleste får herpes i barnehagen.»

«Hvis du har fått herpes må du alltid bruke kondom.»

«Kondom beskytter ikke mot herpes.»

«Du må sjekke om du har herpes så du ikke smitter noen!»

«Når man har herpes er man alltid smittsom.»

«Jeg har ikke herpes, jeg har forkjølelsessår.»

Ser du hva jeg mener? Myter og usikkerhet rundt herpes er bare en del av problemet. Herpesangst er et reelt problem, til tider et større problem enn sykdommen selv. Hva gjør man hvis herpes plutselig dukker opp i et langvarig parforhold? I et ekteskap? Hvem var utro, hvem smittet hvem, hvordan kunne dette skje, og hvem sin SKYLD er det?

La oss angripe herpes bit for bit, påstand for påstand. Suppler gjerne med spørsmål i kommentarfeltet eller kontakt oss på twitter: @under_livet.

Hvor mange typer herpes finnes?

Man kan dele opp herpes etter plassering eller etter type virus. Viruset som gir herpes heter Herpes Simplex og det finnes to typer. Herpes simplex type 1 og Herpes simplex type 2. I resten av saken vil jeg betegne disse som herpes 1 og herpes 2. I tillegg er det sikkert mange som har hørt «munnherpes» eller «forkjølelsessår» og «kjønnsherpes» eller «underlivsherpes». Dette beskriver ikke to ulike sykdommer, bare hvor de er plassert. Man kan også få herpes for eksempel på fingrene, i øyet eller rundt rumpa.

Hva er forskjellen på herpes 1 og herpes 2?

Tradisjonelt sier man at herpes 2 hører hjemme i underlivet mens herpes 1 hører hjemme rundt munnen, men dette stemmer ikke! Når unge kvinner får herpes i underlivet for første gang har de i 80% av tilfellene fått herpes 1.  Man kan også få herpes 2 rundt munnen. Man ser ikke forskjell på de to virusene på egen hånd.

Kan jeg ha sex igjen?

Ja, det kan du.

Jeg har smertefulle, hyppige utbrudd. Må det virkelig være sånn resten av livet?

Herpes kan være veldig smertefullt, selv om de aller fleste ikke har store plager. Selv om det ikke finnes medisiner som kan fjerne herpes fra kroppen, finnes det medisiner som kan dempe og hindre symptomer. Det finnes kurer man kan ta innimellom, når man merker at utbruddet kommer, og det finnes behandling man kan ta fast over tid for å hindre utbrudd. Mange blir bedre etter en slik kur. Snakk med fastlege eller en spesialist hvis du vil ha behandling mot herpes. Det er også fint å vite at det første utbruddet vanligvis er det verste, og at antall utbrudd og styrken på utbrudd vanligvis avtar over tid.

Er det bare folk som har mye sex som får herpes?

Nei. I teorien kan man bli smittet med herpes første gang man har sex, selv om begge er jomfru. Dette kan skje hvis partneren har hatt munnherpes og dere har oralsex. Dette er ikke ment for å skremme, det er ment for å avmystifisere. Man kan ha uflaks med en partner eller flaks med mange partnere. Det er dumt at herpes knyttes til de med mer aktivt seksualliv fordi det kan gi skam og usikkerhet. Bruk kondom ved partnerskifte og ha så mye sex du selv vil. Det er et personlig valg.

Hvor mange har herpes? Kan jeg ha herpes uten å vite om det?

Over halvparten av befolkningen smittes som barn med herpes 1 rundt munnen. Dette kan skje når barn spiser på samme leke som noen som er infiserte. Det som er fint er at det å bli smittet med herpes fungerer litt som en vaksine. Herpes 1 på munnen beskytter godt mot herpes 1 andre steder på kroppen og den gir noe beskyttelse mot herpes 2.

50-70 prosent av befolkningen har herpes 1 og 10-40 prosent har herpes 2. Dette er usikre tall nettopp fordi veldig mange har herpes uten å vite om det. Det er ikke sånn at alle som har herpes får blemmer.

Hvordan kan jeg sjekke om jeg har herpes så jeg ikke smitter noen med et uhell?

Det er ikke vanlig å sjekke om man har herpes hvis man ikke har hatt utbrudd. Hvis du ikke har hatt noen symptomer trenger du ikke bekymre deg for herpes.

Er man smittsom hele tiden?

Man er smittsom når det er virus på huden, og dette skjer som regel når man får et utbrudd. Det som er kjipt er at noen utbrudd er «usynlige». Noen ganger har man virus på huden uten å merke noen ting. Man er altså ikke smittsom hele tiden, men man kan ikke alltid vite når man er smittsom. De fleste blir derfor smittet når partneren ikke vet at han eller hun er smittsom. Det er det som er så vanskelig med herpes, man kan ikke beskytte seg eller partner helt. Men man kan ikke ha kontroll over alt hele tiden, sånn er livet. Vi mener det der viktig å fokusere på det man kan gjøre noe med.

Beskytter kondom mot herpes?

Ja og nei. Herpes smitter når hud og slimhinner kommer borti hverandre. Kondomet beskytter altså de delene som blir dekket av kondomet, men som nevnt må man ikke ha herpes i akkurat de områdene som beskyttes av kondomet. Kondom kan altså hjelpe, men det er ikke helt sikkert. Kondom er allikevel alltid lurt når man skal ha sex med ny partner, det er flere ting en herpes som kan smitte.

Hvem har smittet hvem når herpes plutselig dukker opp i et parforhold? Hvem sin skyld er det?

Det kan være utrolig ubehagelig å oppleve at en seksuelt overførbar infeksjon plutselig dukker opp i et parforhold. Tankene går lett mot utroskap og fordeling av skyld. Herpes er greit å takle hvis man husker på at mange har hatt herpes lenge uten å vite det. Partner kan ha hatt et «usynlig utbrudd» og smittet den andre. Det er veldig viktig å snakke sammen om dette, og det å fokusere på skyld leder ingen vei.

Må jeg bruke kondom eller avstå fra sex for å beskytte min faste partner?

Hvis dere har vært sammen en stund er det stor sannsynlighet for at du allerede har smittet partneren, selv om partneren ikke får utbrudd. Det er også mulig at partneren din var smittet fra før uten å vite det. Det er opp til den enkelte pasienten om en ny partner skal informeres eller ikke, herpes er ikke meldepliktig, og kondom og behandling med tabletter kan minske risikoen for å smitte i starten av et nytt forhold. Vi tror riktignok alltid det er fint å snakke sammen når man er i et forhold, også om herpes. Det kan være ubehagelig å fortelle partner om herpes, men vis gjerne til tall som sier hvor vanlig det er. I tillegg er det viktig å huske at herpes ikke er farlig.

Jeg sliter med herpesangst. Hva gjør jeg?

Det er viktig å snakke med noen profesjonelle som kan mye om emnet. Det kan være en fastlege, en spesialist eller en psykolog. Dette gjelder alle former for angst.

Er herpes verdens undergang?

Nei.


Vi oppfordrer til at de som har spørsmål om herpes og graviditet/ fødsel tar dette med legen sin.  

Vi skal ta for oss mer om symptomer og sykdomsforløp for herpes 1 og herpes 2 i et innlegg senere denne uken.

Kilde: Tall og fakta til denne saken er hentet fra Seksuelt Overførbare Infeksjoner av Moi og Maltau, Gyldendal Akademisk, 2013.

Fotokreditering: Colourbox. Logo: Henning Wisth