Urinlekkasjer

Urinlekkasjer, som på fagspråket kalles urininkontinens, er et utbredt kvinneproblem. Alder, barnefødsler og høy BMI er de største risikofaktorene, men også unge, normalvektige og barnløse kvinner kan plages med lekkasjer.

Bilde: Colourbox

 

Av Ellen Støkken Dahl

Det finnes ulike former for inkontinens. Vi skiller mellom det som kalles stressinkontinens og urgeinkontinens og en blandingstype som kombinerer stress- og urgeinkontinens.

Stressinkontinens er det vanligste, rundt 50 prosent av de som sliter med urinlekkasjer har stressinkontinens. Stressinkontinens betyr at man lekker urin når noe får trykket i magen til å øke. Det kan skje når man hoster eller nyser, ler, hopper, løper eller lignende. Sammenlignet med urgeinkontinens er det snakk om smålekkasjer, men alvorlighetsgraden varierer veldig. Det kan være forskjell på hvor ofte man lekker, og hvor mye man lekker hver gang det skjer.

Urgeinkontinens handler om trang. Kvinner som sliter med urgeinkontinens får en plutselig, sterk og ukontrollerbar trang til å tisse akkurat NÅ, sammen med en større urinlekkasje. Kvinner som bare har urgeinkontinens utgjør 10-15 prosent av de med inkontinens. De som sliter med urgeinkontinens har ofte en overaktiv blære, noe som betyr at de ofte får sterk trang til å tisse uten nødvendigvis å lekke. Kvinner med overaktiv blære tisser oftere enn andre kvinner og må ofte opp for å tisse om natten.

Mellom 35 og 50 prosent av kvinner med inkontinens har en blandingstype. De har altså både stress- og urgeinkontinens på en gang. Med andre ord kan lekkasjeformen variere. Noen ganger lekker man når man hopper eller nyser, andre ganger opplever man sterk tissetrang og lekker en større mengde.

Urinlekkasjer kan skyldes ulike ting. Hvis du drikker mer vann enn du trenger kan det være fint å kutte ned. Mange tror at det å drikke mye vann i seg selv er sunt, men det er ikke noe helsebringende ved å drikke mer vann enn kroppen trenger. Drikk når du er tørst, og drikk ekstra hvis du trener mye eller oppholder deg i sterk varme. Ellers vil det å få i seg mer enn rundt 2 liter vann i døgnet bare gjøre at du må tisse mer og oftere. Det kan også være fint å kutte ned på vanndrivende drikker som kaffe og te.

Noen ganger kan urinlekkasjer være et symptom på andre sykdommer. Noen opplever lekkasjer når de har urinveisinfeksjon, og det finnes nevrologiske sykdommer som kan gi lekkasjer. Derfor kan det være greit å diskutere urinlekkasjer med legen hvis du ikke kan se noen klar grunn til at de har oppstått, for eksempel at du har begynt å lekke etter en fødsel eller hvis du brått begynner å drikke 5 liter vann i døgnet. Men som regel lekker man ikke på grunn av en sykdom, ofte vet man ikke helt hva som er årsaken.  

 

Så hva skal du gjøre med lekkasjene? Er du dømt til å bruke svarte klær på underkroppen for å skjule lekkasjene så godt du kan, bruke bind hver dag, eller til å avstå fra både løping og latter gjennom resten av livet? Det finnes heldigvis noe man kan gjøre med lekkasjene. Det kan være fint å oppsøke en lege med problemet så du kan få veiledning og hjelp til å finne en løsning. Under halvparten av kvinner som sliter med urinlekkasje oppsøker lege, selv om det finnes hjelp. Det er på tide å snu denne trenden.

Det første man prøver for å få slutt på lekkasjene krever litt egeninnsats. Hvis du sliter med stressinkontinens kan du ha god nytte av å trene bekkenmuskulaturen. Du vet de musklene du bruker for å stoppe strålen når du tisser eller klemme sammen skjeden? Det er disse musklene vi snakker om. Hvis bekkenmuskulaturen er bedre trent kan det være lettere å hindre ufrivillige lekkasjer når trykket i magen øker. Det finnes flere måter å trene bekkenmuskulaturen på, men i hovedsak handler det om å stramme musklene i intervaller, slik man trener andre muskler i kroppen på treningsstudio. Det finnes egne treningsprogrammer man kan bruke, blant annet egne apper og mobilspill som er laget spesielt for bekkenbunnstrening. Man kan også prøve vaginalkuler eller lignende verktøy. Poenget med vaginalkuler er å bruke bekkenmuskulaturen til å holde kulene på plass så lenge man orker. Uansett hvordan du trener vil du forhåpentligvis merke at du blir sterkere og oppleve mindre lekkasjer over tid.

For de som i hovedsak sliter med urgeinkontinens vil bekkenbunnstrening også kunne ha en viss effekt, men enda viktigere er det vi kaller for blæretrening. Blæretrening handler om å lære seg til å tisse sjeldnere. Dette krever struktur. Man kan begynne med å si at man har lov til å tisse for eksempel hver halvtime. Hvis en plutselig trang oppstår mellom disse lovlige tissetidene skal man ikke gå på toalettet, men holde seg. Etter hvert skal man gradvis øke intervallet mellom hver gang man får lov til å tisse, til en time, til to timer, til tre timer og så videre. Over tid til dette hjelpe på urgeinkontinensen.

Enkle kirurgiske inngrep kan gjøre en verden av forskjell for noen kvinner, men for andre vil trening alene gjøre nytten. Hva som kan hjelpe deg best handler om mange ting, blant annet hva du selv ønsker, og om hvor alvorlig lekkasjeproblemet ditt er.

 


Kilde: Norsk elektronisk legehåndbok

Spørsmål om egen helse

Kjære lesere,

Vi har den siste tiden fått en del henvendelser anngående leseres egen helse på e-post og på facebooksiden vår. Vi kan dessverre ikke svare deg på henvendelser om helsen din. Vi driver en populærvitenskapelig blogg, ikke et helseforetak. Hvis du har spørsmål om egen helse må du oppsøke egen lege, lege på helsestasjon, helsesøster eller lignende. Hvis du vil bruke en nettbasert tjeneste kan du prøve chatten til Sex og samfunn.

Når vi har mulighet svarer vi på generelle henvendelser i kommentarfeltet på bloggen. Du kan gjerne stille spørsmål knyttet til tekstene våre, men disse svarene vil alltid være teoribaserte og vil aldri gjelde som noen erstatning for undersøkelse hos lege. Vi kan med andre ord ikke svare på henvendelser som gjelder for akkurat deg, vi vil alltid svare generelt. Har du et helseproblem eller noe du er usikker på? Oppsøk lege. 

Hilsen Ellen og Nina