Hva er egentlig mensen?

 

Vi snakker mye om hva mensen gjør med kroppen, og hvilke plager den kan gi oss. PMS og vondt i ryggen er kjipt. De fleste vet at menstruasjonen er knyttet til det å kunne få barn, til fertilitet. Likevel er det ikke alle som vet hva selve menstruasjonen er for noe. Hvor kommer blodet fra, er det et sår inne i kroppen?  


Av Ellen Støkken Dahl

Over ser du en tegning av en livmor inne i en kvinnekropp. Livmoren er et hult organ med samme form som en pære snudd opp ned. Den er egentlig veldig lite, rundt 8cm langt, men den har evnen til å vokse masse og romme et foster helt frem til fødselen.

Skjeden leder opp til livmoren fra de ytre kjønnsorganene våre, som vi liker å kalle for vulva. Skjeden er ikke spesielt lang, vanligvis mellom 7 og 10 cm. Der skjeden stopper finner vi livmorhalsen. Veien gjennom livmorhalsen til livmoren er veldig trang. Du kommer ikke inn dit sånn uten videre. Det går for eksempel ikke an å få en penis inn i livmoren når man har samleie. 

Det er hulrommet inne i livmoren, eller innsiden av livmorens vegger, som er nøkkelen til å snakke om menstruasjon. Den innerste veggen i livmoren er en slimhinne som kalles endometrium. Hvis du har hørt om “endometriose” en tilstand som er vanlig, og som kan gjøre mensen verre enn verst, kjenner du sikkert igjen ordet. Under ser du en større tegning av en livmor med navn på de ulike delene.

Mensen kommer omtrent en gang i måneden. Det passer med at vi har eggløsning omtrent en gang i måneden. Både eggløsningen og menstruasjonen er del av en månedlig menstruasjonssyklus, men de kommer ikke samtidig. Egget som skal løsne bruker tid på å modne inne i eggstokkene våre før det er klart, og mens dette skjer vokser også veggen inne i livmoren, endometriet.

Endometriet vokser

Veggen vokser fordi livmoren gjør seg klar til å ta i mot et befruktet egg. Det befruktede egget skal feste seg i veggen og få næring og beskyttelse mens det vokser. 

Hvis egget ikke blir befruktet trenger vi ikke det tykke endometriet til noe. Derfor stopper kroppen blodtilførselen til endometriet slik at veggen dør og løsner fra livmoren. Og her kommer det: Det er endometriet som er menstruasjonen vår!

Det er derfor menstruasjonsblodet ikke er helt som blodet som kommer fra et kutt i fingeren. Det er ofte slim eller klumper i blodet, og det er ikke så rart, når det er en hel slimhinne som kommer ut, og ikke bare ferskt blod.

 Livmoren begynner å klemme seg sammen for å dytte blodet og slimet ut det lille hullet i livmorhalsen. Det er disse krampene i livmoren som gir menstruasjonssmerter.

Det er vanlig at blodet har ulike farger, fra rødt til brunt. Når blodet er brunt betyr det at det har hatt tid til å levre seg. At blodet levrer seg betyr at det stivner, og blir til en geléaktig masse i stedet for rødt, flytende blod. Blod greier bare å holde seg rødt og friskt så lenge det er inne blodårene til en levende kropp. Når det kommer ut vil det etter hvert levres. Rødt blod har ikke rukket å levre seg enda. Du kan si at det er litt friskere.  

 

Menstruasjon og menstruasjonssyklus er selvfølgelig litt mer avansert enn det vi har presentert her. For eksempel er det flere viktige hormoner som styre menstruasjonssyklus. Alt dette skal vi komme tilbake til i senere innlegg.

Har du noen spørsmål om mensen? Kontakt oss i kommentarfeltet. Husk at vi ikke kan svare på spørsmål som gjelder akkruat deg og din helse. Det må du ta med fastlegen din. Vi svarer gjerne på generelle spørsmål om menstruasjon. 

 

Mer om menstruasjon

Trygg tampongbruk

Menstruasjonskopp

Pause fra mensen 

Hvorfor vet vi ikke når vi har eggløsning?

Ingen uønskede graviditeter, ingen behov for prevensjon, og ingen graviditetsangst. Det som høres ut som en utopi for kvinner av arten menneske er realiteten for flere av våre nære slektninger.

Hvis vi visste når vi hadde eggløsning hadde vi ikke trengt disse. Illustrasjon: Marit Rasmussenn

 

Av Ellen Støkken Dahl

I Why is Sex Fun fra 1997 tar forfatter Jared Diamond opp masser av ting du ikke visste du lurte på. Hvis du er interessert i sex på et svært nerdete nivå, slik skribentene bak Underlivet er, er dette boka for deg.

Noe av det mest spennende Diamond tar opp er spørsmålet om eggløsning. Hvorfor har kvinner skjult eggløsning? Vi er så vant til at det er slik det er, og at vi bare må forholde oss til prevensjon, tilhørende graviditetsangst når vi glemmer p-piller, og eventuelt strev for å oppnå graviditet. Men tenk litt på det: Det er ikke sånn for alle dyr. Det må en eggløsning til for å bli gravid. Vi har eggløsning ca. en gang i måneden, men vi vet ikke når. Det hadde vært så fantastisk om vi bare merket det.

Hunden din har for eksempel bare sex når den vet at det kan føre til en graviditet. Hvis ikke er det ikke noe poeng å ha sex. Hunden vet altså når den er fertil, tispa vet det selv, og aktuelle partnere kan merke det på henne.

I dyreriket er det vanlig å vise frem fertilitet på denne måten. I forbindelse med eggløsning sender kvinnelige dyr fra flere ulike arter tydelige signaler til eventuelle partnere. Sjimpansen får en tydelig rødfarget vulva, slik at man kan se det på henne med det blotte øyet. Andre dyr sender ut luktsignaler, og atter andre dyr gir beskjed til partnerne med bestemte lyder.

Dette med lyd synes jeg er særlig interessant. Det betyr at dyret merker eggløsningen på seg selv, og at hun sier i fra når hun merker det. Hvordan vet hun det?

Mange vil kanskje argumentere for at mennesker også kan finne ut når de har eggløsning. En måte er eggløsningstest som måler et hormon. Andre måter er å regne seg frem med en menstruasjonskalender, undersøke cervixsekret eller måle egen basaltemperatur, noe vi har skrevet om tidligere i forbindelse med en reklamekampanje fra merket Natural Cycles.

Jeg vil tippe at ingen dyr undersøker eget cervixsekret, eller kjøper eggløsningstester på apotek, men likevel så vet de. Wow.

Diamond presenterer ulike teorier knyttet til menneskets evolusjon som kanskje kan forklare dette med skjult eggløsning. Som med andre teorier om evolusjon kan vi ikke vite detaljer med sikkerhet. Vi kan jo ikke gjøre forsøk på grupper av forstadier til mennesker. Ikke bare fordi det ville vært uetisk, men disse forstadiene har ikke eksistert på lang, lang tid.

Dette er definitivt noe jeg skal lese mer om.

 

  

Ps. Underlivet beklager at det går tid mellom hvert innlegg for tiden. Vi jobber hardt med veldig spennende ting, og du får snart vite hva det er.

 

Hvis du vil skrive gjesteinnlegg for oss kan du kontakte oss på [email protected] for å få vurdering av tekst eller idé.