Hvorfor vet vi ikke når vi har eggløsning?

Ingen uønskede graviditeter, ingen behov for prevensjon, og ingen graviditetsangst. Det som høres ut som en utopi for kvinner av arten menneske er realiteten for flere av våre nære slektninger.

Hvis vi visste når vi hadde eggløsning hadde vi ikke trengt disse. Illustrasjon: Marit Rasmussenn

 

Av Ellen Støkken Dahl

I Why is Sex Fun fra 1997 tar forfatter Jared Diamond opp masser av ting du ikke visste du lurte på. Hvis du er interessert i sex på et svært nerdete nivå, slik skribentene bak Underlivet er, er dette boka for deg.

Noe av det mest spennende Diamond tar opp er spørsmålet om eggløsning. Hvorfor har kvinner skjult eggløsning? Vi er så vant til at det er slik det er, og at vi bare må forholde oss til prevensjon, tilhørende graviditetsangst når vi glemmer p-piller, og eventuelt strev for å oppnå graviditet. Men tenk litt på det: Det er ikke sånn for alle dyr. Det må en eggløsning til for å bli gravid. Vi har eggløsning ca. en gang i måneden, men vi vet ikke når. Det hadde vært så fantastisk om vi bare merket det.

Hunden din har for eksempel bare sex når den vet at det kan føre til en graviditet. Hvis ikke er det ikke noe poeng å ha sex. Hunden vet altså når den er fertil, tispa vet det selv, og aktuelle partnere kan merke det på henne.

I dyreriket er det vanlig å vise frem fertilitet på denne måten. I forbindelse med eggløsning sender kvinnelige dyr fra flere ulike arter tydelige signaler til eventuelle partnere. Sjimpansen får en tydelig rødfarget vulva, slik at man kan se det på henne med det blotte øyet. Andre dyr sender ut luktsignaler, og atter andre dyr gir beskjed til partnerne med bestemte lyder.

Dette med lyd synes jeg er særlig interessant. Det betyr at dyret merker eggløsningen på seg selv, og at hun sier i fra når hun merker det. Hvordan vet hun det?

Mange vil kanskje argumentere for at mennesker også kan finne ut når de har eggløsning. En måte er eggløsningstest som måler et hormon. Andre måter er å regne seg frem med en menstruasjonskalender, undersøke cervixsekret eller måle egen basaltemperatur, noe vi har skrevet om tidligere i forbindelse med en reklamekampanje fra merket Natural Cycles.

Jeg vil tippe at ingen dyr undersøker eget cervixsekret, eller kjøper eggløsningstester på apotek, men likevel så vet de. Wow.

Diamond presenterer ulike teorier knyttet til menneskets evolusjon som kanskje kan forklare dette med skjult eggløsning. Som med andre teorier om evolusjon kan vi ikke vite detaljer med sikkerhet. Vi kan jo ikke gjøre forsøk på grupper av forstadier til mennesker. Ikke bare fordi det ville vært uetisk, men disse forstadiene har ikke eksistert på lang, lang tid.

Dette er definitivt noe jeg skal lese mer om.

 

  

Ps. Underlivet beklager at det går tid mellom hvert innlegg for tiden. Vi jobber hardt med veldig spennende ting, og du får snart vite hva det er.

 

Hvis du vil skrive gjesteinnlegg for oss kan du kontakte oss på [email protected] for å få vurdering av tekst eller idé. 

7 kommentarer
  1. Jeg vet når jeg har eggløsning. Kjenner det i magen hver gang ( får vondt i magen da) og to uker etterpå får jeg mensen. Så det stemmer ikke at mennesker ikke kan vite når de har eggløsning.

  2. Har rn venninne som er plaget med kratige smerter ved eggløsning, så da går jeg heller for løsningen “å ikke vite” 😉

  3. Renate: Hei, Renate og anonym og H. Det stemmer at noen kvinner kan kjenne eggløsningen sin i noen sykluser. Dette gjelder ikke alle kvinner. Til sammenligning viser alle sjimpanser tydelig frem når de er fertile. Når vi i denne teksten skriver om “å vite når eggløsningen er” skriver vi en forenkling. Ulike dyrearter har ulike eggløsninger på den måten at noen har skjult ovulasjon fra seg selv og andre, mens andre dyrearter viser ytre tegn på sin ovulasjon i form av synlige kroppslige forandringer, lukt eller lyd. Mennesket har skjult ovulasjon, både for seg selv og andre. Eggløsningssmerten er ikke tydelig eller generell nok til å gjelde som et tegn. Om man kan kjenne eggløsningen så blir det ikke helt det samme. Både fordi det ikke gjelder alle kvinner, og fordi poenget med å vise slike tegn er å gi beskjed om fertilitet. Vårt fertilitetsvindu er mer før enn etter eggløsning. Du kan i teorien bli gravid fra sex opp til 7 dager før til en dag etter eggløsningen. Sannsynligheten er størst ved sex et par dager før. Hvis vi skulle kunne bruke en slik eggløsningssmerte til å si i fra om vår fertilitet, så kommer den litt seint. Sjimpanser viser frem når hun er fertil, og da er det ikke øyeblikket egget løsner alene som er poenget. Hvis vi instingtivt hadde visst når vi var fertile, når eggløsningen vår skulle komme, hadde det blitt lettere for oss å planlegge graviditet.

  4. Tonje: Hei. Jeg forsto det som om det var vulva ut fra boka jeg henviser til i teksten. Fant også noen artikler på nett som henviser til oppsvulmet og rød vulva hos sjimpanser, men jeg kan ikke gå god for kildene, og jeg er ikke biolog. Jeg vet utrolig lite om aper. Det er godt mulig du har rett. I så fall beklager jeg det. E

  5. Jeg vet også når jeg har eggløsning. Vet også om flere venninner som vet det. Jeg får vanvittig stive brystvorter da, og blir både kåt og våt.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg