MSOs lille smøreguide

6 gode grunner til å bruke glidemiddel

  1. Økt nytelse og lettere orgasme
  2. Redusert smittefare
  3. Variasjon i sexlivet
  4. Eneste vei til god analsex
  5. Redusert risiko for at kondomet sprekker*
  6. Lettere å ta en kjapp en
*Dersom du bruker vann- eller solokonbasert glidemiddel, oljebasert fungerer ikke med kondomer av lateks

Wetter is better

Alle typer sex kan være ubehagelig eller vondt dersom det er tørt og for mye friksjon. Mye glid = økt nytelse!

Skjeden produserer et gjennomsiktig, tyntflytende slim når man blir kåt. Hvor vått det blir, varierer fra vagina til vagina og dag til dag. Også penis lager litt glid på egenhånd. Ekstra glidemiddel er en morsom og deilig bonus for sex alene og med andre.

Glidemiddel er helt nødvendig for vellykket analsex, fordi det ikke produseres noe “naturlig” glid i rumpa.

 

Forebygger smitte

Hvis det ikke er vått og glatt nok, får man lettere små rifter og sår i slimhinnene (den typen hud man har inni skjeden, rumpa, og på penishodet). Da kan sykdommer som smitter via blod, for eksempel HIV, lettere smitte mellom sexpartnere.

I tillegg øker sjansen for at kondomet sprekker dersom det ikke er god glid, slik at man ikke lenger er beskyttet mot seksuelt overførbare infeksjoner (for eksempel klamydia og gonoré) og graviditet.

 

Et hav av muligheter

Det er tre hovedtyper glidemiddel: vannbasert, silikonbasert og oljebasert.

Det finnes også glidemidler som er en blanding av disse. Da heter det hybrid-glidemiddel, og er vanligvis en blanding av vann- og silikonbasert.

Man kan få gratis vannbasert glidemiddel fra gratiskondomer.no. Ellers kan man kjøpe glidemiddel på apotek, butikker som selger sexleketøy, mange parfymerier, dagligvarebutikker og nettbutikker. Det er ikke aldersgrense for å kjøpe glidemiddel.

Det finnes glidemidler av ulike typer (ofte vannbasert) med smak, lukt, varmende eller avkjølende egenskaper. Dette kan være en morsom måte å variere sex på, men det kan også virke irriterende på underlivet. Hvis man lett får bakteriell vaginose eller soppinfeksjon, eller opplever å bli sår eller øm i underlivet, kan det være lurt å unngå disse typene glidemiddel, eller teste med små mengder.

 

Vannbasert glidemiddel er trygt å bruke med alle kondomer og sexleketøy. Vannbasert fungerer stort sett bra med sensitiv hud, spesielt typene uten parfyme og smak.  Det er lett å skylle av med vann eller tørke med en klut, og lager ikke flekker på klær og sengetøy.

Vannbasert glid er relativt billig, og kan skaffes gratis på gratiskondomer.no.

Ulempen med vannbasert glidemiddel er at det tørker raskt. Løsningen er å bruke mye, å ta på mer glid etterhvert, eller ta på litt vann slik at glidemiddelet blir fuktig og glatt igjen!

 

Silikonbasert glidemiddel er trygt å bruke med alle kondomer, og sexleketøy av f. eks. hardplast, glass og metall. Det er som oftest litt silikonglidemiddel i pakken til kondomer. Silikonbasert glidemiddel er ikke anbefalt til bruk med sexleketøy av silikon, fordi det kan bryte ned overflaten av leketøyet slik at bakterier vokser lettere på det, eller leketøyet blir ødelagt på andre måter. Silikonbasert glid egner seg godt til sensitiv hud. Man trenger ofte bare små mengder for at det skal bli skikkelig glatt, så selv om det er litt dyrere enn vannbasert, varer gjerne en pakke silikonglid lengre enn en med vannbasert glidemiddel.

I motsetning til vannbasert glid, er silikonbasert glidemiddel godt egnet til sex i dusjen, fordi det ikke løser seg opp i vann. Dette gjør at det varer lengre og ikke tørker inn, men også at en ofte må bruke lunkent vann og kanskje litt mild såpe for å fjerne. Husk at man aldri må vaske direkte inne i skjeden, den renser seg selv.

 

Fordi silikonbasert holder seg glatt lenge, egner det seg svært godt til analsex.

 

Oljebasert glidemiddel er ikke trygt å bruke med kondomer, lateksen kan brytes ned og sprekker lettere. Lateksfrie kondomer laget av polyuretanplast kan brukes med oljebasert glidemiddel. En studie fra 2013 (1) viser at oljebasert glidemiddel kan gi irritasjon av slimhinnene, soppinfeksjon og bakteriell vaginose. Slik irritasjon av slimhinnen kan øke sjansen for smitte av seksuelt overførbare infeksjoner. Oljebasert glidemiddel egner seg derfor best til runking av penis, og bør unngås til vaginal- og analsex, spesielt dersom man plages av infeksjoner i underlivet. Eksempler på oljebaserte produkter som blir brukt som glidemiddel er vaselin, babyolje, fuktighetskrem og matoljer.

 

Spytt og vann

Flere liker å bruke spytt som glidemiddel, enten fordi de synes det er sexy, eller fordi det rett og slett er lettvint. Spytt tørker veldig raskt og kan lukte vondt på grunn av bakterier i munnen. Som med all annen sex som involverer munnen, kan man smittes og bli smittet med SOI. Det er viktig at dem som har sex med hverandre er enige om hva som skal brukes som glid.

Vann er ikke et godt glidemiddel. Mange har opplevd at det er vanskelig å ha sex i dusjen eller badekaret fordi det blir for mye friksjon. Silikonbasert glidemiddel skylles ikke vekk i vann, og kan være nyttig å teste hvis man vil ha sex i dusjen.

 

Kilder

Brown, JM; Hess, KL; Brown, S; Murphy, C; Waldman, AL; Hezareh, M. Intravaginal Practices and Risk of Bacterial Vaginosis and Candidiasis Infection Among a Cohort of Women in the United States. Obstetrics & Gynecology: April 2013 – Volume 121 – Issue 4 – p 773–780