Mamma til Michelle: Hva er vulva?

Blogger MAMMATILMICHELLE skriver i sitt innlegg “Let’s talk about sex” at hun er usikker på hva vulva og glans er, og hun er ikke alene. Underlivet forklarer. 

Av Ellen Støkken Dahl

I sitt innlegg “Let’s talk about sex” skriver blogger Mammatilmichelle at hun er usikker på bruken av ordene vulva og glans. Dette forstår vi godt. Det er mange som blander ord og bruker ulike begreper når de snakker om underliv. I tillegg har både kvinnen og mannens underliv flere deler. Det hele kan være veldig forvirrende. Hva er egentlig forskjellen på vulva, vagina og skjede? Hva er glans, hode og skaft? Vi forklarer. 

 

Hva er forskjellen på vagina og vulva?

Når folk skriver eller sier “vagina” mener de ofte “vulva”. En vulva er de synlige delene av underlivet til en kvinne, altså alt det som er utenpå. Vulva kalles kvinnens ytre kjønnsorganer. Vulva er to sett med kjønnslepper (de indre og de ytre), klitoris, og åpningen til urinrøret og åpningen til skjeden eller vagina. Når vi har skrevet innlegg om hvordan alle underliv er forskjellige, så er det vulva vi har snakket om, ikke vagina, selv om det er helt normalt å ha ulik dybde på vagina også.

Vagina er ikke det samme som vulva. Vagina er det samme som skjede, og det er rett og slett muskelrøret som leder opp til livmorhalsen. Vagina er det penis stikkes inn i når en en mann og en kvinne har vaginalt samleie. Vagina er der du plasserer tampongen eller menskoppen når du har mensen.

 

Hva er glans?

Glans, eller glans penis er det samme som penishodet. Penis har to deler. Det ene er skaftet, det andre er hodet. Hodet og skaftet har forskjellig hud. Huden på skaftet er vanlig hud og der kan det gro hår. Det er samme type hud som du har utenpå resten av kroppen, for eksempel på armen. Huden på glans eller penishodet er fuktig og glatt. Den type hud heter slimhud. Jenter har slimhud innenfor de ytre kjønnsleppene sine. Klitoris og de indre kjønnsleppene har altså samme typen hud som penishodet, eller glans. De ytre kjønnsleppene har samme typen hud som penisskaftet.

Det er fint å vite forskjellen på slimhud og vanlig hud fordi de tåler ulike ting. Det er ikke bra å vaske slimhud med sterk såpe. Det holder å bruke lunkent vann, eventuelt kan man bruke litt intimsåpe. Hvis man vasker slimhud med såpe kan man få sår og irritert hud. Jenter får lettere sopp hvis de bruker sterk såpe på slimhuden.

Mange vanskelige ord

Vi har mange vanskelige navn på deler av kroppen. Et eksempel på et vanskelig ord vi har fått spørsmål om er “frenulum”. Frenulum er det samme som “strengen” på penis. Strengen ligger på undersiden av guttens glans eller penishode. Noen opplever at strengen er litt stram, den kan til og med ryke under sex.

Er det flere ord dere lurer på? Skriv til oss i kommentarfeltet. 

Følg Underlivet på Twitter og Facebook

Fotokreditering: Skjermdump fra Nettavisen. 

Illustrasjoner: Underlivet

 

3 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg