Hva er egentlig mensen?

 

Vi snakker mye om hva mensen gjør med kroppen, og hvilke plager den kan gi oss. PMS og vondt i ryggen er kjipt. De fleste vet at menstruasjonen er knyttet til det å kunne få barn, til fertilitet. Likevel er det ikke alle som vet hva selve menstruasjonen er for noe. Hvor kommer blodet fra, er det et sår inne i kroppen?  


Av Ellen Støkken Dahl

Over ser du en tegning av en livmor inne i en kvinnekropp. Livmoren er et hult organ med samme form som en pære snudd opp ned. Den er egentlig veldig lite, rundt 8cm langt, men den har evnen til å vokse masse og romme et foster helt frem til fødselen.

Skjeden leder opp til livmoren fra de ytre kjønnsorganene våre, som vi liker å kalle for vulva. Skjeden er ikke spesielt lang, vanligvis mellom 7 og 10 cm. Der skjeden stopper finner vi livmorhalsen. Veien gjennom livmorhalsen til livmoren er veldig trang. Du kommer ikke inn dit sånn uten videre. Det går for eksempel ikke an å få en penis inn i livmoren når man har samleie. 

Det er hulrommet inne i livmoren, eller innsiden av livmorens vegger, som er nøkkelen til å snakke om menstruasjon. Den innerste veggen i livmoren er en slimhinne som kalles endometrium. Hvis du har hørt om “endometriose” en tilstand som er vanlig, og som kan gjøre mensen verre enn verst, kjenner du sikkert igjen ordet. Under ser du en større tegning av en livmor med navn på de ulike delene.

Mensen kommer omtrent en gang i måneden. Det passer med at vi har eggløsning omtrent en gang i måneden. Både eggløsningen og menstruasjonen er del av en månedlig menstruasjonssyklus, men de kommer ikke samtidig. Egget som skal løsne bruker tid på å modne inne i eggstokkene våre før det er klart, og mens dette skjer vokser også veggen inne i livmoren, endometriet.

Endometriet vokser

Veggen vokser fordi livmoren gjør seg klar til å ta i mot et befruktet egg. Det befruktede egget skal feste seg i veggen og få næring og beskyttelse mens det vokser. 

Hvis egget ikke blir befruktet trenger vi ikke det tykke endometriet til noe. Derfor stopper kroppen blodtilførselen til endometriet slik at veggen dør og løsner fra livmoren. Og her kommer det: Det er endometriet som er menstruasjonen vår!

Det er derfor menstruasjonsblodet ikke er helt som blodet som kommer fra et kutt i fingeren. Det er ofte slim eller klumper i blodet, og det er ikke så rart, når det er en hel slimhinne som kommer ut, og ikke bare ferskt blod.

 Livmoren begynner å klemme seg sammen for å dytte blodet og slimet ut det lille hullet i livmorhalsen. Det er disse krampene i livmoren som gir menstruasjonssmerter.

Det er vanlig at blodet har ulike farger, fra rødt til brunt. Når blodet er brunt betyr det at det har hatt tid til å levre seg. At blodet levrer seg betyr at det stivner, og blir til en geléaktig masse i stedet for rødt, flytende blod. Blod greier bare å holde seg rødt og friskt så lenge det er inne blodårene til en levende kropp. Når det kommer ut vil det etter hvert levres. Rødt blod har ikke rukket å levre seg enda. Du kan si at det er litt friskere.  

 

Menstruasjon og menstruasjonssyklus er selvfølgelig litt mer avansert enn det vi har presentert her. For eksempel er det flere viktige hormoner som styre menstruasjonssyklus. Alt dette skal vi komme tilbake til i senere innlegg.

Har du noen spørsmål om mensen? Kontakt oss i kommentarfeltet. Husk at vi ikke kan svare på spørsmål som gjelder akkruat deg og din helse. Det må du ta med fastlegen din. Vi svarer gjerne på generelle spørsmål om menstruasjon. 

 

Mer om menstruasjon

Trygg tampongbruk

Menstruasjonskopp

Pause fra mensen 

19 kommentarer

    1. Hei! Jeg er en jente på 17 år, som fikk min første mentrasjon for to år siden, men den har enda ikke blitt regelmessig. Hadde sist mensen i oktober, før det i april.. Slik har det vært helt siden jeg fikk den. Det kan gå mange måneder mellom, andre ganger får jeg det to- tre måneder på råd. Hva betyr dette? Bør jeg dra til legen og sjekke om noe kan være galt med meg?

    2. Hei!
      Jeg har lært av bilogi-læreren vår at vi jenter er født med alle eggene våre, og det er derfor viktig å ta vare på disse ved å blant annet ikke røyke.
      – fra denne påstanden har jeg to spørsmål vedrørende eggløsning/mensen:
      1. Jeg går på Carazette p-piller og har ikke hatt mensen (og ikke eggløsning) på over fire år. Vil det si at jeg har flere egg enn venninner som har regelmessig mensen?
      2. Siden jeg ikke har hatt eggløsning på fire år og ikke mensen, vil det si at disse eggene råtner/blir dårligere? (røyker ikke, spiser sunt, og trener. Fester normalt en gang i uken. Men det er ikke disse variablene jeg tenker på, men ut ifra at mine egg har ligget der i fire år, i motsetning til andre jenter som har regelmessig mens).
      Mvh. Jente 21 år.

    3. Bekymret: Hei Bekymret, Det er slett ikke uvanlig at menstruasjonen kan være uregelmessig den første tiden. I tillegg kan menstruasjonen bli uregelmessig/sjelden ved stress, mye trening og lav kroppsvekt. Hos 5-10 % av kvinner er uregelmessig menstruasjon forårsaket av noe som heter polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Dette er ikke farlig, men bør undersøkes av lege. Uansett høres det ut som om det er lurt å ta seg en tur til legen din siden dette er noe som plager deg! Han/hun kan snakke med deg og ta noen blodprøver slik at du får nærmere svar på hva det kan være. Lykke til og senk skuldrene! 🙂 Hilsen E og N

    4. Jente94: Hei Jente94, Det er helt riktig som biologi-læreren din sier. Vi jenter er født med alle eggene våre. For å svare på spørsmålene dine:

      Ja, du vil ha flere egg enn de som har regelmessig mensen. MEN vi har flere hundretusen egg, så det spiller egentlig ingen rolle om man har 100 egg mer eller mindre for muligheten din til å bli gravid senere. P-piller og annen hormonprevensjon har ingen innvirkning på sannsynligheten din for å bli gravid senere i livet, altså fertiliteten din. Det er dessverre ikke sånn at man kan “spare” seg til høyere fertilitet.

      Så til spørsmålet ditt om eggene dine råtner. Dette skal du ikke bekymre deg for! Det er IKKE sånn at eggene dine blir dårlig fortere fordi du ikke har eggløsning. Det er alder som spiller en rolle her. Eggene til alle kvinner blir dårligere med årene – det er en naturlig del av aldringsprosessen og en av grunnene til at det blir vanskeligere å få barn når du nærmer deg 40 år. Dette skjer med alle kvinner uavhengig av om de går på prevensjon, drikker, røyker, trener eller ei. Så slapp av og fortsett med Cerazette, du gjør ingenting galt. Dette er rett og slett utenfor vår påvirkningskraft!

      Hilsen E og N

    5. har hatt hormonspiral i 5 år. etter at jeg tok den ut, er hormonene helt i ubalanse. jeg har mye vondt i underlivet, og mensen er uregelmessig. hvor lang tid tar det før både hormoner og syklus er på plass? tok hormonspiralen ut i august 2015.

    6. Hei!
      Lit inne på det Jente94 skriver.
      Hvis man har p-stav I 3 år, og mensen uteblir I 3 år, eller lengre. Ligger alt dette inne i livmoren!? Blir det aldri fullt eller “dålig klima” der oppe?
      Mvh Jente93

    7. Hei!
      Jeg har bestandig synes at dette med menstrasjonssyklus er vanskelig. Kan dere vær så snill å forklare dette på en enkel måte, evt lage et eget innlegg? 🙂

    8. I mars så blir det et år siden jeg har hatt mensen. Jeg går ikke på p-piller og er ellers ganske normal, null røyk, null alkohol, osv. Hvordan kan jeg sett igang menstruasjonen igjen? Funker more woman til dette eller er det helsefarlig?

    9. Anonym: Hei, Anonym. Dette synes vi du bør snakke md fastlegen om. Det kan være mange grunner til at du ikke har fått mensen på en stund. Vi vil ikke anbefale deg å gjøre noe på egenhånd for å få satt i gang menstruasjonen, slik du skriver. Ta dette med fastlegen din. Hilsen E og N.

    10. Anonym: Hei, Anonym! Takk for tekstønske. En slik tekst er i arbeid, men den vil dessverre ikke komme ut på bloggen med det første. Vi skal ta ønsket til etterretning. Hilsen E og N.

    11. Jente93: Hei! Flott spørsmål. Når mensen uteblir er det fordi endometriet (slimhinnen som blir mensen) ikke bygger seg opp mellom hver gang. Det blir ikke liggende noe ekstra mens i livmoren hvis du ikke har mensen. Hilsen E og N.

    12. Anonym: Hei, Anonym. Vi vet ikke hva som er årsaken til at du har smerter i underlivet eller uregelmessig mens. Det er ikke gitt at det er hormonspiralen din. Menstruasjonssyklus pleier å stabilisere seg ganske fort etter at man har sluttet på hormonprevensjon. Vi synes du skal ta dette med fastlegen din. Hilsen E og N.

    13. hei! Jeg har ett spørsmål ang mellomblødninger etter bytte av p-pille merke. Jeg byttet fra Loette til Yasmin for lit over en uke siden. Loette gav meg mellomblødninger ganske mye, så valgte å gå over til yasmin etter den siste aktive pillen på Loette. Jeg trodde da at jeg ikke kom til å få mensen denne perioden, men nå har jeg hatt småblødninger siden jeg skiftet til yasmin. Kan jeg ta en pillefri uke/ sukkerpiller nå eller må jeg vente til jeg har tatt yasmin i 21 dager? hva er lurt mon tro? 🙂

    14. Anonym: Hei! Dette er jeg ikke helt sikker på faktisk. For å ikke ta noen sjanser er det nok best å ta 21 piller Yasmin før du tar pause, så er du helt trygg. Håper du får mindre problemer med Yasmin! Hilsen E og N

    15. Hei!
      I sommer fikk jeg mensen to ganger iløpet av en mnd. Jeg går ikke på noe prevensjon. Hvordan eller hvorfor kan dette skje?

    16. Bianca: Hei Bianca, Det kan skje ved at man får eggløsning hyppigere enn man pleier. Det er ganske vanlig, særlig de første to årene man har menstruasjon, at eggløsningen ikke er helt stabil. Det er derfor man ikke anbefaler metoder som “sikre perioder.” En annen grunn til to blødninger på en måned er at man faktisk har blitt gravid og så hatt en tidlig spontanabort. Hilsen E og N 🙂

    17. Hei!
      Kan dere skrive et innlegg om PCOS? Nylig fått denne diagnosen, men vet ikke helt hva det går ut på..
      Og kanskje også om kjønnssykdommer som HPV?
      – J 18

    18. S: Hei, S! Takk for forslag. En tekst om Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) kommer i boka vår. Det er godt mulig vi publiserer noe på bloggen før den tid, flott å få ønsker.

      Vi har skrevet flere tekster om seksuelt overførbare infeksjoner. De kan du finne her: http://underlivet.blogg.no/seksuelt_overfrbare_infeksjoner.html

      Vi har ikke skrevet en egen tekst om HPV enda, men det kan vi gjøre. Noen former for HPV-virus er forbundet med kreft i livmorhalsen. Vi har skrevet flere tekster om den typen kreft, hvor vi også skriver om HPV-vaksinen. Disse tekstene kan du lese her: http://underlivet.blogg.no/kreft.html

      Hilsen E og N

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg