Menskopp – noe for deg?

Kan et silikonbeger i skjeden virkelig fungere som et alternativ til bind og tamponger? Ja faktisk, og både du og miljøet kan spare på det.

 

Av Ellen Støkken Dahl

En menskopp er et silikon- eller gummibeger som samler opp menstruasjonsvæsken (altså blodet) i stedet for å suge det opp, slik bind og tamponger gjør. Du plasserer koppen inne i skjeden ved å folde den sammen. Kanten på koppen spenner seg ut som en ring, og trykker mot muskelveggen i skjeden så den blir tett, og alt blodet renner ned i koppen i stedet for å blø ut i undertøyet. Hvis du velger riktig størrelse og får satt den riktig på plass, skal den ikke merkes. 

Menstruasjonskoppen har plass til mer blod enn en tampong eller et bind, og den kan derfor sitte i lenger uten at du risikerer å “blø igjennom”, noe som passer bra om sommeren med lyse klær eller bikinitruse. Menstruasjonskopp kan brukes når du bader, trener, og når du sover.

 

Les: Hvordan hoppe over mensen i sommer?

 

Et regnestykke

Si at en eksempelkvinne har mensen i 5 dager hver måned. Det blir 60 dager med mens på et år. Hver mensdag bruker hun tamponger, og om natten bruker hun et nattbind. Hvis hun sover i 7 timer hver natt er det 17 timer igjen med tampongbruk. Hun skifter tampong i snitt hver 3-4. time. Det vil si at hun bruker omtrent 5 tamponger og ett bind hvert døgn. I løpet av ett år (60 dager) blir det 300 tamponger og 60 bind.

1 år: 60 bind, 300 tamponger.

De ulike produsentene av menstruasjonskopper sier at en enkelt kopp varer mellom 5 og 10 år. Vi beregner derfor antall bind og tamponger denne kvinnen bruker på 5 og 10 år, for å se hvor mange bind og tamponger en eneste menskopp kan erstatte.

5 år: 300 bind, 1500 tamponger

10 år: 600 bind, 3000 tamponger

Den samme kvinnen fikk mensen da hun var 13, og mistet den da hun var 53. Det vil si at hun totalt hadde menstruasjon i 40 år.

40 år: 2400 bind, 12 000 tamponger.

Hvor lang menstruasjon den enkelte kvinne har varierer veldig, så prøv gjerne å beregne ditt eget forbruk. Uansett blir det ganske mange tamponger og bind i løpet av et liv…

 

Miljøhensyn

2400 bind og 12 000 tamponger er en veldig stor haug meg søppel, og dette er kun søppelet én kvinne etterlater seg. Regnestykket blir uvirkelig når vi legger sammen alle kvinnene som bruker bind og tamponger i Norge, og hva med alle kvinnene som bruker bind og tamponger i hele verden? På 42 år kunne eksempelkvinnen byttet ut 2400 bind og 12 000 tamponger med 4-8 menstruasjonskopper, alt etter hvor lenge hun velger å bruke koppen før hun skifter den ut. Bare det å variere mellom bind, tamponger menskopp, for eksempel å bruke menskopp om natten i stedet for bind, ville vært godt for miljøet.

 

Blodpris

Bind og tamponger koster penger. Prisene på de forskjellige merkene og de forskjellige typene varierer selvsagt mye, men i dette eksempelregnestykket går vi ut i fra følgelde: En pakke med 16 tamponger koster 20 kroner og en pakke med 12 bind koster 20 kroner. Det blir en del penger over tid, bare se hva eksempelkvinnen vår vil bruke:

1 år: 475 kr

5 år: 2375 kr

10 år: 4750 kr

40 år: 19 000 kr

 Menstruasjonskoppene vi har sett på koster mellom 200 og 300 kroner. Hvis du skifter menstruasjonskopp hvert 5. år og går ut i fra at en kopp koster 300 kr blir det en totalpris på 2400kr for 40 år med mensen. Hvis du bruker en kopp i 10 år, og betaler 200kr per kopp må du betale 800 kroner for mensen i 40 år.

På 40 år kan du spare så mye som 18 200 kroner på å velge menstruasjonskopp i stedet for tamponger og bind. 

 

 

Fordeler med menskopp Ulemper med menskopp

Miljøhensyn

Økonomi

Kan brukes flere timer i strekk 

Passer til søvn, trening og svømming

Har plass til mer blod enn et bind eller en tampong

Lite forskning er gjort på eventuelle skadevirkninger

Rengjøring

Uegnet steder uten innlagt vann eller offentlige toaletter

 

 

Hygiene

Fordelen med bind og tamponger er at de krever forholdsvis lite arbeid når det kommer til hygiene, siden de kastes etter bruk. Likevel er særlig tamponghygiene svært viktig, og vi kommer tilbake med en egen sak om dette i løpet av neste uke.

Menskoppen kastes derimot ikke etter bruk, den kan brukes igjen og igjen i opp til 10 år. Det lever bakterier absolutt over alt, og hvis du putter noe med bakterier inn i kroppen kan det oppstå infeksjoner. I skjeden lever det allerede flere bakterier som er viktige for skjedens miljø. Hvis du setter inn en menstruasjonskopp som er full av fremmede bakterier kan det oppstå infeksjoner, og ulike former for “ubalanse”. Eksempler på slike plager er sopp, og LINKbakteriell vaginose. For at bakterier ikke skal kunne vokse og gjøre skade må menskoppen tømmes for blod og vaskes. Noen produsenter sier du kan bruke koppen 12 timer i strekk, andre sier kortere intervaller. Da det ikke er gjort noen forskning på dette anbefaler vi dere å bruke sunn fornuft, og å tømme og vaske koppen minst to ganger i døgnet. Kravet til tømming og vasking kan gjøre menstruasjonskoppen mindre egnet hvis du oppholder deg steder uten innlagt vann, eller hvis du må bruke offentlige toaletter med felles vask. Det er også viktig å fjerne alle såperester fra menskoppen før den settes på plass, for også såpe kan påvirke skjedens miljø, på samme måte som fremmede bakterier. Såpe hører ikke hjemme i skjeden, og er faktisk en av hovedgrunnene til at jenter får underlivssopp. Bruk en mild intimsåpe til å rengjøre menskoppen og skyll den veldig godt. Mellom hver menstruasjonsperiode må menskoppen vaskes ekstra godt og gjerne kokes i en kjele med vann. Hvis du ikke klarer å gjøre det som kreves, så er ikke menskopp noe for deg. 

 

Lite forskning

Det er gjort lite forskning på menskopp, så vi har ingen statistisk informasjon om evetuelle skadevirkninger. Tamponger kan i skjelde tilfeller knyttes til toksisk sjokksyndrom (TSS) dette skal vi skrive mer om snart. Sammenhengen mellom menskopp og TSS har vi ikke tall på. Medisinsk sett er det viktig å være veldig streng med hygienen på alle ting du putter inn i skjeden, og særlig om de skal være der over lang tid. 

 

Hvordan får jeg tak i menskopp?

Det finnes masse ulike merker, og vi ser ingen grunn til å anbefale noen over de andre. Det viktige er at koppen passer, at den er laget i et materiale som holder, og at den er lett å rengjøre. Se etter et merke som tilbyr ulike størrelser. En kvinne som ikke har født barn trenger enn mindre menstruasjonskopp enn en som har født. Foreløpig selges menskopp få steder i norge, men det er fult mulig å kjøpe på internett. 

 

Er menskopp bedre enn bind og tamponger?

Menskopp har, som du har lest, mange fordeler. Likevel vil vi ikke nødvendigvis si at menskopp er et bedre alternativ for alle kvinner. Vi synes det er flott at det finnes flere alternativer, for akkurat som med prevensjonsmidler passer ikke alt for alle. Vi anbefaler absolutt de nysgjerrige å teste ut menskopp, den kan holde på ganske tunge blødninger, du kan ha den i lenger enn du kan bruke tamping, og det kan være veldig bra for både miljøet og lommeboka. Likevel er det viktigste er at du bruker noe du selv er fornøyd med. 

 

 Følg Underlivet på Facebook, Twitter og Instagram!

17 kommentarer
    1. Jeg har brukt mensenkopp de siste fire årene, og kunne ikke vært mer fornøyd. På reise uten tilgang til ordentlie toaletter trenger man ikke være redd for at det skal gå galt. Jeg er på sykling, løping og svømmer med den. Tenkte også på at dette er noe militæret burde innføre på lengre turer for kvinnelige soldater.

    2. Johanne sivertsen: Hei Johanne,
      Så vidt vi vet er det ingenting i veien for at du vasker den med desinfiserende middel av og til. Antibac kan sikkert fungere fint hvis du for eksempel er på offentlig toalett! Imidlertid er det mer enn nok å vaske med varmt vann og vanlig såpe normalt. Generelt er det en uvane å bruke desinfiserende middel for mye da det kan føre til fremvekst av de mest motstandsdyktige bakteriene.

      Hilsen E og N

    3. Har brukt menskopp i åtte år nå, og kommer aldri til å gå tilbake! Tømmer/skyller den en gang om morgenen og en gang om kvelden… den største utfordringen er at koppen er såpass komfortabel at jeg glemmer at jeg har mensen. Mer praktisk, mer komfortabelt, MYE billigere, og mer miljøvennlig enn bind og tamponger.

    4. Dere nevner ikke det jeg synes er den klart største fordelen med menskoppen: Den lekker ikke! Ikke noe klin, ingen litt sånn seig og ekkel følelse mellom beina, ingen svak lukt som du går og håper at ingen andre legger merke til, ingenting. Jeg sier som Ragnhild, jeg går aldri tilbake til bind og tamponger.
      Det anbefales ikke å bruke desinfeksjonssprit på den, men du får kjøpt våtservietter spesielt beregnet på menskopp hvis du f.eks. skal reise et sted hvor tilgang på rent vann kan være problematisk.

    5. hild: Hei Hild,
      Så flott at menskopp fungerer så bra for deg! Takk for tips om våtservietter, det var vi ikke klar over 🙂 Ha en fin dag! Hilsen E og N

    6. Dette er et FANTASTISK produkt, og konkurransedyktig alternativ til bind og tamponger. Behagelig og ingen lekasjefare! Det gjelder bare å ha et åpent sinn her altså. Undersøk forskjellige leverandører før du kjøper, og les om andres erfaringer med størrelser (!) – noen menskopper er større/lengre/mykere enn andre.
      — dere skriver om at det er positivt om man har kraftige blødninger. Jeg har ganske svake blødninger de fleste dagene, og sliter ofte med ubehag på grunn av tørrhet da tampongene suger til seg ALL veske.
      Takk for informativ blogg 🙂

    7. Tidlegare i haust blei det rapportert eit tilfelle (mogleg første (rapporterte) tilfelle) av TSS ved bruk av menskopp (Divakopp), sjå: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4556184/.
      Menskopp har jo ei relativ stor utbreiing, så sannsynlegvis kan ein framleis framheve menskopp som eit trygt alternativ til tampong. Men, som de sjølv skriv: det fins jo ikkje tryggleiksstudier av menskopper, så det er jo ikkje ei vitskapsbasert vurdering.
      Forfattarane av artikkelen oppsummerer at sjølv om menskoppen ikkje suger til seg blod, bidrar oppsamlinga av blod til at menskopper kan gi eit godt vekstmilijø for S. aureus. Pasienten som fekk TSS rapporterte at ho hadde handsama menskoppen på ein hygienisk måte, men at ho kanskje hadde fått ei skade i skjeden ved første innsetting. Det kunne kanskje vore unngått ved bruk av glidemiddel? Uansett er det viktig å framheve hygiene, og det er kanskje grunn til å sette spørsmålsteikn ved å ha menskoppen inne så lenge som 12 timar om gangen?

    8. Magnhild: Hei! Takk for denne artikkelen, og takk for gode poenger. Det er som du sier god grunn til å fremheve viktigheten av hygiene, men som vi også skriver i artikkelen er det mulig å få TSS uavhengig av tampong eller bruk av menskopp. Det er godt mulig menskopp er en risikofaktor, men foreløpig må vi vente på mer forskning før vi kan slå dette fast. Det samme gjelder anbefalinger ift. hvor lenge menskoppen kan være inne. Det har vi ikke noe godt svar på, så lenge det ikke finnes forskning på det. Kom gjerne med mer informasjon hvis noen kjenner til noen gode kilder på dette. 🙂 Hilsen E og N.

    9. Hei.
      Jeg har brukt menskopp i ca 1 år. Er superfornøyd. Er bare et problem. Det er at det fungerer ikke 100% når har vaginal brokk… Da fester den seg ikke like godt og siger raskere ned. Men for de som ikke har det er jeg sikker på den er uunnværlig 😀

    10. Menskoppen er fantastisk og jeg vil aldri gå tilbake til bind. Flott at dere skriver en artikkel om det så flere får vite om dette alternativet, men jeg har to kommentarer:
      Dere skriver at det ikke er nok forskning på sammenheng mellom TSS og menskopp. Det er muligens korrekt, men menskopper blir jo lagd av medisinsk godkjent silikon, og det er vel noe en vet hvordan reagerer i kroppen?
      En annen ting er at dere skriver at en kvinne som ikke har født trenger en mindre kopp enn en som har født. Mange av sidene som selger menskopp skriver også det, men ser en rundt på nettet virker det som det ikke er tilfellet og at størrelsen heller kommer an på blødningsmengde og hvordan en er bygd nedentil. Jeg er liten, slank og har ikke født. Jeg fulgte derfor rådet om en mindre størrelse. Den klarte jeg å blø igjennom på veldig kort tid pga. kraftige blødninger. Jeg kjøpte så en i størrelse large, som kun var anbefalt til de som hadde født, og den fungerer bra. Størrelsen er altså ikke så enkelt som født/ikke født.

    11. Marie: Hei, Marie. Takk for kommentarer. Selv om menskoppen er laget av silikon ka det gro bakterier på den når man tar på den og den er full av blod. Vi har som sagt ikke noe forskning tilgjengelig for dette, men renslighet er viktig.

      Som du sier er heller ikke dette med født/ ikke født det eneste som setter standarden for hvilken størrelse man må ha. Men ofte vil de som har født trenge en større kopp. Det må man nesten prøve sge frem på.

      Hilsen E og N.

    12. Hei, jeg er tolv år, jeg har ikke fått mensen ennå men jeg har skjønt at jeg snart kommer til å få det. Jeg lurte på om man kan få en menskopp hos helsesøster?

    13. Anonym: Hei, vi tror ikke du kan få det hos helsesøster dessverre. Men det går an å bestille på nettet – kanskje du kan få hjelp av en av foreldrene dine? 🙂 hilsen E og N

    14. Anonym: Hei, Anonym! Noen får mensen som tolvåringer, noen får mensen først når de er sytten eller atten. Det er vanskelig å vite når mensen kommer på forhånd. Så fint at du vil prøve en menskopp. Vi tror ikke helsesøstre har menskopper å gi bort, men vi har dessverre ikke full oversikt over hva helsesøstre har og ikke. Når du nettopp har fått mensen er det fint å prøve seg frem med ulike bind, tamponger og menskopp hvis du vil det. Hva vi foretrekker er ulikt. Lykke til. Hilsen E og N.

    15. Takk for flott innlegg! Det er mye å lære av menskopp som produkt, og samtidig sin egen kropp når man prøver denne typen menstruasjonsbeskyttelse. Menskopp gir mange muligheter og gjør menstruasjonslivet generelt mye lettere samtidig som man skåner miljøet for mye avfall.
      Et annet sted man kan få kjøpt menskopp i Norge er på http://www.menskoppen.no
      Mvh,
      Marie

    16. Det er veldig mye ulik informasjon ute og går om man kan bruke menskopp når man har spiral. Hva er det som stemmer?

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg