Hva er egentlig et hormon?

Av Ellen Støkken Dahl

Du har kanskje hørt at man er full av hormoner i puberteten, og at hormoner kan påvirke følelsene dine, slik at du blir «hormonell». Mange er opptatte av å bruke kremer og såper som er «naturlige» og «hormonfrie», og ofte hører vi om jenter som tar pause fra p-pillene sine fordi de er redde for at hormoner skal skade kroppen. Mennesker som vil bytte kjønn kan gå på hormonbehandling, i mediebildet kan du lese at hormoner styrer vekten og at matvarer blir trukket fra butikken på grunn av farlig hormoninnhold, men hva er egentlig et hormon?

Hormoner er beskjeder i kroppenDet er hjernen som styrer alt som skjer i kroppen, og hjernen har to måter å snakke med kroppen på. Den første måten er gjennom nervesystemet, den andre måten er gjennom hormonsystemet. Det er viktig å forstå litt om hvordan hormonsystemet fungerer når man skal lære mer om kropp og seksualitet, særlig med tanke på prevensjonsmidler.

Hormonsystemet består av mange ulike kjertler som lager hormoner. Hormonene er små signalstoffer, eller beskjeder, som reiser fra et sted i kroppen til et annet gjennom blodårene når hjernen bestemmer det. Vi har mange ulike hormoner og de betyr ulike ting. Når et organ mottar et hormon det kan lese så reagerer organet ved å produsere et nytt hormon eller endre på prosesser det holder på med. Slik sørger hormonsystemet for at kroppen fungerer som en finstemt maskin der alle organene jobber sammen mot felles mål. Kroppen produserer store mengder hormoner hver eneste dag og uten dem hadde vi rett og slett ikke klart oss

Har du hørt om adrenalin? Adrenalin er et hormon som gjør kroppen klar til å takle skremmende og vanskelige situasjoner, for eksempel å flykte fra en løve eller å holde en presentasjon foran masse mennesker. Når hjertet mottar adrenalin så begynner det å slå fortere og hardere. Du har sikkert fått høyere puls en gang du var nervøs? Når hjertet slår fortere får kroppen mer blod og dermed mer næring. Da er man klar for å løpe fra løven, eller holde en skikkelig god presentasjon.

Testosteron og østrogen er kjønnshormoner, men det finnes flere kjønnshormoner enn bare de to. Menn har mest testosteronlignende stoffer, og kvinner har mest østrogener, men begge kjønn har begge typene! Testikler og eggstokker produserer hormoner som setter i gang puberteten slik at gutter blir til menn og jenter blir til kvinner. Dette vil vi skrive mer om i senere innlegg.

Mange medisiner inneholder hormoner eller stoffer som er veldig like de hormonene kroppen allerede produserer slik at organene de skal fungere på kan lese dem og reagere. Hormonprevensjon er altså medisiner som inneholder hormoner som gjør at man kan ha sex uten å bli gravid.

Har du spørsmål om hormoner? Skriv i kommentarfeltet (du kan gjerne være anonym) eller kontakt oss på twitter @under_livet.

Fotokreditering: Underlivet

 

 

 

3 kommentarer
  1. Hei! Spennende blogg! Har et spørsmål angående hormoner; Går på levaxin pga lavt stoffskifte, men vil dette påvirke evt. P-pillebruk?

  2. Aurora: Takk for et fint spørsmål. Hvis du bruker flere enn en medisin er viktig å snakke om mulige interaksjoner med legen som har skrevet ut medisinene. Ta en prat med fastlegen din neste gang du er der. Du kan også sjekke interaksjoner selv på http://www.interaksjoner.no. Det holder ikke å skrive p-piller, du må skrive navnet på pillen du bruker.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg