Hjelp – jeg er ikke kåt!

Normal.dotm
0
0
1
950
5420
Columbia University
45
10
6656
12.0

0
false

18 pt
18 pt
0
0

false
false
false

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;}

 

Av Nina D. Brochmann


Kåthet har gått fra å være tabu til å bli et ideal blant kvinner. Perfeksjonspakken for kvinner innebærer at vi skal nyte sex, ta initiativ til sex, og eksperimentere med sex. Sex har blitt en ny, offentlig prestasjonsarena. Men hva gjør man da hvis lysten er borte eller aldri egentlig kom?

En 100-årings dom

I januar hadde jeg gleden av å møte en uvanlig fascinerende bestemor. Dr. Shirley Zussman, nå 100 år, må sies å ha hatt orkesterplass til den seksuelle revolusjon. Hun gikk i lære hos Masters og Johnson – kjent for sin “oppdagelse” av den kvinnelige orgasme og inspirasjonen til HBO-serien Masters of Sex – og Zussman har siden 60-tallet praktisert som sexterapeut i New York.

“Vi har glemt å ta på hverandre og se hverandre inn i øynene”

Et halvt århundre senere har hun fortsatt pasienter, men ikke minst et unikt blikk på dagens seksuelle problemer: “Før kom pasientene med orgasmeproblematikk – tidlig ejakulasjon eller fraværende klimaks – men nå er det rett og slett tenningen som mangler,” sier hun. Hun mener høyt arbeidspress og teknologien har skylda. “Vi har glemt å ta på hverandre og se hverandre inn i øynene,” sier hun. 


Jeg må bare bli ferdig med dette først!   Foto: Colourbox

Den hemmelige kvinnesykdommen

Og Dr. Zussman har muligens rett. Mangel på lyst virker å være den nye kvinnesykdommen. En stor studie fra 2013 viste at 1/3 av britiske kvinner hadde slitt med manglende sexlyst i løpet av det siste året.  Blant kvinner i alderen 16-24 år oppga en av fire at de opplevde manglende interesse for sex. Under halvparten av mennene hadde samme problem. 

Fire stadier av sex

Men når kvinner sier de sliter med manglende lyst, hva er fasiten de måler seg opp i mot? Siden 60-tallet har man operert med en slags dominomodell med fire responsstadier av sex: 

LYST – OPPHISSELSE – ORGASME – RESOLUSJON

Lyst defineres da som et ønske om seksuell aktivitet, inkludert fantasier og tanker. Lyst er en ren mental prosess. Opphisselse er derimot både en følelse av nytelse og en fysisk reaksjon med økt blodtilførsel til underlivet, fukting av skjeden, økt puls, blodtrykk og pustefrekvens. 

Opptil 40 % av kvinner opplever

sjelden eller aldri lyst FØR sex

Det er først i den senere tid at forskere har begynt å problematisere denne modellen. Dette fordi spørreundersøkelser har vist at opptil 40 % av kvinner sjelden eller aldri opplever lyst FØR sex – de har altså ikke “spontan lyst” som det kalles på fagspråket. Allikevel opplever de fleste av dem fysisk opphisselse og nytelse ved sex.

Kan det virkelig være sånn at det er noe galt med 40 % av kvinner der ute?

En ny type lyst

Nei, sier flere og flere. For mange kvinner er lyst responsiv, altså at den oppstår som et resultat av intim berøring eller en seksuell situasjon. Opphisselsen kommer før lysten, og disse kvinnene er derfor mer avhengig av forspill og nærhet i senga for å “skru på bryteren.” Det er altså ikke noe galt med kvinnene, men med våre forventninger. Kvinner med responsiv lyst har nedsatt interesse for sex og tar lite initiativ i senga, men de har fortsatt evnen til å ha deilig sex når de først kommer i gang.  

Kvinner med responsiv lyst har nedsatt

interesse for sex og tar lite initiativ i senga

Modellen med responsiv lyst er et klart brudd med medienes fremstilling av hvordan sex skal være. Mange jenter og kvinner vi møter føler seg ikke hjemme i dette bildet. De sliter med mindreverdighetskomplekser og angst for å være unormale fordi de ikke er så interesserte i sex “som alle andre.” De tror typen synes de er kjip, med påfølgende skyldfølelse, fordi de aldri tar initiativ til en kjapp en på fest. For mange av disse damene kan det være befriende å få en alternativ forklaringsmodell: Responsiv lyst er rett og slett en helt normal variasjon av kvinnelig seksualitet, og ikke en feil eller sykdom.

Ett problem – flere årsaker

For de aller fleste som opplever mangel på spontan lyst handler veien til en sunn seksualitet om å bli komfortabel med hvordan ens egen kropp fungerer og å senke prestasjonskravene til en selv. Men, noen sliter faktisk med nesten total mangel på lyst og seksuell interesse, på en slik måte at det går ut over resten av hverdagen og evnen deres til å ha fungerende forhold. Det er ingen gode tall på hvor mange dette gjelder, men de fleste anslagene ligger godt under 10 %. Så hva gjør at noen kvinner verken har responsiv eller spontan lyst?

Mangel på lyst er et sammensatt problem med både fysiske, psykiske og sosiale årsaker. Vi vet at depresjon, angst, stress og utmattelse gir redusert sexlyst. Videre kan en lang rekke sykdommer, sånn som diabetes, hjertekarsykdom og hormonforstyrrelser, virke negativt inn. Noen medisiner, blant annet “lykkepiller” (SSRI) og anti-epileptika, kan minske lysten. Noen kvinner opplever at p-piller kan ha en negativ effekt, men forskning på dette viser motstridende funn.

Depresjon, angst, stress og utmattelse

gir redusert sexlyst.

Lyst må ikke minst vurderes i sammenheng med personens seksuelle forhold. En tysk studie viste at kvinnelig sexlyst synker når et forhold har vart i mer enn 3 år. Mannens interesse sank også, men i mindre grad enn kvinnens. Videre er det vist at dårlig kommunikasjon i parforhold gir dårligere sexliv og lystnivå. Og kanskje åpenbart, kvinner i ulykkelige parforhold har mindre lyst på sex. Motsatt, kvinner som beskriver forholdet sitt som varmt, omsorgsfullt og kjærlig opplever mer lyst.

En tysk studie viste at kvinnelig sexlyst synker

når et forhold har vart i mer enn 3 år.

Til slutt er det viktig å være klar over at lysten endrer seg daglig, månedlig og gjennom livet, i takt med hormonendringer i kroppen. Det er helt normalt at man blir mindre kåt med alderen, etter en fødsel og rett før menstruasjon. Dette er en del av den normale, hormonelle “lystsyklusen” til kvinner. Lave østrogennivåer, som kvinner har rett før menstruasjon, kan for eksempel gi mindre lyst. Slike ting forskes det intenst på, blant annet i legemiddelbransjen. For hvis man kan finne ut mer om de ulike hormonenes rolle i lystsyklusen, kan man kanskje finne en medisin også…

 

Se intervju med Dr. Shirley Zussman på TIME magazine: 

 

Vil du lese mer? Her er en fin oppsummering fra Norsk Helseinformatikk: http://nhi.no/pasienthandboka/sykdommer/kvinne/nedsatt-seksuell-lyst-28515.html 

Kilder: UptoDate.com (Sexual dysfunction in women),  Womens sexual function and dysfunction. Study, Diagnosis and Treatment redigert av Goldstein et al.,  http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2962366-1/abstract , http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMcp050154

 

8 kommentarer
    1. Jeg vil andbefale aa tygge kokablader for økt lyst på sex.Den forbudne frukten cannabis sativa er også fordelaktig her.

    2. Det er jaggu ikke lett å være menneske i disse dager.Alle forventningene, kravene og jaget.Hva andre forventer av deg skal styre alt som skjer.
      Den beste løsningen?Du skulle forblitt singel.Og du skulle investert tungt i eiendom på 90 tallet.Da hadde du kunnet bo alene, hatt masse penger(og ergo ingen hersens jobb der du har en psyko sjef og tåpelige kollegaer og kunder)
      Så kunne du reist, pult rundt når du gadd og kost deg værre.Det skal jeg gjøre i mitt neste liv.

    3. Dr,Sverre: Hei doktor!
      Her vil vi anbefale å gjøre grundigere studier i litteraturen. Kokain kan ved langtidsbruk gi redusert seksualfunksjon, slik som forsinket eller nedsatt evne til ejakulasjon. Hos kvinner er kokainbruk klart assosiert med seksuell dysfunksjon. Korttidseffekten kan nok innebære økt lyst på sex. Forskningen på marijuana er ikke entydig, men en stor epidemiologisk studie viste sammenheng med orgasmeproblemer hos kvinner. Dette er kanskje ikke overraskende med tanke på marijuanas sedative effekt. En annen studie viste økt lyst hos menn, men redusert evne til å oppnå ereksjon. Ellers er det verdt å nevne at alkohol reduserer libido, opphisselse, ereksjonsevne og evne til å nå orgasme både for kvinner og menn. MDMA ga i en studie økt lyst, men ereksjonsevnen ble nedsatt og orgasmen forsinket.
      Alt i alt, rusmidler er ikke en god løsning på seksuell dysfunksjon.
      Hilsen E og N

    4. Bra skrevet, men synes godt at dere også kunne ha nevnt det å være aseksuell i blogg som handler om lyst. Kanskje noen av de som sliter med lysten faktisk er aseksuelle uten å vite det fordi de aldri har hørt om det? Selv var jeg over 30 år før jeg fikk vite om at dette fantes, og plutselig falt alt på plass og jeg skjønte mye mer av meg selv. Så håper at dere kan skrive noe om det engang også.

    5. Aseksuell: Hei, dette var et fint inspill. Vi har ikke så mye kunnskap om aseksualitet, men vi skal gjøre litt research, så kommer det kanksje et innlegg om aseksualitet senere. Hilsen E og N

    6. Jeg mistet masse sexlyst etter at jeg begynte på mercilion, jeg byttet til loette uten hell og nå står jeg med en mannelig lege som jeg ikke ønsker å snakke om p-piller og sexlyst med. Jeg reagerer på mercilion v/ at brystene blir såre og sterkt nedsatt sexlyst. Det med pervansjon som kan gi nedsatt sexlyst må også komme frem!

    7. Mia: Hei, Mia. dette er et viktig poeng. Det er mange som reagerer på prevensjon med bivirkninger og opplever å måtte bytte. En overordnet regel er å alltid bruke prevensjonen i minst 3 måneder før du bytter. Det er vanlig med bivirkninger de første månedene. Hvis bivirkningene ikke går over er det viktig å prøve et prevensjonsmiddel som inneholder andre hormoner. Snakk med legen din om dette, så du ikke bytter til en prevensjon som inneholder de samme hormonene. Noen må prøve flere typer før de finner noe de er fornøyde med, det gjelder dessverre å være tålmodig. Det erikke meningen at du skal fortsette å bruke et prevensjonsmiddel du ikke trives med. Det finnes mange gode alternativer til p-piller, ikke vær redd for å bytte. Som vi skriver i saken er det riktignok ofte andre ting som kan være skyld i nedsatt sexlyst. Prevensjon er helt sikkert en del av problemet i noen tilfeller, men pass på så du ikke overser andre grunner til nedsatt sexlyst. Det er fint å ha en åpen dialog med en lege om dette, både sexlyst og prevensjon. Hvis du ikke liker å snakke med legen din om dette kan du vurdere å bytte fastlege. Hilsen E og N

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg