Kronprinsesse Mette-Marit: Sex Happens!

 

Av Nina D. Brochmann

Siden vi begynte å blogge er det mange som har spurt oss om hvorfor vi startet Underlivet. Svaret vi har gitt er at vi føler at det er en mangel på trygg og god seksualinformasjon for unge i Norge i dag. Vi vil drive folkeopplysning.

Men det egentlige spørsmålet burde vært hvorfor vi blir så engasjerte av seksualhelse i et land som Norge, der unge får gratis prevensjon av staten og Trond-Viggo Torgersen snakket om sex i barnetimen da vi vokste opp.  Det burde ikke være behov for oss. Så hvorfor føler vi allikevel at en blogg om sex er så viktig at vi sitter oppe sene kvelder og bruker den lille fritiden vi har på å spre kunnskap om sex?

Litt av svaret er at vi ikke bare møter norsk ungdom i vårt arbeid. Både Ellen og jeg har arbeidet med minoritetshelse på asylmottak og på voksenopplæring for innvandrere. Møtene vi har hatt der med både kvinner og menn har vært noe av det sterkeste og mest givende vi har fått lov til å delta på som medisinstudenter. Og det har vært en kraftig påminner om at de seksuelle rettighetene og mulighetene vi nyter godt av i Norge i dag ikke skal tas for gitt.

 • 14,2 millioner jenter gifter seg før de er 18 år, hvert eneste år.
 • Flere tusen kvinner dør hver eneste dag mens de føder, helt unødvendig.
 • Nigeria økte akkurat fengselsstraffen for homofili til 14 år.
 • Nicaragua innførte akkurat totalforbud mot abort, selv ved voldtekt.
 • Samtidig utføres det hvert år 22 millioner utrygge aborter verden over.
 • Uten helseforsikring i USA koster p-piller nesten 1000 kr for en pakke.
 • Selv i Oslo opplever jenter at familien kan støte dem ut hvis de ikke blør på bryllupsnatten. 

I høst skal verdensledere bli enige om FNs nye utviklingsmål for verden, som en oppfølging til Millennium Development Goals. Sist gang var det så vidt seksuell helse ble tatt med i det hele tatt  – det var for sterk kost for konservative kulturelle og religiøse krefter. Det skal ikke skje igjen. I år står unge mennesker fra alle verdens hjørner samlet for å sørge for at ungdommers seksualhelse ikke blir glemt, gjennom kampanjen “Sex Happens.” 

På mandag holdt GlobVac en studentkonferanse om seksuell og reproduktiv helse for unge. Kronprinsesse Mette Marit åpnet konferansen med noen svært kloke ord. De skal få stå for seg selv:

 

“Faktum er at over hele verden har unge mennesker sex. Deres helse, rettigheter og fremtid står i fare når de nektes retten til skikkelig seksualundervisning og til helsetjenester. Dette forårsaker et stort antall dødsfall blant unge jenter hver eneste dag. (?)

Verdensledere må sørge for at unge mennesker har verktøyene til å foreta gode valg for kroppene sine. De må sette klare mål og sørge for finansieringen til å implementere seksualundervisning for alle unge. Men for at dette skal skje må unge mennesker bruke stemmene sine!”

 

 

 

7 kommentarer
  1. Hei
   Kan dere skrive litt om hår i underlivet til jenter? Jeg er sånn som gjerne kan ha litt hår, fordi det er naturlig og det er slitsomt å fjerne det. Når jeg barberer blir det rødt og nuppete, og hårene kommer tilbake dagen etter. Hva gjør det fleste jenter? Føles som alle tar det vekk, men er det virkelig så mange som går til voksing?

  2. Jeg vil tro at hvis man barberer regelmessig så blir huden mere motstandsdyktig mot barbering.
   Til blogglederene. Ikke glem gutter. For hver tvangsgiftet jente er det en tvangsgiftet gutt/mann. Ingen nevner det i media. Jeg tror det er langt unna likestilling innen hele dette temaet.

  3. Siei: Hei, vi kan gjerne skrive litt om hår og hårfjerning i et innlegg. Det er ingen fasit på om man skal fjerne hår eller hvor mye hår man skal fjerne.

  4. Anonym: Hei! Vi skal absolutt få skrevet et innlegg om kjønnsvorter. Kjønnsvorter er veldig vanlig, og det er nok mange som vil ha nytte av å vite mer. Vi setter det på listen vår, så får du følge med på bloggen fremover. Hilsen E og N

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg