DISCOMUS og underlivslukt

Det har vært en lang natt på byen. Fyren du plukket opp i baren står nå og tripper hjemme i leiligheten din. Du har bedt ham vente, for du har et ærend som ikke lar vente på seg: Discomusa trenger en kattevask før den er klar for kveldens siste dans.

 

Av Nina D. Brochmann

 

I et av våre forrige innlegg skrev vi om utflod og om at en del kvinner føler behov for å rense skjeden sin, å douche underlivet. Vi forklarte at det ikke er så lurt fordi det ødelegger skjedens naturlige bakterieflora. Men hvorfor er det så mange kvinner som har dette behovet for storrengjøring?  

For mange handler det nok om lukt. Flere kvinner vi har snakket med bekymrer seg for om de lukter “normalt” nedentil. De beskriver hvordan de engster seg for om kolleger kan kjenne lukten av kjønnet deres hvis de sitter ved siden av hverandre på møte, eller at de nekter sexpartnere å slikke dem av frykt for at de skal finne lukten frastøtende.

Bilde: Myshreddies.com

Friske underliv har ikke bare utflod, de har også lukt. Sånn er det bare. Fersk utflod har en mild, syrlig lukt og smak. Dette er på grunn av melkesyrebakteriene i utfloden.

Samtidig er det mange som glemmer at vi har godt med svettekjertler i lysken og på vulva. Trange bukser, syntetiske truser og bein i kors gjør at det blir varmt og godt mellom beina. Gjennom en lang dag vil man derfor, naturlig nok, svette en hel del også her.

Kombinasjonen av en hel dags utflod, svette og en dæsj urinrester, gir lukt. I venninnegjengen vår opererer vi med begrepet discomus. Det beskriver den karakteristiske lukten underlivet får etter en lang natt på dansegulvet. Eller en tur på treningssenter, for den sakens skyld. Det lukter ikke egentlig vondt, men det kan lukte intenst. Akkurat som lukten av ballesvette i en guttegarderobe.

 

Lukten i underlivet, akkurat som mengden utflod, kan også variere med menstruasjonssyklusen din. Det ser ut som sexhormonene våre påvirker kroppens evne til å kvitte seg med et illeluktende stoff kalt trimetylamin, et nedbrytningsstoff fra proteiner i maten. Det er dette stoffet som kan gi en råtten fiskelukt. Hos friske kvinner har man sett at kroppen har 60-70 % mindre kapasitet til å fjerne dette stoffet fra kroppen rett før og under mensen. (1) Det kan forklare hvorfor selv friske kvinner kan oppleve en fiskeaktig lukt i underlivet rundt mensen, uten at det behøver å bety at det er noe galt.

Underlivets lukt er noe av det mest intime vi har. Som du har skjønt er det helt normalt å lukte litt, særlig på slutten av en lang dag. Men det skal som regel ikke lukte vondt, hvis du skjønner hva vi mener med det.

Vedvarende vond lukt kan være et tegn på infeksjon, og er en god grunn til å oppsøke lege. For eksempel kan tilstanden bakteriell vaginose gi problemer med kraftig fiskelukt.

Men hvis du har fått sjekket at det ikke er en infeksjon som er årsak til luktplagene dine, kan det være andre ting du kan prøve. Et godt råd er å gå med løse bukser eller skjørt som gir god lufting mellom beina, skifte undertøy i løpet av dagen og sørge for normal (ikke overdreven!) hygiene.

                                                  

 


(1) Dyall-Smith, D. Trimethylaminuria. In DermNet New Zealand (lest 24.08.2016). http://www.dermnetnz.org/topics/trimethylaminuria/

10 kommentarer
  1. 9.9 av alle kvinner smaker og lukter stort sett vidunderlig. Dermed – kan de fleste kvinner som tenker for mye på dette her – bare ta det helt med ro.
   Visst – det kan hende at smak og lukt endrer seg etter en lang dag i trange bukser. Men, er hverken ille eller galt – det er normalt.
   Faktis – også under menstruasjon er det ikke så veldig stor endring. Derimot, er det veldig stor endring tilhørende en kvinne sitt hode. Selv da – om kvinnen er en av de 9.9 som smaker og dufter bra – er det rimelig det samme, bare hakket mer seigt.
   De som – ikke lukter eller smaker bra på heltid? Det kan sikkert panelet langt mer enn meg om. Utifra hva jeg erinder – ikke kan gjøre stort med det. Men, som sagt – overlater den bit til ekspertene.

  2. Ballesvette? 😀 Den var ny. Tror ikke ballesvette lukter noe annerledes enn vanlig svette. Har aldri reagert negativt på en dames lukt, det må være ånden i så fall. Husker jeg reagerte (positivt) på lukten av noen av jentene i klassen på ungdomsskolen, men det merker jeg ikke noe til lenger.

  3. Dr. Balle…du har ting å lære. Prøv og ikke vask deg på 3-4 dager så skjønner du hva ballesvette er for noe. Det lukter ikke som vanlig svettelukt nei.

  4. I Thailand lukter ingen “Discomus”. Årsak Thaier bruker ikke dopapir på wc, men en genial handdusj. Den spyler de “Discomusa” med både inn og utvendig.
   På stranden går det selgere av tørket blekksprut. Den lukter kraftig Norsk “Discomus”. Når thai kvinner kjenner denne lukten sier de ” I smell farang pussy”.(Farang = folk fra vesten)

  5. Petter Knutsson. Ligger du med Thaidamene du treffer på “turiststeder” i Thailand, er det helt andre ting enn vond lukt du bør bekymre deg for 😉
   Hilsen en som driver utested i Pattaya…

  6. Dr. Balle: We beg to differ, Dr.Balle! Hadde du kunnet separere ut den rene lukten av svette, er den nok lik under armene og på ballene. Men, som hos kvinnene, er det flere ulike lukter som blander seg i skrittet hos menn og sammen danner en unik, kjønnet lukt. Ta deg en sniff neste gang du har vært på løpetur! Vi venter spent på tilbakemeldingen. Hilsen E og N

  7. petter knutsson: Hei Petter, Å spyle seg innvendig hver gang man er på toalettet er virkelig ikke sunt for underlivets helse og kan føre til tørre slimhinner og økt risiko for ubalanse i skjedefloraen, med sopp og bakteriell vaginose som resultat. Risikoen for infeksjoner øker også. Man skal selvfølgelig ha en god hygiene i underlivet, som alle andre steder, men overdreven vasking gjør bare vondt verre. Å lukte fra underlivet er helt normalt og ikke noe å skamme seg over. Hilse E og N

  8. Flott! Da jeg begynte å undervise i ungdomsskolen i 1976, oppdaget jeg fort at det var behov for mer kunnskap hos elevene. Fra 8.klasse elever overhørte jeg: gjorde det vondt for deg 1. gang? Jeg spurte rektor om jeg kunne gå gjennom forskjellige prevensjonstyper, og fikk et positivt svar. Jeg hadde tatt “menneskets anatomi med seksualkunnskap” på universitetet, så jeg var vel forberedt. Det ble gode timer i naturfagtimene, og elevene følte seg trygge. Gutter og jenter var den gang delt i to. To klasser ble slått sammen og delt i gym/ naturfag. Guttene var også fulle av spørsmål om sin seksualitet. Jeg tok også med uttalelsen fra min gamle lærer på vgs : ingen prevensjon er 100% sikker utenom et glass øl. Ikke før, ikke etterpå, men i stedet for! Jeg har selv et “spiralbarn”. Dessuten sa jeg fra at hvis du ikke vet at du kan ta deg av et barn, så vent. Ikke start for tidlig. Er gutten glad i deg, er han villig til å vente.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg