#Pantychallenge og det store utflodsoppgjøret

De siste dagene har sosiale medier flommet over (!) av utflodsprat etter at hashtaggen “pantychallenge” dukket opp. Underlivet føler det er på tide å snakke litt om utflod.

Av Nina D. Brochmann

På Facebook-feeden dukker det opp mye rart. (Og du kan bare begynne å forestille deg hvordan våre feeds seer ut, når algoritmene til Facebook får boltre seg med Underlivets særinteresser.) 

I dag var det særlig en artikkel i Mic som fanget interessen vår. Den handlet om utflod. Eller snarere mangel på utflod.  

Visstnok var det noen der ute i verden som hadde prøvd å dra i gang en #pantychallenge på Twitter. Den gikk ut på at kvinner skulle ta bilde av trusene sine, hengende rundt anklene, som bevis på at det ikke var noe snerk der. Knusktørre, skinnende rene, tøymykner-duftende truser, urørt av kroppens væsker. Det er en “Se så rent og delikat underlivet mitt er!”-konkurranse.

                                                          

Om utfordringen var ment som en spøk eller ei, vites ikke. Men det har i det minste ført til unormalt mye utflods-preik på nettet. Og er det noe vi liker å prate om, så er det utflod.
 

Er utflod normalt?

La oss slå det fast med en gang: Friske jenter som har kommet i puberteten har utflod i trusa. Hver eneste dag. Utflod er ikke bare normalt, det er et must.

Skjeden vår er et selvrensende rør. Utfloden vår sørger for at slemme bakterier og andre uvelkomne gjester skylles ut, helt naturlig. I tillegg har utfloden masse melkesyre-bakterier i seg. Disse snille bakteriene lager et surt miljø i skjeden, noe som de slemme bakteriene og sopp ikke liker. Det endelige resultatet er at infeksjoner forhindres. Utfloden holder, kort sagt, underlivet friskt. 

I tillegg holder utfloden skjeden fuktig. Dette er helt essensielt for at slimhinnene i underlivet skal ha det bra. Tenk bare hvordan munnen din hadde vært uten spytt. Uten utflod sprekker slimhinnen i skjeden opp og man kan få små sår. Sex blir et lite mareritt og i tillegg øker sjansen for seksuelt overførbare-infeksjoner siden kroppens ytre barriere er ødelagt. 

Med andre ord, utflod er underlivets beste venn.

 

   

Så hva er problemet? 

Problemet, tydeligvis, er at folk synes det er ekkelt. Som om utflod er et tegn på urenhet eller manglende hygiene. Jenter flest slenger liksom ikke rundt med de brukte trusene sine eller lar de ligge fremme på badet. 

I enkelte miljøer har det gått så langt at man føler at selve skjeden må vaskes ren for utflod. Du har kanskje aldri tenkt over hvor skjellsordet “douchebag” kommer fra? Det hadde ikke jeg heller, før jeg flyttet til USA. 

Jeg hadde kjøpt intimvask på butikken og satt den i fellesdusjen i bofellesskapet. Etter en stund fortalte en fnisende medstudent at jeg burde fjerne den – ryktene gikk allerede om den norske jenta med douchebag. 

– Douchebag? sa jeg, litt forvirra. 

Raskt fikk jeg vite at alle trodde jeg sprøytet parfymert såpevann opp i skjeden, med en slags ballong (en douchebag) – visstnok en vanlig praksis blant sexarbeidere. Jeg prøvde å forklare at det bare var helt vanlig underlivsvask, pH 3,5 og alt det der, men ga raskt opp å omvende henne. Pene piker skulle for Guds skyld ikke trekke oppmerksomhet til at underlivet deres trengte en vask innimellom. Til og med det å innrømme at man vasket underlivet sitt var tabu, som om det kunne avsløre den store hemmeligheten om utfloden.

Jeg lot flaska stå. 

Let it be

Underlivet trives best med varmt vann eller milde intimsåper. Man skal aldri bruke vanlig såpe i underlivet på grunn av de sårbare slimhinnene som lett blir tørre og irriterte. Ofte er kløe og svie nedentil et resultat av at man bruker for sterke produkter eller rett og slett vasker seg for mye. 

Les gjerne vår tidligere bloggpost “Det er ikke sopp alt som klør.

Skjeden skal man derimot aldri vaske. Utfloden tar seg av den. 

Det mange kvinner ser på som en urenhet, er i virkeligheten tegn på et sunt, rent og friskt underliv. Så folka bak #pantychallenge har bommet helt. En tørr truse er ikke noe å være stolt av.

 

Endringer i utfloden kan være tegn på sykdom. Her kan du lese mer om bakteriell vaginose, som kan gi fiskelukt og tyntflytende utflod. Klamydia og mykoplasma kan også gi utflodsendringer. 

                                                                 

 

20 kommentarer
  1. Gud hvor tragisk! Det er en ting at å ta på seg en ren truse å ta bilde ikke er noen kunst, men hvis bildet blir delt offentlig så er det jo ikke bevis på noe posetivt. Takk for flott informasjon.

  2. Endelig blir det snakket litt om! Men skulle ønske det kunne kontrolleres litt… Har selv veldig mye av det, å truseinnlegg blir fort en kamp i seg selv… Men, må bare leve med det!

  3. Anonym: Hei Anonym, Det er forskjell på hverdag og fest, også i truseveien! Bomullsunderbukser er det absolutt beste for underlivet faktisk, selv om du kanskje ikke synes det er så lekkert. Så kan man spare det syntetiske blondeundertøyet for mer spesielle anledninger 🙂 Hilsen E og N

  4. “De kunne værtfall hatt på seg noe mer sexy en de kjedelige stoff trusene”
   Folk får nå gå i det undertøyet de finner mest komfortabelt. Om du liker røde silketruser med blonder så må du gjerne gå i det.

  5. DRIT BRA AT DU TAR OPP DETTE!!! Jeg (og sikker veeeldig mange usikre jenter) begynte å tro at det var noe galt med meg når trusa har utflod i seg, men det er det heldigvis ikke. Kom over denne bloggen fra Side2 idag, og jeg må bare si at det er helt utrolig bra at det blir snakk om underlivet! Det skal jo på ingen måte være tabu! Respekt til dere bak bloggen

  6. Enig med Mia her, bra dere tar dette opp! Har selv ofte tenkt, og vært bekymret for, at det kanskje er noe galt med meg siden jeg har merkbar utflod i trusa hver dag.. det er visst bare normalt skjønner jeg nå, og det er godt å vite 🙂

  7. Takk for nyttig og godt skrevet innlegg! Er gravid og da forekommer det mye mer utflod, uten at noe er galt. Kan oppleves som slitsomt, heldigvis er det bare sunt

  8. Som mann har jeg altid lurt på: når dama er nydusjet og ren og jeg gjør henne våt og kåt og gir henne oralsex – er det da utflod jeg slurper i meg? Eller er det noko anna?

  9. tord: Hei Tord, Det er noe annet! Når kvinner blir våte (fordi de er kåte) er det rett og slett væske som diffunderer over slimhinnene i skjeden på grunn av økt blodgjennomstrømning. Det kan også produseres væske fra noen kjertler ved inngangen til vagina. Hilsen E og N

  10. Elisabeth: Hei Elisabeth! Så hyggelig at du likte innlegget 🙂 Det er som du sier helt normalt med økt utflod når man er gravid, men slitsomt kan det være! Lykke til med graviditeten! Hilsen E og N

  11. Hei! Jeg lurte på om dere kunne skrive om squirting/spruting fra damer under orgasme? Er dette i det hele tatt noe som faktisk går an eller er det diktet opp av pornoindustrien? Jeg har fått orgasme hundrevis av ganger men squirter aldri. Hva betyr det da, at orgasmen ikke er så bra som den burde? Noen gutter spør meg om jeg har gjort dette før, så går det an å oppnå det på en spesiell måte? Håper på svar!

  12. 👍👍👍 jeg kom tidlig i puberteten og begynte med tiden med truseinnlegg fordi det var litt plagsomt med fuktig truse nå og da. Men jeg trodde lenge det bare var jeg som “slet” med “problemet” fordi man bare fremstilte truseinnlegg med litt eldre damer som slet med vannlating. Å ingen på min alder brukte det. Nå er jeg voksen å bruker til daglig tynne truseinnlegg fordi det føles mer komfortabelt. Men bare tilføye at jeg kom over denne bloggen her i kveld å den er helt genial for både unge og voksne. En lærer mye om kroppen som man kanskje ikke visste eller var bevisst på. I tillegg tror jeg det spesielt kan være en trygghet for unge å stikke hodene inn her da det fortsatt er litt “tabu” å snakke åpent om litt “pinlige eller ekle” ting som faktisk er helt naturlig for menneskekroppen å være. Så kjempe flott altså! Tommer opp! 😉☺😉

  13. Mia88: Tusen takk, Mia!! Dette var hyggelige ord. Utflod er alt for tabubelagt og du er definitivt ikke alene om å slite med fuktig truse både støtt og stadig. Hilsen E og N

  14. Super godt indlæg! Utflod og vaginal torrhet er emner, som slet ikke snakkes nok om. Det skal snakkes meget mere om 🙂
   God indlæg

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg