Klamydia, vårens villeste eventyr?

Natt til 1.mai er akkurat over og russetiden er offisielt i gang: Livets største fest, men også en tid for lite gjennomtenkte avgjørelser.  Kongla er i boks, men du glemte visst kondom. Du våkner med en gnagende angst i bakhodet: Var det ikke noe som het klamydia?

Av Nina D. Brochmann

Når skal jeg teste meg?

Klamydia, som andre kjønnssykdommer, kan smitte hvis man har sex uten kondom. Det spiller ingen rolle om det er din første gang eller om du er en erfaren rundbrenner; det eneste som betyr noe er om partneren din er smittet. Og det er faktisk veldig mange ungdommer som har klamydia.

Det finnes kun en måte å være sikker på om du eller partneren din har klamydia: Testing!

Noen tror det lønner seg å komme fortest mulig til legen etter man har hatt ubeskyttet sex, i hvert fall hvis man skal bedømme etter de lange køene på helsestasjoner etter helgen. Selv om det er kjempeflott at folk tar ansvar for å teste seg, er det faktisk dumt å gå til legen dagen derpå. Har du blitt smittet med klamydia tar det nemlig opp til TO UKER før testen fungerer. Tar du testen før det har gått to uker, er den ikke sikker og du kan altså være smittet selv om testen sier at du er frisk.

Regelen blir: Har du hatt sex uten kondom med en ny partner bør du teste deg når det har gått to uker. I mellomtiden er det ekstra viktig at du bruker kondom, slik at du ikke smitter noen andre.

Hvordan merker jeg om jeg har klamydia?

De fleste (60-80%) merker ikke at de har klamydia. Symptomer på at du har en kjønnssykdom kan være svie når du tisser, endret utflod, smerter i underlivet, småblødninger, sår eller rar lukt. Har du smerter i pungen eller nedre del av magen, og særlig hvis du har feber, må du komme deg fort til legeundersøkelse. Det kan være tegn på at du har en mer alvorlig infeksjon og kan være utsatt for komplikasjoner.

Må legen se på tissen min?

Mange tror at legen må undersøke underlivet for å sjekke om du har klamydia. Det gjelder bare hvis du har symptomer eller legen mener det er nødvendig å sjekke deg for andre kjønnssykdommer i tillegg. For de fleste unge vil det holde å ta en selvtest hos legen. Guttene vil da få et glass de tisser på. Jentene kan enten ta urinprøve eller få utdelt en liten vattpinne som de skal gni lett inni skjeden. Dette leverer du så til legen eller sykepleier. Finito! 

Hvor kan jeg teste meg?

Helsestasjoner, ungdomsklinikker og fastleger tilbyr klamydiatester. Det skal være en helsestasjon for ungdom i nesten hver kommune i landet. Mange synes det er mindre flaut å gå dit enn til fastlegen sin, men husk at helsepersonell synes det er flott at du tar ansvar for testing.  

Her kan du finne ditt nærmeste tilbud i kommunen.

Hvis du bor i Oslo og er under 25 år, kan du i tillegg møte opp hos Sex og Samfunn. De har åpningstider mellom kl.16-20 fra mandag til torsdag og du kan både bestille time eller ha drop-in. Den 7.mai har de en egen klamydiatestingsdag for russen og du kan da få russeknute for å teste deg! 

Olafia-klinikken er at annet godt tilbud på dagtid i Oslo, og de har ingen øvre aldersgrense. 

Kan jeg teste meg hjemme?

Noen har kanskje hørt at du kan bestille en hjemmetest for klamydia på internett. Det stemmer! Dette gjelder for de som ikke har noen symptomer, altså ingen kløe, svie, smerter, endret utflod eller lukt fra underlivet, men som har hatt ubeskyttet sex. Testutstyret sendes hjem til deg i en anonym pakke. Det er som oftest snakk om en urinprøve. Testen må du så sende tilbake. Får du positivt svar må du til legen for behandling og oppfølging.

Noen byer har tilbud om gratis hjemmetester:

Bestill test for klamydia og mycoplasma fra Olafia-klinikken i Oslo

Bestill klamydia-test fra Haukeland i Bergen

Enkelte kommersielle aktører selger hjemmetester, både på nett og på apotek. Vi vil allikevel anbefale å oppsøke helsevesenet. Da er du sikker på at de riktige testene tas og på den riktige måten. I tillegg må du uansett til legen hvis testen er positiv.

Er det dyrt å teste seg?

Nei, testing for kjønnssykdommer er gratis så lenge du bruker offentlige tjenester som helsestasjon eller fastlege. Tester du får kjøpt på internett og apotek koster mellom 200-400 kroner.

Når får jeg svar?

Det kommer an på hvor du har tatt testen. Spør når du er der, sånn at du slipper å bekymre deg unødig. Noen steder får du bare beskjed dersom testen var positiv, altså at du har klamydia, mens andre steder får du beskjed uansett. Da kommer som oftest svaret etter en til to uker. 

Kan prøven min forsvinne i systemet?

Flere vi snakker med bekymrer seg for at svaret kan ha “kommet bort i posten” eller at prøven har forsvunnet i systemet. Det er det ingen grunn til å bekymre seg for. Legen  har plikt til å sørge for at du får behandling og at sexpartneren din får tilbud om testing. 

Hva skjer hvis jeg har klamydia?

Da vil du bli innkalt til legetime og få resept på antibiotika. Som oftest er det snakk om en 7-dagers kur. Det er viktig at du tar alle pillene som det står på pakken. Du skal ikke ha samleie mens du gjennomfører behandlingen. 

I tillegg vil legen eller sykepleier be om kontaktinformasjon til alle eventuelle sexpartnere du har hatt de siste 6 månedene.  Du kan velge selv om du vil kontakte dem eller om helsepersonell skal gjøre det, men det er dessverre ikke frivillig. Helsepersonalet vil ikke informere om at det er deg som har testet positivt.


Da er det bare å ønske alle en god russefeiring! Og husk at kondom er det eneste som beskytter mot kjønnssykdommer…

Har du spørsmål om klamydia-testing? Du når oss på Twitter, Facebook og i kommentarfeltet. 

Fotocredit: osf-uis.no

6 kommentarer
  1. Norge burde gjöre som Sverige og ha spesielle motak for veneriske sykdommer, I f.eks. Goteborg kan man gå på drop-in flere ganger I uken. I Norge må man gåt il fastlegen med alt hva det förer med seg med laange ventetidet etc.

   1. Du, en svenske, prøver å fortelle oss nordmenn hva vi bør gjøre? LoL 🙂 Du bor i et u-land Svensson, svensker er ikke lenger velkomne i Norge. Dere har ødelagt deres eget land fullstendig. Og du har baller til å fortelle oss hva vi skal gjøre?? Hold deg i Sverigestan du, og lukk det anuset du kaller en munn. Helvetes svensker, dere har ikke vært noe annet enn en irritasjon i 30 år nå. Selvgode hjernevaskede svin!

  2. en leser: Hei, Det finnes spesielle mottak i Norge også, men først og fremst i de store byene. Som nevnt i artiklen kan du gå på Olafia-klinikken ved Oslo Universitetssykehus på drop-in. De holder til ved Schous Plass på Grunerløkka. Link finner du i artiklen.
   Bergen: Haukeland Universitetssykehus, poliklinikk med drop-in, tlf. 55973960.
   Tromsø: Sosialmedisinsk senter, timebestilling tlf. 777 90 400
   Trondheim: St.Olavs hospital, poliklinikk, timebestilling tlf. 971 53 462
   Stavanger: Stavanger Sykehus, poliklinikk, timebestilling tlf. 51 51 94 27

   Hilsen E og N

  3. Hei,
   Kan klamydia smitte på annen måte enn via samleie? Kan klamydia ligge i kroppen i flere år før det bryter ut? Dersom klamydia blir påvist mens du er i et langvarig forhold, betyr det at en av partene har vært utro? Dersom en part i et forhold får påvist klamydia, men ikke den andre, vil det alikevel bety at begge parter har det?
   På forhånd takk:)

  4. Ak: Hei Ak, Klamydia smitter ved seksuell kontakt og samleie. Man kan ikke få klamydia av å sitte på doseter eller lignende. Flertallet av smittede får ikke symptomer. Det er vanskelig å anslå hvor lenge man kan gå rundt med klamydia i kroppen, men hos de fleste er infeksjonen over av seg selv i løpet av 1-2 år hvis ikke man får behandling. I en studie så man at 54 % var kvitt det innen ett år, 83 % innen to år og 95 % innen fire år (Molano 2005). Om noen har vært utro er derfor vanskelig å si, men har man vært sammen i mange år, er det dessverre mest sannsynlig…
   Ikke alle blir smittet av klamydia – i en studie med hundre par der en var smittet av klamydia, ble omtrent halvparten av partnerne smittet. Det er altså mulig at en partner har det uten at den andre blir smittet. Hilsen E og N

  5. Kjønnsykdommer er prisen man betaler når man er en idiot. Folk prøver å få det til å høres ut som om dette er noe som kan skje med alle. Det er det jo ikke, dette skjer med ekstremt dumme folk. I de siste har det vært prat om en 700% økning av klamydia blandt homofile menn. Når man knuller mennesker man ikke kjenner på offentlige toaletter, så får man selvfølgelig sykdommer. Og det er helt greit synes jeg. De får det de fortjener. Det er ikke vanskelig å unngå, så de får skylde seg selv.
   Jeg er så lei av at folk ser på kjønnssykdommer som om det er influensa. Jeg hører mennesker si at de bruker ikke beskyttelse, de går til legen etter at de har hatt sex. Det er noe nytt som skjer nå, de tror alt kan fikses på legekontoret så hvorfor beskytte seg? Man kan hore rundt hele helga også dra til legen og ordne opp på mandag. Jeg håper de får flere sykdommer, de fortjener det.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg