Jo mer du har sex, jo dårligere blir du til dette

De fleste i Norge vet at det er lurt å bruke kondom. Allikevel velger omtrent halvparten av nordmenn å ha ubeskyttet sex med nye sexpartnere. Og det hjelper heller ikke med erfaring; ungdommene er faktisk flinkere enn de voksne. Hvorfor er det sånn? Det er på tide å avlive tre, seige kondom-myter én gang for alle.

Av Nina D. Brochmann

 
Foto: Illustrasjonsfoto, Getty Images



1. Du er kjip hvis du tar initiativ til kondom

Mange forteller oss at de synes det er kleint å fiske frem kondomet, enten det er snakk om første samleie med kjæresten eller en kjapp en bak russebussen. Til og med voksne, kule damer som Tusvik og Tønne innrømmer at de har vært redde for å ødelegge stemningen eller virke pripne. Andre er bekymret for å fornærme partneren ved å insinuere at de har kjønnssykdommer eller rett og slett virke “for godt forberedt.”  Men som ved usikkerhet generelt gjelder det at andre som oftest oppfatter deg langt bedre enn du frykter.

I en spørreundersøkelse gjennomført på vegne av RFSU i 2013 skulle nordmenn angi hvordan de oppfatter en sexpartner som foreslår kondom. Kan du gjette hva svaret var? Nei, ikke prippen eller usexy. Folk som foreslår kondom beskrives som omtenksomme, selvsikre, seksuelt erfarne og ansvarsfulle.

 

“Folk som foreslår kondom beskrives som

omtenksomme, selvsikre, erfarne og ansvarsfulle.” 

 

Du leste riktig. Ikke så verst skussmål det der! Frykten for å bli ansett som kjip og usexy ved å foreslå kondom var helt ubegrunnet. Faktisk mente under 3 % at disse adjektivene var beskrivende. Videre var det færre enn én av ti som hadde opplevd negative tilbakemeldinger når de selv tok initiativ til kondom.

Så, selv om det kan føles flaut er kondom faktisk et sikkert triks hvis du vil imponere i senga, både som gutt og jente…

 Kilde: Folkehelseinstituttet 2015

 

2. Dama går på p-piller, så kondom er ikke så viktig

Den vanligste grunnen til at folk ikke bruker kondom er at de bruker andre prevensjonsmidler (RFSU 2013). Er du under 30 år, er det et ganske «safe bet» at dama du nettopp har møtt går på p-piller. I 2005 hadde 3 av 4 jenter i aldersgruppen 20-24 år brukt hormonprevensjon de siste tre månedene, og da hovedsakelig p-piller (1). En annen studie viste at 79 % av jenter i 1989-kullet hadde brukt hormonprevensjon før de fylte 20 år (2). Hvordan tallene ser ut i 2015 vet vi ikke, men det er god grunn til å tro at bruken er relativt stabil.

Så la oss anta at du er gutt og dama du skal ha sex med bruker p-piller. Da er den ene av to grunner til å bruke kondom borte, ikke sant? Dama kan jo ikke bli gravid. Dessverre er det ikke så enkelt. P-piller skal tas hver eneste dag og omtrent på samme tid, selv om det er russetid eller Aya Napa-ferie. Jeg vil faktisk gå så langt som å si at du er umenneskelig hvis du aldri glemmer noen piller her og der. Det vet alle jenter som har prøvd. Og glemmer du p-piller er det ikke trygt lenger.

 

 “Problemet er jo nettopp at dama har

glemt at hun har glemt pillene sine.”

 Da er det vel bare å spørre jenta om hun har tatt pillene sine? Vel, problemet er jo nettopp at dama har glemt at hun har glemt pillene sine. Så selv om du er kjempeansvarlig og spør om hun har tatt p-pillene sine, kan du egentlig ikke stole på svaret du får. Og du kan heller ikke stole på at hun tar panikkpille eller annen nødprevensjon, av samme grunn. Hvis sexpartneren din ender opp med å bli gravid, er det bare hun som bestemmer om barnet skal beholdes eller ei. Abortloven gir far absolutt ingen rettigheter til medbestemmelse, men du må fortsatt betale barnebidrag de neste 18 årene. Det vil jeg si er en ganske god grunn til å bruke kondom.

 

 “Abortloven gir far absolutt ingen rettigheter

til medbestemmelse”

 


                                                                                            Foto: Colourbox


  Sliter du med å huske p-pillene dine? Les om andre muligheter her.

 

 

3. Får jeg kjønnssykdommer er det bare å ta antibiotika

Det virker trygt og godt å være heterofil og ung i lille Norge i dag. HIV er noe de har i Afrika eller på saunaer i homsemiljøet, kjønnsvorter er mange nå vaksinert mot via HPV-vaksinen, og syfilis og gonoré er noe det står om i historiebøkene. Det eneste norske ungdommer bekymrer seg for er klamydia og det blir du jo lett kvitt med antibiotika. Gratis er det også, både å teste seg og å behandle, spandert av den generøse velferdsstaten. Mange nordmenn bekymrer seg rett og slett ikke for å bli smittet av kjønnssykdommer. Og hvis man ikke bekymrer seg, er det jo virkelig ingen grunn til å bruke kondom. Eller?

 

“…tiden der nordmenn bekymringsløst

kunne pule rundt, er forbi.”

Det er dessverre mye som tyder på at tiden der nordmenn bekymringsløst kunne pule rundt, få kjønnssykdommer, og ta en én-dagskur med antibiotika snart er forbi. Dette er nettopp fordi vi har brukt for mye antibiotika her i verden. Antibiotikaresistens betyr, enkelt forklart, at bakteriene blir motstandsdyktige mot vanlige typer antibiotika, slik at vi får færre og færre antibiotika som funker og sykdommene dermed blir vanskeligere å bli kvitt. Det er ikke DU som er resistent, men bakterien du smittes av. Så selv om du selv aldri har brukt antibiotika kan du allikevel bli smittet av en resistent bakterie fra en sexpartner.



Senest i går kunne vi lese på NRK.no at Norges kjønnssykdomsguru, Professor Harald Moi, advarer mot økende antibiotikaresistens hos enkelte vanlige bakterier som gir kjønnssykdommer (3). Kjønnssykdommer du for 5 år siden ble kvitt med en liten antibiotikakur, funker nå i bare halvparten av tilfellene. Og vi snakker da ikke bare om sære sykdommer du plukker opp på bordell i Thailand, men om relativt vanlige kjønnssykdommer blant unge. Det har til og med dukket opp enkelte tilfeller i Oslo med kjønnssykdommer som ikke reagerer på noen former for antibiotika. Heldigvis er dette ikke dagligdags, men bare tanken burde få deg til å skjelve i buksene.Se for deg en slags «It follows»-verden, for de som har sett skrekkfilmen på kino, der ubeskyttet sex får en helt ny mening.  

“Kjønnssykdommer du for 5 år siden ble kvitt

med en liten antibiotikakur,

funker nå i bare halvparten av tilfellene.”



Vårt tips er at du like godt kan venne deg til tanken med én gang og begynne å bruke kondom når du har sex med nye partnere. For du kan ikke se på folk om de har kjønnssykdommer.

 

Gratis kondomer i ulike størrelser og tykkelser bestiller du her.

 

Spørsmål eller kommentarer om kondombruk? Send de til oss på Facebook, Twitter eller i kommentarfeltet.

For de som ønsker en litt mer avansert, men god forklaring av antibiotikaresistens, anbefaler vi bloggen Immunglimt av professor Anne Spurkland.

Kilder: RFSU 2013, Skjeldestad 2007 (1) og 2012 (2), nrk.no (3).

7 kommentarer
    1. “når du har sex med nye partnere”
      når går en partner fra ny til ikke ny? altså, hva er kriteriene for at man kan slutte med kondombruk?

    2. Anonym: Hei, Anonym. Godt spørsmål! Vi mener at du skal bruke kondom så lenge det er risiko for smitte. Hvis du har en fast partner og dere begge har testet dere for seksuelt overførbare infeksjoner kan dere slutte med kondom. Dette gjelder bare så lenge ingen av dere har sex uten kondom med noen andre. Var det tydelig? En “ny partner” er ny når du ikke vet smittestatus på deg selv eller partner. Det hjelper ikke å være kjærester hvis dere ikke har testet dere for sykdommer, det er veldig lett å glemme dette! Hilsen E og N.

    3. Kast et blikk på vår tids nordiske kvinne. Hun er 30 år gammel, har høyere utdannelse, en hektisk jobb med høyt tempo, har egen leilighet, har en mannevenn som hun ikke bor sammen med og som hun skifter ut annen hver måned, er på fest hver helg med dop og drikk og finner nye sexpartnere for natten, går med p-piller og angrepiller i vesken samt kondomer, har kanskje til og med sterilisert seg fordi det er et bekvemt prevensjonsmiddel og fordi det gir et kick til karrieren (arbeidsgivere avskyr svangerskap), kunne kanskje tenke seg å gifte seg før eller siden men vil ikke ha barn – da må det i så fall bli å adoptere et barn fra Afrika. I omgangskretsen er noen homofile, noen rundbrennere, noen alenemødre, én er HIV-positiv. Det er sjelden noen kommer med en bukett blomster, men hun har en bukett kjønnssykdommer å se tilbake på.
      — Vi er så vant til alt dette i dag at vi ikke lar oss sjokkere. Intet sjokkerer oss lenger. Ikke desto mindre lever vi i et mareritt, i et forfall og en oppløsning som peker mot vår rases ende. Vår tids nordiske mann er ikke et hår bedre. Hvordan kom denne giften inn i vår rases organisme? Det har nemlig ikke alltid vært sånn – da hadde vi vært utdødd for lengst. På 30-tallet ble vår eminente NS-kvinne Halldis Neegård Østbye vitne til den seksualrevolusjon som påbegynte forintelsen av vår gamle nordiske sedelighet, kyskhet, bluferdighet, tukt, ømhet, romantikk, kjærlighet og ekteskap. Det som skjedde var at noen fremmede kom hit til landet og begynte å rive vårt nordiske sinn og vår sed i stykker. Det var dette rasemord jøssingene sloss for under krigen og kalte et “fritt og demokratisk Norge”.

    4. Tormod: Hei, Tormod. Rasistiske utsagn hører ikke hjemme på en fagblogg om seksuell helse for ungdom. “Vår tids norske kvinne” er ikke slik du beskriver, vår tids norske kvinne er nemlig ikke en enkelt størrelse. Det er forskjell på oss alle, og det er bra. Det er også forskjell på menn. Det er fint at rase, legning, kjønn og seksualitet ikke sjokkerer lenger, vi lever ikke i et mareritt. Sammenlignet med fortiden, særlig en fortid med NS, lever vi på mange måter i en drøm.

    5. jeg tør ikke å forlange kondom , redd for at mannfolka ikke vil ha sex då :p men skjønner ikke at ingen er redd for å få kjønnssykdommer , jeg har ikke lyst på det iallfall men tror at hvis man sier at mannfolka skal ha kondom så drepe det sex stemningen og måten noen mannfolk snakke på så syns dem at p-piller er en selvfølge hos kvinnene ,jeg syns det er viktigere med kondom enn piller , for det beskytte mot flere ting

    6. Anonym: Vi er helt enige med deg; kondom er kjempeviktig! Vi synes du skal ta frem et kondom neste gang du skal ha sex og se på reaksjonen. Kanskje du blir positivt overrasket? Hvis ikke er det viktig å passe på egen helse. Stå på ditt. Hvis de ikke vil bruke kondom er det helt lov å si at du ikke vil ha sex med dem. Hilsen E og N

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg