Det er ikke alltid like lett å planlegge sex og prevensjonsbruk. Kanskje glemte du kondomene hjemme, kanskje glemte du noen p-piller, eller kanskje kondomet sprakk? Typisk. Men hva nå?
Av Ellen Støkken Dahl
Søndag morgen. Du hadde sex i går kveld, og du brukte ikke sikker prevensjon. Du har ikke særlig lyst til å bli gravid, og det kjennes så skummelt at det gjør vondt i magen. Du er ikke den første som har opplevd dette, og du er heller ikke den siste. Noen ganger går det bare galt, og det er derfor vi har nødprevensjon. Nødprevensjon er noe du kan bruke etter at du har hatt sex hvis annen prevensjon har sviktet.
Ingenting å angre på
Vi misliker det norske tilnavnet “angrepille”. La oss kaste det. Angrepille er et snerpete ord med stram munn og skrå øyebryn. Det sier du har gjort noe du må angre på, men det har du strengt tatt ikke. Du har bare hatt sex, og hvis det var en positiv opplevelse er det ingen vits å føle anger. Det er ikke anger du føler når du tar opp p-pillebrettet ditt for å ta dagens pille og oppdager at du har glemt tre piller den siste uka, det er panikk. Vi døper om angrepillen til panikkpille i denne saken, for vi synes det passer bedre.
Vi er heller ikke veldig begeistret for det amerikanske navnet “morning after-pill”. Morning after-pill høres veldig enkelt og greit ut, som om det er noe man kan ta hver morgen etter sex i stedet for prevensjon. Men det er viktig at man ikke tar for lett på bruk av nødprevensjon i pilleform. Det er nemlig ikke like sikkert som vanlig prevensjon og det er flere bivirkninger, selv om det ikke er farlig. Nødprevensjon skal bare brukes når annen prevensjon svikter. Nødprevensjon skal ikke erstatte vanlig prevensjon.
Tre typer
Det finnes tre typer nødprevensjon du kan bruke. To ulike typer panikkpille og kobberspiral. Det er fordeler og ulemper med alle tre. Her får du en enkel oversikt med alt du trenger å vite. For detaljer anbefaler vi at du forholder deg til pakningsvedlegget eller at du snakker med en lege. Vi tar også i mot spørsmål på Twitter, Facebook eller i kommentarfeltet.
Panikkpille type I – Norlevo og Postinor
Den første og vanligste typen nødprevensjon er den panikkpillen som kan kjøpes reseptfritt på apotek, og den selges også på bensinstasjoner og i flere matbutikker. Det finnes to typer som i utgangspunktet er helt like, eneste forskjell er at det er ulike merker som lager dem. De heter Postinor eller Norlevo. Det er flott at denne panikkpillen er så tilgjengelig, for det er ikke alltid mulig å finne hverken lege eller et apotek til alle døgnets tider.
Norlevo og Postinor inneholder et hormon, et gestagen. Du visste kanskje at også hormonprevensjon inneholder gestagener? Norlevo og Postinor inneholder et gestagen som er det samme som i noen p-piller, men det er en mye større dose.
Norlevo og Postinor fungerer ved å utsette eller hindre eggløsning slik at det ikke blir noen befruktning. Hvis du allerede har hatt eggløsning og det har skjedd en befruktning har denne panikkpillen ingen effekt! Det er viktig å huske. Problemet er at du ikke kan vite om du har hatt eggløsning eller ikke. Den er altså ikke helt sikker, men den minsker sjansen for at du blir gravid, så det er lurt å ta den. Jo tidligere du tar pillen, jo bedre er det. Det beste er å ta pillen innen det har gått et døgn siden samleiet, men den kan ha en effekt i inntil tre døgn (72 timer). Effekten blir mindre når det har gått lenger tid, så det beste er å ha en i toalettmappen, alltid.
Fordel: Tilgjengelighet
Ulempe: Mindre sikker
Husk: Graviditetstest etter to uker!
Panikkpille type II – Ellaone
Ellaone er en annen type panikkpille som du bare kan få på resept fra en lege. Ellaone inneholder et annet virkestoff enn Norlevo og Postinor. Ellaone har effekt i opptil 5 døgn (120 timer) så hvis du trenger beskyttelse og er for seint ute til å bruke Norlevo eller Postinor gjelder det å oppsøke lege raskt. Gå til legevakten eller be om akuttime hos fastlegen din for å få skrevet ut Ellaone i tide.
Ellaone fungerer som Norlevo og Postinor ved å utsette eller hindre en eggløsning slik at du ikke blir gravid. Den har også en viktig tilleggseffekt ved å hindre at et befruktet egg fester seg i livmoren.
Det er noen som er opptatt av den etiske forskjellen på å hindre en eggløsning og å hindre at et befruktet egg fester seg. Vi forstår dette, men vi mener det viktigste er å hindre uønskede graviditeter. Det er også den mest effektive måten å oppnå lavere aborttall. Hvis du ikke vil bli gravid er det fint og ansvarsfullt å bruke nødprevensjon.
Fordel: Bedre og lenger effekt.
Ulempe: Krever resept, mindre tilgjengelighet
Husk: Graviditetstest etter to uker!
Kobberspiral
Selv om kobberspiral er den sikreste formen for nødprevensjon, er den lite brukt. Vi anbefaler å vurdere kobberspiral når du skal bruke nødprevensjon. Kobberspiral sies å være 99% sikkert, og den fungerer på flere måter, blant annet ved at et befruktet egg ikke får festet seg i livmoren.
Kobberspiralen settes inn i livmoren av en lege, så etter at du har hatt ubeskyttet sex kan du be om akuttime hos fastlegen og forklare hva det gjelder eller oppsøke legevakt. Kobberspiralen har god effekt i 5 døgn etter samleiet (120 timer). Du trenger ikke å ha født for å bruke kobberspiral og det går helt fint å bruke kobberspiral selv om du er ung.
Det fine med kobberspiral, i tillegg til at den er svært effektiv som nødprevensjon, er at du kan la den bli værende i livmoren og ha den som fast prevensjon. Kobberspiral er et fint og sikkert prevensjonsmiddel som varer i 5 år etter innsettelse. Hvis du ikke trives med kobberspiral som fast prevensjonsmiddel er det også fullt mulig å ta den ut etter kort tid.
Fordel: Høy sikkerhet, fungerer over lenger tid, kan erstatte vanlig prevensjon de neste 5 årene
Ulempe: Krever resept og innsettelse av lege
Graviditetstest
Det er mange som tror at man er helt trygg etter at man har tatt panikkpille, men dette stemmer ikke! Panikkpillen minsker risikoen for at du blir gravid, men det funker på ingen måte like bra som vanlig prevensjon. Det er veldig viktig at du tar en graviditetstest etter å ha tatt panikkpille. Vi anbefaler at du tar graviditetstest uansett om du får menstruasjonsblødning eller ikke. Hvis det er partneren din eller venninna di som tok panikkpillen er det kjempefint om du minner henne på å ta en test. Husk at graviditetstesten tidligst skal tas to uker etter at du tok panikkpillen. Snakk med legen din om graviditetstest etter kobberspiral når du setter den inn. Det er ikke noe poeng å ta en graviditetstest med en gang du har tatt nødprevensjon ettersom du ikke kan stole på resultatet.
Bivirkninger
Panikkpiller og annen nødprevensjon har bivirkninger. Det aller vanligste er blødningsforstyrrelser. Panikkpillene utsetter eggløsningen og dermed blir også mensen forsinket. Det er ikke farlig å ha blødningsforstyrrelser, men det kan være plagsomt. Dette er heldigvis ikke et varig problem, det går over. Noen opplever også kvalme av panikkpiller. Hvis du kaster opp kort tid etter at du tok pillen må du ta en ny. Forhold deg til pakningsvedlegget eller beskjed fra lege for detaljer.
Kobberspiral inneholder ikke hormoner, men det er likevel vanlig å få blødningsforstyrrelser i starten. Hvis du ønsker å beholde kobberspiralen som fast prevensjon og opplever blødningsforstyrrelser anbefaler vi at du ser an plagene i tre måneder. Ofte stabiliserer blødningene seg over tid.
Det finnes også andre bivirkninger som svimmelhet, trøtthet og ømme bryster, men det er ikke alle som opplever dette. Får du varige plager må du oppsøke lege.
Er det farlig?
Det er mange som har hørt at det er farlig å ta mange nødprevensjonspiller i hver syklus, eller at det er farlig å ta flere i året. Det er ikke farlig å bruke nødprevensjon. Det er ingen forskning som viser nedsatt fertilitet etter bruk, altså evne til å få barn senere. Du kan bli gravid selv om du har tatt panikkpille flere ganger. Det er riktignok vanlig med bivirkninger, som nevnt tidligere i teksten.
Kan jeg bli immun?
Du kan ikke bli immun mot panikkpiller, men de er aldri helt sikre. Hvis du blir gravid er det ikke fordi du er immun mot panikkpille.
Overvektig?
Noen har hørt at de ikke kan ta Norlevo eller Postinor på grunn av for høy vekt. Dette stemmer ikke lenger. Disse anbefalingene er trukket tilbake. Du kan ta Norlevo eller Postinor (vanlig panikkpille som kan kjøpes i butikk) uansett hvor mye du veier.
Vær forberedt
Hvis du vet at du vimser mye med p-piller eller hvis du bruker kondom som eneste prevensjonsmiddel anbefaler vi at du har en panikkpille lett tilgjengelig i tilfelle noe skulle gå galt. Hvis du er russ i år er det fint å huske at festing og forstyrret døgnrytme gjør det lett å glemme p-piller. Kjøp Norlevo eller Postinor på butikken eller be fastlegen din om å skrive ut Ellaone. Plutselig går noe galt, og det er alltid lurt å være forberedt. Jo fortere du tar pillen, jo mer sikker er den.
Seksuelt overførbare infeksjoner
Det er bare kondom som beskytter mot sykdommer. Oppsøk alltid lege hvis du har vært utsatt for smitterisiko og ta en klamydiatest.
Panikkpille skal ikke erstatte vanlig prevensjon
Vi anbefaler at du tar panikkpille så fort som mulig hvis du opplever en prevensjonssvikt, men det er veldig viktig at du ikke bruker panikkpille som eneste prevensjon. Panikkpiller er ikke like sikre som vanlig prevensjon, og siden hormondosen er så mye høyere enn i vanlig prevensjon er bivirkningene kraftigere.
Brukerfeil
Prevensjon hadde vært mye sikrere hvis vi kunne tatt bort alle brukerfeilene. Hvis du vet du roter med p-piller eller kondom kan det være lurt å vurdere en type som ikke har brukerfeil. Langtidsvirkende prevensjon i form av p-stav, kobberspiral og p-spiral varer i flere år, og de er veldig sikre, nettopp fordi det ikke går an å gjøre feil. Ved å velge prevensjon uten brukerfeil kan du slippe å måtte tenke på panikkpiller og annen nødprevensjon.
Kilder: Sex og Samfunn, Metodebok 2010. Sex og samfunns nettsider om nødprevensjon, uptodate.com
“Angrepille er et snerpete ord med stram munn og skrå øyebryn. Det sier du har gjort noe du må angre på, men det har du strengt tatt ikke. Du har bare hatt sex, og hvis det var en positiv opplevelse er det ingen vits å føle anger”
Ordet “angre” indikrere kanskje at man angrer på at man ikke brukte sikker prevensjon? Og det er jo absolutt på sin plass å angre på, mener jeg. Det er et stort problem at kvinner og menn tar for lett på prevensjon.
Kjøp EllaOne nødprevensjon tabletter – https://htm109.com/track.php?c=cmlkPTgzOTE3MSZhaWQ9MjQ1ODMyNTI
Er det sant at ein kan ete eit brett p-piller som nødprevensjon?
Anonym: Hei,
Man skal ikke spise et brett p-piller som nødprevensjon! Dette er ikke sikkert og du vil også kunne oppleve ubehagelige bivirkninger, med blant annet mensenforstyrrelser, kraftig kvalme og svimmelhet. Enkelte typer p-piller kan i krisetilfeller brukes som nødprevensjon, men dette gjelder kun noen merker og i spesifikke doser. Da må du i såfall snakke med en lege og få veiledning i hvordan dette skal gjøres. Vår klare anbefaling er å bruke panikkpiller eller annen nødprevensjon! 🙂 Hilsen E og N
Kristine:
Hei Kristine,
Vi er forsåvidt enige i at “angre” kan referere til den manglende prevensjonsbruken. Sikker prevensjon er veldig viktig og mange kan bli mye bedre til å ta ansvar. Der er vi helt enige! Imidlertid er det mange som opplever prevensjonssvikt, f.eks.i form av glemt p-pille eller sprukket kondom, og derfor har gjort sitt beste. Anger vil i slike tilfeller være uhensiktsmessig. I tillegg er det ingenting som tyder på at moralske pekefingre får ungdom til å bli flinkere med prevensjon 🙂 Hilsen E og N
Når har det blitt slik at man kan ta Norlevo og Postinor uansett vekt? Jeg skulle kjøpe angrepille for ca et år siden. Da fikk jeg beskjed om å bestille meg legetime for å få resept på angrepille, siden jeg veide over 75kg, så dette må jo være ganske nytt?
For min del var det nok første og siste gang jeg kjøpte angrepille – men det er jo supert at man kan ta dem uansett vekt. Ikke så veldig kult å måtte gå til legen for den grunn 🙂
Julie: Hei! Dette er litt forvirrende, men anbefalinger fra helsemyndighetene justeres etter den nyeste og beste forskningen som er tilgjengelig. Bare fordi noe er forsket på betyr ikke at det er sikkert, det er derfor forskere fortsetter å teste og jobbe videre med resultater. Det er det som er så bra med forskning, man jobber videre og videre med det man vet og det mann ikke vet. Sånn får man ny kunnskap. Først kom det resultater som viste at norlevo kanskje ikke funket på jenter med høyere vekt, men så kom nye rapporter som viste at det ikke er noen grunn til å tro at vekt virker inn på effekten. Her er en sak fra legemiddelverket som du kan lese hvis du vil ha mer info. Den kom i juli i fjor. Hilsen E og N. http://www.legemiddelverket.no/Nyheter/Andre/Sider/Ingen-vektbegrensninger-norlevo.aspx
Hvor i butikken finner man panikkpillene? Må man høre i kassa?
S: Panikkpiller selges i kassa, ja! Akkurat som smertestillende og nesespray.
EllaOne er ikke reseptbelagt!! Kan kjøpes over disk, og er sikrere enn Norlevo.
Hei!
Går på oralcon, hvis man glemmer å ta en pille men tar den innen 36 timer før den forrige står det, på pakningsvedlegget, at man er fortsatt beskyttet. Samtidig står det på sex og samfunn at det er snakk om 48 timer etter sist tatte.
Hvilke av disse «reglene» gleder?