Et hormonfritt alternativ

Mange jenter og kvinner ønsker et prevensjonsmiddel som ikke inneholder hormoner. Bortsett fra kondom er kobberspiral det eneste hormonfrie prevensjonsmiddelet vi anbefaler. Kobberspiral er sikkert, langvarig og billig. Vil du vite mer?

 

 

Av Ellen Støkken Dahl

En spiral er en liten T-formet sak som settes inn i livmoren av en lege. Den er langtidsvirkende, noe som betyr at du kan bruke den i flere år. Det finnes to typer spiral; den ene inneholder et hormon, den andre typen er laget av plast og metallet kobber. Det henger to tråder ut fra bunnen av spiralen, og de stikker frem gjennom åpningen i livmorhalsen slik at man kan sjekke med fingrene om spiralen er på plass. Legen bruker disse trådene når spiralen skal fjernes eller skiftes ut.

 

Hvordan funker kobberspiral?

Metallet kobber endrer miljøet inne i livmoren. De som bruker kobberspiral har vanlig eggløsning hver måned, men det blir vanskeligere for sædcellene å befrukte egget. Noen ganger skjer en befruktning likevel, og da påvirker kobberspiralen det befruktede egget sin mulighet til å feste seg i livmorveggen. Kobberspiralen har altså en dobbel effekt og den er veldig effektiv siden det ikke finnes noen brukerfeil. Den sitter inne i livmoren og du trenger vanligvis ikke forholde deg til at den er der. Du må bytte kobberspiralen hvert femte år.

 

Du slipper «hormonbivirkninger» på kobberspiral

Siden kobberspiralen ikke inneholder noe hormon, er det ingen risiko for de bivirkningene man kan få på noen hormonpreparater. Det går for eksempel helt fint å bruke kobberspiral selv om man har økt risiko for blodpropp. Man får heller ingen psykiske bivirkninger som endret stemningsleie eller nedsatt sexlyst av kobberspiral. Det forskes mye på psykiske bivirkninger av hormonprevensjon nå, og vi skal skrive mer om dette når det kommer resultater.

Mange bruker hormonprevensjon på grunn av positive bivirkninger knyttet til menstruasjon eller kviser. Man får heller ikke disse positive hormonbivirkningene på kobberspiral.

 

Hormonfritt betyr ikke fri for bivirkninger

Det at kobberspiral er hormonfritt betyr ikke at den er bivirkningsfri. Blødningsbivirkninger er ikke uvanlig. Bivirkningene ved kobberspiral er kun lokale i underlivet.

Plager knyttet til menstruasjon vil ofte forsterkes når man bruker kobberspiral. Kobberspiral kan gi mer smerte og større blødninger enn før. Hormonprevensjon vil på den andre siden ofte minke smerter og blødninger. Vi anbefaler derfor ikke kobberspiral til jenter som allerede sliter med kraftige og/eller smertefulle blødninger. Sex og samfunn oppgir at 1/10 kvinner fjerner kobberspiralen i løpet av det første året på grunn av smerter og blødning.

 

Jeg trodde jeg bare kunne bruke spiral om jeg hadde vært gravid før?

Du kan helt fint bruke kobberspiral selv om du ikke har vært gravid, og du kan gjerne prøve kobberspiral selv om du er ung.

 

Gjør det vont å sette den inn?

Det kan være ubehagelig å sette inn kobberspiralen, og det kan lønne seg å ta smertestillende på forhånd. I tillegg er det viktig å prøve å slappe godt av. Snakk med legen som skal sette inn spiralen om dette.

 

Hva hvis trådene er borte?

Hvis trådene plutselig blir borte må du kontakte legen.  Det kan bety at spiralen har blitt «støtt ut» av livmoren, og da er du ikke lenger beskyttet mot graviditet! Det kan også bety at man har blitt gravid. Ved graviditet kan trådene trekkes opp i livmoren. Det er heldigvis veldig lite sannsynlig å bli gravid på kobberspiralen – det er jo det som er hele poenget med den! Mindre enn 1% av alle kvinner som bruker kobberspiral blir gravide i løpet av ett år.

 

Et billig alternativ

Det finnes flere typer kobberspiraler, og det er liten forskjell på kvalitet. Det er derimot forskjell på pris, og den billigste koster rundt 350 kroner. Hvis du beholder kobberspiralen i fem år blir det rett under seks kroner i måneden.

 

Kobberspiral fungerer veldig bra som nødprevensjon!

Hvis du har hatt ubeskyttet sex og ikke ønsker å bli gravid, så er kobberspiral den sikreste formen før nødprevensjon som finnes. Les mer om kobberspiral som nødprevensjon her.

 

Etikk

Noen brukere legger vekt på den etiske forskjellen mellom ulike prevensjonsmidler.  Kobberspiral fungerer som oftest ved å hindre befruktning av et egg, men som vi skrev tidligere i saken vil den også hindre et befruktet egg i å feste seg i livmorveggen.

Vi mener det viktigste er at hver kvinne finner et prevensjonsmiddel som fungerer godt for seg. Det er viktig å hindre uønskede graviditeter (slik får vi også færre aborter), og uønskede graviditeter hindres best med god og sikker prevensjon. Leger har ikke lov til å reservere seg mot å sette inn spiral. Det er brukeren som selv skal bestemme hvilket prevensjonsmiddel hun ønsker å bruke.

 

Kilder:

Sex og Samfunns Metodebok, 2015.

Sex og Samfunns fagsider om kobberspiral. Foto til saken er hentet herfra. 

 

Følg oss på facebook og twitter for mer informasjon om seksuell helse!

 

Les mer om prevensjon og hormoner:

Er pause fra p-pillene en god ide?

Hva er et hormon?

Hvordan fungerer en p-stav?

Kondomer

Nødprevensjon

 

 

10 kommentarer
    1. Hvorfor er det ingen som skriver om pfc (personlig fruktbarhetcomputer)? Dette er hormonfritt og fritt for bivirkninger 😀 Har brukt denne metoden i et par år nå, skulle bare ønske at noen hadde fortalt meg om denne metoden før.

    2. karianne: Hei! En personlig fruktbarhetscomputer fungerer godt hvis du prøver å bli gravid, eller hvis du vil gjøre det litt mindre sannsynlig å bli gravid. Det er likevel ikke et sikkert prevensjonsmiddel! Hvis du ikke synes det er helt krise å bli gravid, kan du godt bruke pfc eller former for eggløsningstester, men hvis du vil være helt sikker anbefaler vi ikke pfc. Kobberspiral er det beste hvis du vil være hormonfri og sikker.

    3. Jeg hadde hormonfritt (kobber)spiral i 1 år. Det var en vanskelig og lang tilvennings prosess. Blødning i de første 4 måneder var på kanten av å være uutholdelig. Bare å bevege seg var problematisk pga blodmengde.
      Menssmerte tok seg til ny dimensjoner, det kjentes som knivstikk og forekom både under mensen, og plutselig i løpet av måneden. I 6-9 måneder var jeg plaget med menssmerte både før, imens og etter mensen. Hadde kanskje en snar ute før mensen var tilbake. Hele poenget med spiralen var jo at jeg kunne slippe bekymringer om graviditet, men med alle bivirkninger ble det vel lite sex! (Også kunne mannen kjenne tråden-samme fortalt en venninne av meg som hadde hormonspiral.)
      Nesten 1 år senere datt spiralen min halvveis ute. Da var jeg ferdige med hele greien, og tok den ut hos gynekolog. Fikk time på Kvinneklinikken og skal nå i løpet av få uker sterilisere meg. Veldig glad for det!
      Men jeg tror fortsatt på IUD, og synes det kan være en aktuelt løsning som bør prøves. Men viktig å følge med hvordan kroppen reagere-hvis det funker ikke, tar den heller ut enn å lide i gjennom et halvt år! Takk uansett for en fin og informativ artikkel!

    4. Catherine: Hei Catherine. Til andre som leser kommentaren din vil vi klargjøre at IUD betyr spiral. Det står for Intruterine Device. Som vi skrev i artikkelen er det mange jenter som sliter med større og mer smertefulle blødninger på kobberspiral enn ellers. Andre synes kobberspiral er et supert alternativ. Det er viktig å prøve seg frem, bruke det aktuelle prevensjonsmiddelet en stund (3 måneder) og så bytte hvis det fremdeles ikke fungerer godt. Husk at det også finnes hormonspiral hvis du sliter med blødninger og smerte. Hilsen E og N

    5. For noe vrøvl dere sier om pfc! Forholder dere dere ikke til vitenskap? Dere synes vel ikke menskopp er et godt alternativ til å samle opp mensblod heller da tenker jeg? Alt som er fremmed er skummelt tydeligvis, uavhengig av statistikk. Heia ob, libresse, kobberspiral og brunost! Det vi allerede kjenner er best! Velkommen til Norge, et bakvendtland!

    6. Linda: Hei, Linda. Uptodate som er en fagside med oppdatert medisinsk kunnskap lister pessar som “less effective” meds kobberspiral er på listen over de prevensjonsmidlene som er “most effective”. Pessar er altså blant de minst sikre metodene, og vi anbefaler ikke pessar for de som ønsker en effektiv metode for å unngå graviditet.

    7. Hei! Hvor lenge er det vanlig å ha blødninger etter å ha satt inn en kobberspiral? Jeg fikk satt inn en for fire uker siden samtidig som jeg tok celleprøve av livmorhalsen,blødde litt i etterkant av dette. Fikk deretter mens som var tilnærmet normal, opphold på noen få dager før jeg fikk små blødninger igjen som ikke har stoppet mer enn et døgn. Begynner å bli både slitsomt og upraktisk. Og finner ingenting om denne typen bivirkning noe sted.

    8. Anja: Hei Anja, Ja det høres slitsomt ut! Det er ikke en vanlig bivirkning av kobberspiral med uregelmessige blødninger, men det er en del som får kraftigere og vondere mens enn før… Gi det litt tid og se om det roer seg, det kan jo godt hende det bare er litt “oppstartsvansker”! Hvis det fortsetter får du kontakte legen din og vurdere om du vil bytte til noe annet som gir bedre blødningskontroll. Hilsen E og N

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg