En vaksine mot kreft

Kreft i underlivet kan forebygges med en trygg og effektiv vaksine. Og det er ikke bare 12-åringer som kan ha nytte av vaksinen. 

Av Nina D. Brochmann

 

Temauken om livmorhalskreft har nådd sin ende. Til nå har vi fortalt om det seksuelt overførbare viruset HPV som forårsaker livmorhalskreft, om hvordan du kan oppdage celleforandringer eller forstadier til kreft ved å ta en celleprøve, og om hvordan vi behandler forandringer i livmorhalsen slik at kreftutvikling hindres i startgropa.

Men tenk om vi kunne forhindre smitte med det kreftfremkallende viruset i utgangspunktet? Det er faktisk fullt mulig. For få år siden hadde det vært regnet som science fiction, men i dag finnes det faktisk en vaksine mot kreft.

Vi avslutter temauken med en av medisinens mirakler, HPV-vaksinen.

 

En vaksine mot kreft 

Som vi tidligere har forklart finnes det over hundre ulike typer Humant papilloma virus (HPV) og kun noen av dem er kreftfremkallende. Så langt er enkelte HPV-typer vist å forårsake livmorhalskreft, men mye tyder på at HPV-infeksjon er en viktig årsak til kreft i vulva, vagina, anus, penis og munn/hals også.

HPV-vaksinen Gardasil, som blir mest brukt i Norge, beskytter mot de farligste typene av HPV, nummer 16 og 18. Disse høyrisikovirusene forårsaker til sammen 70 % av livmorhalskreft. Ved å ta vaksinen mot disse virusene kan man forhindre infeksjon og dermed forebygge celleforandringer og kreft i livmorhalsen. I tillegg beskytter vaksinen mot HPV 6 og 11 som gir kjønnsvorter. Det er ingen sammenheng mellom kjønnsvorter og underlivskreft, men det er greit å slippe allikevel.

Uten vaksinering vil 10 % av den norske befolkning vil få kjønnsvorter og 1 % av kvinner få livmorhalskreft i løpet av livet.  

Siden 2009 har HPV-vaksinen vært en del av barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Det vil si at alle jenter får tilbud om gratis vaksinasjon i 7.klasse, når de er 11-12 år gamle. Vaksinen gis i tre doser over en ettårsperiode.

 

Hvorfor bør du ta vaksinen?

Forskning har vist at vaksinen forebygger alvorlige celleforandringer og dermed også livmorhalskreft

Risikoen for kreft i anus, vagina, vulva, hals/munn minsker også

Vaksinen er dokumentert trygg


En vaksine er ikke en medisin, men forhindrer at viruset ved fremtidig smitte klarer å slå seg ned i kroppen og gjøre deg syk. Vaksinen stimulerer immunforsvaret til å kjenne igjen viruset og legge en slagplan for hvordan det skal knuse viruset, kjapt og effektivt, hvis det skulle dukke opp. Hvis du allerede har en pågående HPV-infeksjon med type 16 eller 18 hjelper altså ikke vaksinen like godt. Det er grunnen til at man gir vaksinen til unge jenter, fordi man ønsker å beskytte dem før de debuterer seksuelt og kanskje har blir smittet med virusene. 

Vaksinen er imidlertid godkjent for jenter og gutter mellom 9 og 26 år, og det er vist effekt av vaksinen opp til 45årsalder.  Det er to grunner til det. For det første er bare et fåtall av oss smittet av både HPV type 16 og 18. Hvis man ennå ikke er smittet av disse typene, vil vaksinen fortsatt ha forebyggende effekt. For det andre går de fleste HPV-infeksjoner over av seg selv. Dessverre er det vist seg å være dårlig naturlig immunisering mot HPV, så man kan potensielt bli re-smittet med viruset av en senere seksualpartner. En HPV-vaksine kan bidra til å beskytte mot slik re-smitte.

Gutter er ennå ikke inkludert i vaksinasjonsprogrammet, men det vurderes fortløpende. Effekten på kjønnsvorter og HPV-assosiert kreft i penis, anus og hals/munn vil være like god hos menn som hos kvinner. Noen har kanskje fått med seg at det har vært en økning i hals- og munnkreft hos menn. Man lurer på om dette kan være på grunn av at oralsex (slikking og suging) har blitt mer vanlig, slik at menn smittes av HPV via munnen. En vaksine kan forhindre infeksjon og kreftutvikling også her. Særlig homofile gutter vil ha nytte av vaksinen da de ikke beskyttes indirekte via jentenes vaksinering, ofte kalt flokkimmunitet.

Gutter og eldre jenter som ønsker å ta vaksinen må dessverre betale for den selv.


Skal man gidde å betale av egen lomme?

For hver seksualpartner du har er risikoen for HPV-smitte omtrent 10 %. Selv om du allerede har blitt smittet med en eller flere typer HPV, så er det godt mulig at du ikke har blitt smittet av HPV 16 eller 18. Ved å ta vaksinen beskytter du deg mot fremtidig smitte fra nye seksualpartnere. Som nevnt har studier vist effekt av vaksinen opp til 45 års alder. 

Men siden man må betale for dette av egen lomme, må man veie kostnadene opp mot det man anser som sin egen smitterisiko. Det vil, enkelt sagt, bety:

  • Hvor mange seksualpartnere du har hatt: Jo færre tidligere partnere, jo større sannsynlig effekt av vaksinen
  • Hvor mange sexpartnere du kommer til å ha fremover: Jo flere, jo større potensiell smitterisiko og nytte av vaksinen

 

En ny-singel 25-åring kan med andre ord ha god nytte av en vaksine, mens en gift småbarnsmor på 28 år kan bruke pengene sine på kafé-besøk i stedet. 


Vaksinen er trygg og effektiv

Så langt er over 180 millioner doser med Gardasil gitt i vaksinasjonsprogrammer verden over. Både før et nytt legemiddel godkjennes og etter det er innført på markedet er det svært strenge krav til dokumentering av bivirkninger. Det er ikke funnet tegn på alvorlige bivirkninger ved Gardasil, selv om det kan virke sånn ved et raskt Google-søk. Vaksinen har vært i bruk i over ti år, så langsiktige, sjeldne bivirkninger ville etter all sannsynlighet ha blitt oppdaget til nå.

De fleste bivirkningene av vaksinen er milde og kortvarige, og debuterer innen 1-2 døgn av vaksinasjonen. Det desidert vanligste er lokalreaksjoner som smerter, rødhet og hevelse på stikkstedet, mens noen kan oppleve blant annet lett feber, hodepine, kvalme, svimmelhet eller besvimelse. Noen svært få alvorlige, allergiske reaksjoner er rapportert, da særlig hos gjærallergikere.

Her finner du Legemiddelverkets oversikt over bivirkninger rapportert i Norge. 

 

FAKTA:

·      Livmorhalskreft forårsakes av Humant Papillomavirus (HPV).

·      En celleprøve kan avdekke celleforandringer, som kan være forstadiet til livmorhalskreft

·      Utvikling av livmorhalskreft fra lette celleforandringer tar vanligvis 10-15 år

·      I Norge utvikler 1 % av alle kvinner livmorhalskreft i løpet av livet

 
 

13 kommentarer
    1. Du må til fastlege for å få resept, kjøpe den selv på apotek og gå til et legekontor for å sette den. Du må ha 3 vaksiner, med 2 og 6 mnd mellomrom. Hver vaksine koster rundt 1100 kr så det blir ganske dyrt dessverre..

    2. Hei, hva med en nysingel dame på 37? 🙂 Som har tenkt å leve det livet hun har igjen til det fulle. Er jeg for gammel?

    3. Stine: Hei Stine, Du er ikke for gammel til å ta HPV-vaksinen! Som sagt i artiklen er det dokumentert at kvinner har effekt av vaksinen frem til 45års alder. Som nysingel 37-åring kan det sikkert være lurt å ta vaksinen, særlig hvis økonomien ikke er et problem. Men det er jo ikke til å unngå at det utgjør et innhogg i privatøkonomien dette her… Uansett hva du bestemmer deg for, får du nyte singeltilværelsen og bruke kondom 😉 Hilsen E og N

    4. Hei. Svar meg så godt dere kan.
      Meg e 23 årig ha 1 barn som ble født for 2 år sia. Meg har blødninga den siste tia efter sex og ellers, ikke store men litt blod, også efter har fysisk aktivitet. Meg e nummen i føtter og armer og har fyrst en del i det sista. Mulig eg tok en test hos lege før 2 år sia men usikker. Har også spiral . Meg e trøtt og sliten fortiden og .
      Dere sier man ikke merker at det er kreft før det er kreft. Meg har mange symptomer, er 23 år . Kan der hende jeg har livmorhalskreft ? Er så redd. Blødningen osv er meg mest redd for og spesielt etter fysisk aktivitet.
      Å hvis man tar en test hos lege, kor lang tia tar det før meg får svar? Flere uker? Er så redd.
      Og kan man plutselig utvikle til kreft på så lite som noen mnd/1 år?

    5. Ida w: Hei, Ida! Vi vil oppfordre deg til oppsøke fastlegen din og fortelle legen det du har skrevet til oss. Vi kan dessverre bare svare på mer generelle spørsmål, vi kan ikke vurdere personlige sykehistorier slik som din. For å finne ut av hva dette er trenger du en lege som kan undersøke deg. Legen du går til må avgjøre hvilke tester som skal tas, så du må spørre ham eller henne om hvor lang tid det kommer til å ta for å få svar på disse testene. Vi skjønner at dette gjør deg redd. Derfor er det viktig at du oppsøker lege snart, så du får svar på spørsmålene dine. Hilsen E og N

    6. Skal oppsøke lege imorgen.
      Men er det slik at man KAN utvikle kreft så fort bare på noen mnd/1år? Og kan så unge som meg få d?

    7. Idaw: Hei igjen Ida! Vi skjønner at du bekymrer deg, men prøv å slapp av til i morgen. Det er virkelig ikke vanlig at 23 åringer får livmorhalskreft (det er snakk om et par personer i året) og de symptomene du beskriver kan komme av veldig mange ting som er både vanlige og ikke spesielt farlige (jernmangel, stoffskifteforstyrrelser, bivirkning av spiral, kjønnssykdom etc). Men selv om kreft er lite sannsynlig, skal man selvfølgelig ta dette på alvor og snakke med en lege, slik du nå gjør. Som vi skrev tidligere, vil legen kunne undersøke deg og gi deg svar.

      Livmorhalskreft pleier å bruke mellom 10-15 år på å utvikle seg.

      Hilsen E og N

    8. Denne vaksinen er kanskje historiens største medisinske eksperiment. Og i så fall til stor skade for vaksiner generelt. Jentene som fremstilles som hysteriske,er dessverre reelle ofre.

    9. Ca 50 sexpartnere uten kondom, mest for 15 år siden, skilt. Noe vits i å ta hpv-vaksine? Takk for svar

    10. Hei! Har dere kilder til forskningen på HPV-vaksinen som dere henviser til? Vil gjerne de nærmere på den 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg