LIVET MED HERPES

LIVET MED HERPES

Herpes-viruset kan være vondt, ubehagelig og ikke minst utrolig plagsomt. Et nytt utbrudd kan dukke opp når du minst trenger det: på tur med kjæresten, midt i en stressende eksamensperiode, eller på gutte/jentetur til syden. Herpes er heldigvis ikke farlig, og det finnes behandlinger i dag for å gjøre livet med herpes lettere.

 

Kort om herpes

Herpes får du av et virus (herpes simplex virus, forkortes HSV) som lager små blemmer og smertefulle sår i området man er smittet (oftest lepper, munn, penis, vulva, endetarmsåpningen). Sårene gror og huden blir normal etterpå. Noen får kun en slik episode med blemmer og sår, som ofte kalles et herpesutbrudd, mens andre får det flere ganger.

 

Det finnes to typer herpesvirus: herpes type I og type II. Herpes smitter gjennom spytt, hud og slimhinner. Er man smittet med herpes vil man ha viruset i kroppen resten av livet. Herpes type I er mest vanlig på slimhinnene* rundt munnen (oftest leppene som forkjølelsessår), mens herpes type II er mest vanlig i underlivet. Man kan også få type II rundt munnen og type I i underlivet. Man kan ikke se forskjell på om man har type I eller II. Så mange som 80 % av befolkningen får en av herpestypene i løpet av livet. Det er dog store variasjoner på hvor ofte man får utbrudd, og om man får utbrudd i det hele tatt.

 

Smitte

Mange forbinder overføring av herpesviruset med ubeskyttet sex. Og ja, det stemmer at det er en måte å bli smittet på. Men faktisk er det slik at mange får herpes som barn. Som barn er alt nytt og spennende, og ofte er det foreldrenes drikkeflasker eller mat som blir en smittekilde dersom mor eller far har herpes i munnen.

 

Herpesviruset kryssmitter. Det vil si at man fint kan bli smittet av herpes nedentil dersom noen med munnherpes gir deg oralsex (munnsex). Og omvendt: man kan bli smittet med munnherpes om du selv gir oralsex til en med kjønnsherpes.

 

Et vanlig spørsmål er om det er mulig å smitte seg selv fra munnen til underlivet eller omvendt. Her har du svaret: Dersom du smittes av en type herpes på munnen, vil immunforsvaret ditt etter et par måneder hindre at du smitter deg selv, eller blir smittet av andre, med den samme typen herpes nye steder. Før dette skjer, er det mulig å smitte seg selv nye steder. Altså vil dette stort sett bare være mulig under første utbrudd, for eksempel ved å ta seg selv på leppene der du har et utbrudd og så ta seg selv på tissen. Derfor er god håndhygiene viktig, spesielt under første utbrudd. Med andre ord: Lever du med én type herpesvirus, vil du ikke kunne smitte deg selv, eller bli smitta på nytt av noen andre etter du har blitt immun!

 

Behandling av herpes

Dersom man har fått bekreftet diagnosen herpes av legen sin, er det heldigvis i dag flere muligheter som kan dempe et utbrudd, og forhindre at det blir langvarig. Det finnes både kremer og tabletter som kan tas med en gang man kjenner det kommer. Det kan være lurt å spørre legen sin om dette dersom man er veldig plaget med hyppige utbrudd. Da kan man ha tabletter liggende som man kan ta i det samme man kjenner det prikker og kribler i leppene eller underlivet, og viruset vil gå i «hvilefase» før det i det hele tatt rekker å lage sår. Man kan også kjøpe bedøvende xylocain-gel på apoteket for å lindre smertefulle sår.

 

Tips og triks for å unngå utbrudd

Her kommer noen enkle tips for å forebygge utbrudd av herpes:

 • Bruk solfaktor på leppene når du er mye i sola. Gjerne faktor 50 eller 30, det finnes mange leppepomader med solfaktor!
 • Smør leppene om vinteren. Kulde kan bidra til utbrudd.
 • Ikke la leppene få åpne sår. Et åpent sår er en perfekt start for et utbrudd.
 • Smør leppene dine og vær obs på kribling og andre tegn til et kommende utbrudd når du er forkjølet. Utbrudd kommer ofte når immunforsvaret er svekket, som når du er syk.
 • Aldri bruk sterk såpe i underlivet, helst bare lunkent vann og eventuelt en mild intimsåpe. Såpe kan svekke slimhinnen og gjøre deg mer utsatt for smitte og utbrudd.
 • Stress ned. Stress bidrar til lettere utbrudd.
 • Gi deg selv nok søvn.

 

Ta hensyn til andre ved å bruke kondom, og unngå intimkontakt når du selv har utbrudd. Herpesutbrudd er plagsomt, men med litt kunnskap om herpes kan man heldigvis hindre både utbrudd og smitte ☺

 

Og husk: Det eneste prevensjonsmiddelet som hindrer deg i å bli smittet av herpes er kondomen. Så kondomen folkens, er vår beste venn.

 

*Slimhinne er den typen hud man har blant annet inni munnen og nesa, på innsiden av øyelokket, på penishodet, indre kjønnslepper, i skjeden og endetarmen.

 

Kilder:

Norsk Helseinformatikk: Forkjølelsessår-herpes simplex virusinfeksjon https://nhi.no/sykdommer/barn/infeksjoner/forkjolelsessarmunnsar/?page=3

(03.06.19)

Sex og samfunn: Herpes https://www.sexogsamfunn.no/sykdommer/seksuelt-overforbare-infeksjoner/herpes/ (03.06.19)

Ung.no: Herpes – munnherpes og kjønnsherpes https://www.ung.no/Sex/kjonnssykdommer/2054_Herpes_%E2%80%93_munnherpes_og_kj%C3%B8nnsherpes.html (04.06.19)

8 kommentarer
  1. Hei alle sammen, jeg vil bare gi dette store vitnesbyrdet til hele publikum om en flott mann som hjelper meg i en alvorlig sykdom. Jeg har HSV-1 OG HSV-2 SYKDOM i gode 2 år nå, og jeg skulle nesten til slutten av livet på grunn av sykdommen. Alt jeg har i tankene mine er, la meg bare gi opp fordi livet ikke er interessant for meg lenger, og jeg ber også om at Gud skal akseptere sjelen min når jeg noen gang har vært heldig for meg, lillesøsteren min løper til meg at hun fant en lege på INTERNETT som kan kurere HSV-1 OG HSV-2 SYKDOM. Hun hjalp meg ut i alt, mannen ba om detaljene mine, slik at han kan tilberede en urtemedisin for meg. Etter at han var ferdig med å konsultere detaljene mine, fortalte han meg hvordan medisinen min skulle tilberedes, etter at han var ferdig med å forberede medisinen min, sendte han meg medisinen min, og etter å ha brukt den i 7 dager begynte jeg senere å legge merke til noe annet i blodet mitt, så jeg gikk for min HSV-1- og HSV-2-sykdoms-test og jeg ble testet Negativ, jeg er så glad for at jeg kan si at jeg ikke er tålmodig overfor HSV-1 OG HSV-2 lenger. Hvis du har HSV-1 og HSV-2 eller noen sykdom, HIV / AID, HPV, Kreft, HEPATITS B DIABETITS ALS, PENIS ENLARGEMNT vennligst for din sikkerhet, kontakt DR.HAZIM VIA e-postadresse ([email protected]) eller hva APP nummer + 2349058026857

  2. Finnes det noen spesialist lege for herpes virusene i Norge? I såfall hvor kan man henvende seg eller hvordan kan man komme i kontakt med de?

  3. Hello Everyone out there,I am here to give my testimony about a Herbalist doctor who helped me . I was infected with HERPES SIMPLEX VIRUS in 2012, i went to many hospitals for cure but there was no solution, so I was thinking how can I get a solution out so that my body can be okay. One day I was in the river side thinking where I can go to get solution. so a lady walked to me telling me why am I so sad and i open up all to her telling her my problem, she told me that she can help me out, she introduce me to a doctor who uses herbal medication to cure HERPES SIMPLEX VIRUS and gave me his email, so i mail him. He told me all the things I need to do and also give me instructions to take, which I followed properly. Before I knew what is happening after two weeks the HERPES SIMPLEX VIRUS that was in my body got vanished . so if you are also heart broken and also need a help, you can also email him at {[email protected]}
   or whatsapp him number: +2349038382931.Contact him today and you will have a testimony…Good luck!

  4. CURED FRA GENITAL HERPES VIRUS
   Det er en glede for meg å skrive dette vitnesbyrdet om hvordan jeg fikk bot av genital herpes for en måned siden. Jeg har lest så mange kommentarer fra noen mennesker som ble kurert fra forskjellige sykdommer av Dr. Hazim, men jeg har aldri trodd dem. Jeg ble såret og deprimert, så jeg var for nysgjerrig og ville prøve Dr. Hazim, så kontaktet jeg ham via e-postadressen hans ([email protected]) da jeg kontaktet ham, forsikret han meg 100% om at han ville helbrede meg, jeg ba ham om å hjelpe meg. Behandlingen min var en stor suksess, han helbredet meg akkurat som han lovet. han sendte meg medisinen sin via UPS-budlevering og ba meg gå på sjekk etter 21 dager etter å ha tatt medisinen. Jeg var enig med ham. Jeg tok denne medisinen og gikk til sjekk etter 21 dager etter behandlingen. Til min største overraskelse ble resultatet mitt negativt etter behandlingen. Jeg er veldig glad for at jeg ble helbredet og blitt frisk igjen. Jeg ventet i tre uker på å være veldig sikker på om jeg ble helbredet før jeg skrev dette vitnesbyrdet. Jeg gjorde en annen blodprøve for en uke siden, og det var fremdeles kjønnsherpesnegativt. så jeg antar at det er på tide at jeg anbefaler alle som går gjennom kjønnsherpes, HSV-1 eller HSV-2, HIV, HPV, hepatitt B, diabetes, kreft, ALS å kontakte denne flotte mannen via e-posten hans ([email protected]) ELLER legge til ham opp på whatsApp + 2349058026857 Takk, doktor Hazim Usman

  5. Hei!
   Du skriver: «Lever du med én type herpesvirus, vil du ikke kunne smitte deg selv, eller bli smitta på nytt av noen andre etter du har blitt immun!»

   Gjelder dette både type 1 og 2? Hvis man har type 1 er man immun mot type 2?

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg