Gjesteblogg: Stopp netthatet mot transpersoner!

– Jævla transhore!

«Silje» (15) har opplevd å få denne kommentaren flere ganger på sosiale medier. Hvorfor oppleves transpersoner så truende for enkelte mennesker? 

Av Anders Røyneberg og Christine Marie Jentoft, Sex og samfunn og FRI Oslo og Akershus

Sex og samfunn og FRI har de siste årene jobbet tett med mange unge transpersoner. De forteller om trakassering og diskriminering på mange arenaer i livet, spesielt på nett og i sosiale medier. Transpersoner bryter med folks forventninger og normer knyttet til kjønn. Dette gjør dem til en sårbar gruppe i samfunnet.

Vi etterlyser et lovverk som beskytter transpersoner fra trusler og diskriminering og et politi og rettsvesen som i større grad følger opp slik hatkriminalitet.

Silje er en av de unge personene vi har møtt. Hun ble tillagt kjønnet gutt og pronomenet han ved fødsel, men opplever seg selv om jente. Hun begynte å uttrykke dette i tidlig alder. Silje vokste opp i det hun selv beskriver som et strengt og konservativt kristent miljø, hvor hennes kvinnelige kjønnsuttrykk førte til sterke reaksjoner. Hun ble utsatt for psykisk og fysisk vold både hjemme og på skolen, og ble truet og presset for at hun skulle «forstå» at hun var gutt. Volden eskalerte og Silje ble til slutt tatt ut av hjemmet. I dag bor hun hos fosterforeldre. Silje mottar fremdeles jevnlig trusler fra miljøet hun kommer fra. Hun opplever også stadig å bli truet av medelever via sosiale medier. «Avskum» og «jævla transhore» er bare et lite utvalg av skjellsordene som møter henne når hun sjekker sosiale medier.

Silje er ofte redd når hun beveger seg i det offentlige rom. Redd for stygge kommentarer, og for fysisk vold. Frykten gjør at hun stort sett holder seg hjemme, og ikke går ut.

Silje vil allikevel ikke bli sett på som et offer. Hun er ambisiøs og har planer for livet. Det viktigste for henne er å leve åpent, trygt og fritt som jente uten å bli diskriminert og truet. Hun og mange flere er villige til å utsette seg for mye for å kunne være seg selv, og for å uttrykke seg på den måten de selv ønsker.

Sex og samfunn og FRI jobber for den enkeltes rett til å leve ut sin seksualitet og kjønnsidentitet fri for skam og stigmatisering. Silje og andre har selv råderett over egen kropp, eget uttrykk og egen identitet. At noen kaller en 15 år gammel jente for «jævla transhore» er hatkriminalitet. Slike handlinger burde få følger.

 

Om forfatterene: 

Anders Røyneberg er psykiatrisk sykepleier ved Sex og samfunn, og jobber særlig med Trans*. Mer informasjon om trans* finner du her.

Christine Marie Jentoft (Foreningen FRI) er transkvinne, blogger og aktivist. Hun driver bloggen Coming out Christine – A Nordic Trans Womans`s Ramblings: http://comingoutchristine.blogg.no/


 

Mer fra Underlivets gjesteskribenter: 

Evelyn Simonnes: Den tause smerten

Mona Fishbain: Det er bedre å ha en ugift sønn enn en homofil sønn

Tore Follestad: Seksuelle fetisjer

Anders Røyneberg: Slutt å si at det er en fase!

Trine Aarvold: Hva er selvbestemt prevensjon?

Sara Nærum: Tror du på disse mytene?

Trude Lien: “Kan ikke, jeg har time hos sexologen!”

Tina Hveem: Sexpress, kroppspress og utrygghet

Kaja Eide: Urørt

Reidar Jessen: Hvorfor kriminaliserer vi kjønnssykdommer?

Ida Gravensteen: Hva om han ikke er Christian Grey?

 

Vil du skrive et innlegg om sex og seksuell helse? Kontakt oss på [email protected].

7 kommentarer
    1. Dette er noe ALLE bør lese!
      Spesielt de som av en eller annen grunn føler seg så truet av kjønnet til et annet menneske, at de må nedverdige dem med å kalle dem for “Det” eller nekte å bruke det kjønnet de tydeligvis identifiserer seg med.
      Merker det selv blant mine egne venner, og jeg merker hvor sårende det er å høre noen bli tiltalt som “det”. Som en ting, som ikke er viktig, som noe stygt og ondt. Enda sannheten er nok det omvendte, og man gjør en vakker person stygg med hatet.
      Selv har jeg gitt opp å forstå hvorfor enkelte føler seg truet av kjønn, av at andre ikke lever opp til enkeltes “normal”, men hører jeg at noen tiltales slik, så vil jeg si ifra der og da!
      Selv tror jeg det er en blanding av usikkerhet og verbal vold, hvor den som uttaler seg føler seg sterkere av å tråkke andre ned.
      Jeg håper Silje får vokse med den identiteten hun identifiserer seg med eller rettelse: med sin identitet, og at vi har kommet såpass langt i samfunnet at religiøse demoner og menneskelige demoner er så i mindretall, at vi vil stå opp for og forsvare Silje og hverandre som blir utsatt for hets og hat.
      Selv om jeg vet at det er haterne som skriker høyest og blir hørt… så håper jeg hun overser de dårlige menneskene de er og konsentrerer seg om de “normale” som hun og jeg og de fleste er.
      Og til haterne… hat i vei, men la være å fortelle ofrene deres det da. Ha litt verdighet og nestekjærlighet. Om du føler deg bedre av å få andre til å føle seg lite verdt, så bør du oppsøke noen – psykolog tenker jeg… For hva kan få noen til å ville at andre skal ta selvmord, skade seg selv eller få psykiske problemer? Hvor kommer den ondskapen fra?
      Klem til Silje som er en tøff og modig jente!
      Ikke la “de onde” vinne, for du er allerede sterkere enn dem :-)

    2. Dessverre fins masse homofober, transfober etc der ute. Men ingen av dem klarer å legge fram en klar og fornuftig argumentasjon mot homoseksualitet, transpersoner etc. Jeg kan ikke se at disse menneskene skader noen. Det gjør dermot pedofile, nekrofile, dyresex, incest etc. En må bryte ut av religiøse argumenter og stille opp helt andre normer. Skader det noen eller ikke? Dermed er vi inne i en lang debatt som jeg tar et annet sted.

    3. Vanlig sex er nå så utbrodert og utnyttet at folk ikke finner det tilfredsstillende lenger.
      Da må alt annet prøves ut, og det er tydeligvis ingen grenser for hva som nå skal aksepteres i samfunnet.
      Det neste blir vel at pedofile skal aksepteres. Det er jo en seksuell legning det også…
      Advokat Tor Erling Staff prosederte i sak der han sa at små unger har godt av å læres opp av voksne.

    4. Dag: Hei, Dag. Hvorfor skal man ikke akseptere en persons legning eller kjønnsidentitet når denne ikke går ut over andre på noen måte? Er ikke legning og kjønnsidentitet noe enkeltmennesker må finne ut av selv, for seg selv? Hva har dette med det du beskriver som “vanlig sex” eller pedofili å gjøre? Vi bare lurer. Hilsen Underlivet.

    5. Hei. Elsker bloggen deres og lurte på om dere kunne svare på et spørsmål som jeg, og sikkert mange andre lurer på.
      Jeg har en fuckfriend (var venner fra før så har godt forhold til han), vi har hatt sex tre (to) ganger. Første gangen var første gangen for oss begge, og han klarte ikke komme (hadde drukket endel). Andre gangen ble det ikke noe, fordi han klarte ikke få ereksjon. Jeg tenkte han var nervøs. Tredje gangen hadde vi drukket litt, men han klarte likevell ikke å komme. Jeg begynner å tenke at det er min feil osv? Hva kan være problemet? J19

    6. Astrid: Hei Astrid! Takk for et utrolig bra spørsmål. Dette skal vi definitivt skrive om på bloggen snart (det har blitt alt for lite om menns seksualitet dessverre).

      Manglende orgasme under sex er ikke et uvanlig problem for menn, men dessverre er det alt for få som vet om det siden menn ofte synes det er flaut. “Tidlig ejakulasjon” har stjålet all oppmerksomheten, kan man si. Det er svært få menn som ikke klarer å få orgasme i det hele tatt, men en del menn sliter med å få orgasme sammen med andre. De får bare utløsning når de onanerer.

      Ofte er alkohol medskyldig, som du jo også nevner her. Nervøsitet spiller inn både på ereksjon og orgasme. I tillegg kan man ofte komme inn i en ond spiral, der mannen blir redd på forhånd for at han ikke skal få ereksjon/komme og at det slik blir en selvoppfyllende profeti. Det er vanskelig å komme hvis man blir for opphengt på å komme, rett og slett. For noen menn blir dette et langvarig problem, mens det for andre bare handler om engangstilfeller på fylla. Løsningen handler om å komme ut av den onde spiralen med prestasjonsangst, enten ved egen hjelp/sammen med partner eller ved å snakke med noen profesjonelle. For noen løser dette seg fint hvis man heller har sex en stund edru og i litt mer avslappede former.

      Det som i hvertfall er sikkert er at det ikke er din feil. Gi han litt tid, ikke gjør noe nummer ut av det og prøv å ta initiativ til sex en gang dere ikke er fulle. Det kan også være en idé å la han styre showet litt, sånn at han kan ta ting i sitt tempo.

      Håper det løser seg! Hilsen E og N

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg