Når den vanlige prevensjonen svikter har vi ulike typer nødprevensjon. Nødprevensjon er vanligvis lett tilgjengelig, men hva gjør du når du er på telttur langt unna lege eller apotek? Da kan du bruke vanlige p-piller!
Av Ellen Støkken Dahl
Vi har tidligere skrevet om ulike typer nødprevensjon. Når du har vært i risiko for graviditet og du ikke ønsker barn kan nødprevensjon brukes til å minske denne risikoen. Men i noen tilfeller er det rett og slett umulig å komme seg til en lege for resept på nødprevensjon, eller til et apotek for reseptfrie varianter. I disse tilfellene har vi en annen mulighet.
P-pillemetoden
En bestemt dose p-piller kan virke som nødprevensjon. Metoden kalles også Yuzpe-regimet etter forskeren som beskrev metoden. Denne metoden er ikke like sikker som vanlig nødprevensjon, og skal bare brukes når du ikke har andre alternativer. Du kan heller ikke bruke hvilke p-piller som helst.
Forskning har kun vist nødpreventiv effekt ved bruk av p-pillemerkene Loette, Microgynon og Oralcon. Vi anbefaler ingen å bruke andre merker enn dette som nødprevensjon. Microgynon, Oralcon og Loette inneholder mindre doser av det samme hormonet som Norlevo og Postinor, de mest brukte formene for nødprevensjonspiller. Andre p-piller inneholder andre hormoner, og skal altså ikke brukes som nødprevensjon. Bruker du ikke riktige p-piller? Spør om noen av venninnene dine bruker disse pillene. Loette, Microgynon og Orlacon er heldigvis utbredte typer.
Slik går du frem
Metoden går ut på å ta 100 mikrogram av hormonet etinyløstradiol sammen med 500 mikrogram av hormonet levonorgestrel to ganger med 12 timer i mellom. Du får i deg denne mengden hormon ved å ta følgende doser med p-piller:
- Microgynon/ Oralcon: 4+4 tabletter = totalt 8 piller
- Loette: 5+5 tabletter = totalt 10 piller
Etter at du har vært i risiko tar du først én dose med p-piller, henholdsvis 4 tabletter med Microgynon eller 5 tabletter med Loette. Du må ta første dose senest 72 timer etter at du ble utsatt for graviditetsrisiko for at nødprevensjonen skal ha effekt. 12 timer senere tar du en dose til, igjen med 4 eller 5 tabletter. Hvis du kaster opp før det er gått to timer etter siste dose må du ta en ny dose med piller.
Vi vil gjenta at p-pillemetoden bare skal benyttes når annen nødprevensjon ikke er å oppdrive. Dette er fordi p-pillemetoden er mindre sikker og forbundet med flere bivirkninger enn annen nødprevensjon. Det er veldig lurt å tenke frem i tid og kjøpe med vanlig nødprevensjon i pilleform hvis du for eksempel skal på ferie et sted hvor det er vanskelig å komme seg til lege eller apotek.
En god nyhet siden vårt forrige innlegg om nødprevensjon er at preparatet Ellaone, som har lenger virkningstid og bedre effekt enn Norlevo og Postinor, har blitt reseptfritt. Du kan kjøpe Ellaone på apotek.
Husk graviditetstest!
Nødprevensjon er aldri helt sikkert. Når du har brukt nødprevensjon må du alltid ta en graviditetstest etter minst to uker for å kontrollere at du ikke ble gravid.
Kilder:
UpToDate om nødprevensjon og Yuzpe-regimet.
Sex og Samfunns metodebok. Versjon 2010.
Illustrasjon: Marit Rasmussen
Off topic, men visste ikke hvor jeg skulle skrive: jeg har veldig lange ytre kjønnslepper. Ikke sånn “vi er alle forskjellige, bla bla” :p Jeg har så lange at det er vondt å sitte og jeh må la de lufte utenfor trusen 🙁 Er det mulig å dekket operasjon av dette? Når de hemmer meg sånn?
Microgynon – https://hespac.com/microgynonno.htm Jeg gikk fra cerazette til microgynon, perfekt! Blødde mye på cerazette, vann i kroppen, dårlig hud, alt forsvant på microgynon
Anonym: Hei, Anonym. Dette vet vi ikke svaret på. Har du tatt plagene og spørsmålet opp med fastlegen din? HIlsen E og N.