La petite mort- den lille død

I flere århundrer er kvinnelig orgasme blitt mystifisert, lagt lokk på og forsket på. Franskmennene kaller det for La petite mort- den lille død. Mens vi vet en hel del om mannens orgasme, er det i det siste århundre vi har avdekket flere av mysteriene bak kvinners orgasme. Hva er det som gjør det til et så myteoppspunnede fenomen?

Masters og Johnson, to amerikanske forskere som opplevde massiv kritikk i sin tid, gjennomførte på 1950- tallet en grundig studie som kartla flere aspekter ved mannens og kvinnens seksualitet. De tok blant annet i bruk et videokamera som de plasserte inne i kvinnens vagina og observerte hva som skjedde under en kvinnelig orgasme. En av deres viktigste oppdagelser var at de avdekket de ulike stadiene som er finner sted under alle orgasmer, så og si veien til orgasme. Den går som følger:

1. Opphisselsesfasen
Akkurat som hos mannen, blir kvinnens seksuelle organer fylt med blod ved opphisselse, inkludert klitoris, vagina og brystvorter. Samtidig foregår det en strøm av følelser som blant annet påvirker visse områder i hjernen og reduserer det vi kaller rasjonell tenking, der man for eksempel uplanlagt kan finne på å komme med en kjærlighetserklæring som “jeg elsker deg!   for første gang.

2. Platåfasen
Dette er steget rett før en orgasme opptrer og kan ta opptil 20 min å nå (altså er det viktig å bruke god tid på å bli kåt, og understreker viktigheten av vorspill). Kvinnens vagina er nå fullstendig fylt med blod og skjeden blir våt. I tillegg trekkes hudfolden over klitoris (tilsvarende mannens forhud) seg tilbake og gjør klitoris enda mer eksponert. Kvinnen er på dette stadiet så opphisset at flere sanser, inkludert smerte, undertrykkes. Det sies at kvinners smerteterskel øker med hele 107% under en seksuell orgasme!

3. Orgasmen
MÅL! Det hele ender i en serie med ukontrollerte rytmiske muskelsammentrekninger i livmoren, vagina og bekkenmuskulatur og det kan enes om at det føles godt. Selve orgasmen kan oppleves forskjellig hos ulike individer og kan ha ulik varighet fra gang til gang og hos hvert individ. Noen opplever korte, noen opplever lange og noen kan få multipple orgasmer. Det lille tapet av bevissthet mange opplever under orgasmen er bakgrunnen til at franskmennene omtaler orgasmefenomenet for den lille død, og det er jo egentlig en ganske flott beskrivelse!

4. Resolusjon (etter orgasme)
Kroppen avslappes, blodet trekker seg tilbake fra kjønnsorganene. Hjerterytmen og pustefrekvensen går tilbake til normal tilstand.

Så hva er det som skiller kvinnens orgasme fra mannens orgasme? Jo, menn gjennomgår en såkalt refraktærperiode etter orgasme, noe som betyr at de ikke er i stand til å ejakulere igjen etter en endt orgasme. Kvinner derimot, gjennomgår ikke denne refraktærperioden, og er derfor i stand til å få multiple orgasmer. De fleste kvinner får orgasme når klitoris stimuleres, og kun få opplever en vaginal orgasme. Med det sagt, er det likevel svært individuelt hvordan selve opplevelsen av orgasme er og hvor lang tid dette tar. Alt fra måten klitoris stimuleres på til hvilke kroppsdeler som stimuleres kan variere. I tillegg er kvinnekroppen utstyrt med mange egenskaper som gjør den vel egnet til å få orgasme, noe som gjør det hele til en herlig oppdagelsesreise. Det er også fullt mulig å oppnå en orgasme uten at kjønnsorganene stimuleres.
Kvinnelig orgasme blir dessverre ofte sett på som noe uoppnåelig, og for mange kvinner kan det være vanskelig å vite hvordan de kan oppnå en orgasme. Det er likevel ett enkelt svar på dette, nemlig det å utforske, enten alene eller med en partner, og kjenne på hva en selv liker og hva som gjør en kåt.

Lykke til med veien til la petite mort- den deilige måten å dø på.

Kilder:

https://sml.snl.no/orgasme
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/4000685

4 kommentarer
  1. Hallo,
   Ser du etter et lovlig lån?
   Har du blitt nektet av bankene dine?
   Du trenger penger av en eller annen grunn.
   Du er oppriktig og ærlig
   Du trenger et lån for å betale ned gjelden din, regninger eller
   gjennomføre et prosjekt?
   Du har alltid en mulighet.
   Mer bekymringsfullt tilbyr vi lån fra €5 000,
   rask og pålitelig, med en årlig rente på 3 %. Vi er
   pålitelig
   Hvis du er interessert, ikke nøl med å kontakte oss direkte.
   e-post: [email protected]

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg