Det myteomspunnede G-punktet

I 1950 beskrev den tyske gynekologen Ernst Gräffenberg et ekstra følsomt område i skjeden hos kvinner. Området er oppkalt etter ham og kalles vanligvis g-punktet. G-punktet er mye omtalt, men mange er likevel usikre på hva det er. Finnes g-punktet egentlig? Hvor er det i så fall? Og har både kvinner og menn et g-punkt? Et google-søk vil gi deg mange ulike svar, så derfor vil vi her forsøke å gi en oversikt over hva vi vet og hva det forskes på.

La oss begynne med de to første spørsmålene, finnes g-punktet, og hvor er det i så fall? G-punktet hos kvinner sies å være på fremre skjedevegg, noen cm innenfor skjedeåpningen, men beskrivelsen av plasseringen er ofte diffus. Det har vist seg å være vanskelig å påvise g-punktet som en anatomisk struktur, og dette er nok årsaken til de diffuse beskrivelsene. Vi vet at mange kvinner opplever at de har et ekstra følsomt område på fremre innside av skjedeveggen, men det er vanskelig å peke på et bestemt punkt som tydelig skiller seg fra resten si: Dette er g-punktet. Her kommer to eksempler fra forskningen:

Noen forskere forsøkte i en studie fra 2017 å påvise g-punktet som en makroskopisk struktur, men klarte det ikke(1). De mener g-punktet ikke kan sees med det blotte øye. Forskerne skriver at de likevel er åpne for at studier som benytter mikroskopiske undersøkelser kan finne strukturer som forklarer g-punktet.

I en artikkel fra 2014 skriver noen andre forskere at de har påvist et g-punktskompleks nettopp ved å studere området i mikroskop(2). Med g- punktskompleks mener de et nettverk av nerver og blodårer som ligger under muskellaget som skjedeveggen er bygget opp av. Dette nettverket ligger omtrent der man ville forvente å finne g-punktet. Dette kan forklare hvorfor området er ekstra følsomt. De skriver også at det var individuell variasjon i g-punktkompleksets størrelse og plassering.

De individuelle forskjellene som beskrives i den andre studien kan kanskje være med på å forklare hvorfor g-punktet oppleves forskjellig for forskjellige kvinner. For det er nemlig ikke slik at alle kvinner selv opplever at de har et g-punkt:

Tyrkiske forskere spurte 309 kvinner i alderen 18-54 om de selv mente at de hadde et g-punkt eller ikke(3). 50% av de spurte kvinnene mente de hadde det, de andre var enten usikre(20%), eller mente de ikke hadde et g-punkt(30%).

Så når det diskuteres om g-punktet finnes er det to årsaker til at det kan oppstå uenighet og forvirring: 1) G-punktet er rett og slett ikke helt klart definert, vi er ikke helt sikre på hva det er. Det finnes også studier som hevder å ha funnet helt andre ting enn de eksemplene vi viser til her. 2) Mange kvinner opplever ikke at de har et g-punkt, og det sier seg nesten selv at hvis du verken kan se eller føle et g-punkt vil du tvile på dets eksistens.

Hva er så g-punktet hos menn? Det er vanligst å snakke om g-punkt hos kvinner, men noen snakker også om g-punkt hos menn. Da mener man vanligvis et punkt et par cm innenfor analåpningen, der hvor prostata ligger. Prostata er en kjertel som er med på å produsere sædvæsken. Mange menn opplever at stimulering av prostata kan gi seksuell nytelse og orgasme, på samme måte som kvinnelig g-punkt. Det vil nok være rimelig å anta at menn i likhet med kvinner vil ha forskjellige opplevelser av g-punktet.

Noe som er interessant hvis man begynner å sammenligne kvinnelig og mannlig g-punkt er at det hos kvinner ligger noen kjertler, kalt skenes kjertler, i fremre skjedevegg som faktisk tilsvarer mannens prostata. Det vil si at skenes kjertler produserer væske på samme måte som prostata, dette bidrar trolig til å redusere friksjonen mot mannens penis under samleiet, men kan også virke som en antibakteriell beskyttelse for urinrøret (4).

Så når det kommer til g-punkt er det mye vi ikke vet, men vi kan tro og spekulere. Hvis du selv opplever å ha et g-punkt, så er jo det supert, men hvis ikke du opplever å ha et g- punkt er du heller ikke alene. Det som er verdt å ta med seg er at det er mye vi ikke har så gode svar på enda, og at det trolig er store individuelle variasjoner både hos kvinner og menn. Hvis vi skal konkludere vil vi kanskje si at g-punktet finnes. Selv om det ikke finnes så mye god dokumentasjon på hva det faktisk er, så vet vi at både kvinner og menn oppgir å ha ekstra følsomme områder i skjedeveggen og analen, og det er jo ingen grunn til at vi ikke kan kalle dette for g-punkter!

 

Kilder:
(1) Hoag N, Keast JR, O´Connell HE: The "G-Spot" Is Not a Structure Evident on Macroscopic Anatomic
Dissection of the Vaginal Wall. J Sex Med. 2017 Dec;14(12):1524-1532
(2) Ostrzenski A, Krajewski P, Ganjei-Azar P, Wasiutynski AJ, Scheinberg MN, Tarka S, Fudalej M:
Verification of the anatomy and newly discovered histology of the G-spot complex. BJOG. 2014
Oct;121(11): 1333-9
(3) Ellibeş Kaya A, Çalışkan E:Women self-reported G-spot existence and relation with sexual function
and genital perception.Turk J Obstet Gynecol. 2018 Sep;15(3):182-187
(4) Per Holck: Skenes kjerter sml.no: https://sml.snl.no/Skenes_kjertler (4.november 2018)

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg