Kjære nyvaskede penis, hvorfor lukter du så vondt?

cof

 

Utseende og hvordan vi ter oss har kanskje aldri hatt mer å si for menn i dag. Den moderne mann er ikke lenger en svær, muskuløs, stinkende arbeidskar, men en glattbarbert, nyvasket og parfymert herremann med håret i strikk. Og i denne kampen om å være så pen, ren og velduftende sitter det kanskje igjen noen av dere gutter som lurer iherdig på hvorfor det fremdeles lukter rart fra penis? «Jeg vasker den jo flere ganger om dagen!»

Penis består av flere deler, i hovedsak skaft og penishodet. Skaftet har en normal, og glatt hud som tåler såpe og vann omtrent slik resten av kroppen gjør. Penishodet derimot, består av såkalt slimhud, som holdes myk og fuktig av seg selv. Slimhud finner vi for eksempel også i munnen, som alltid holdes fuktig av egne kjertler. På samme vis har penishodet sine egne, små talgkjertler, som gjerne ligger under forhuden. Disse kjertlene produserer et gulhvitt, seigt stoff kalt smegma. Smegma kan begynne å lukte nokså sterkt dersom det blir liggende, og skal dermed vaskes vekk. Det viktige her er at slimhud ikke liker såpe, og derfor gjerne bare vil vaskes med vann! Ved overdreven vasking av penishodet blir huden tørr, og i et tappert forsøk på å bevare fuktig og myk hud vil talgkjertlene produsere enda mer smegma! Altså er det her som med det meste i livet at noe midt imellom er det beste.

cof

Så, hvordan ser disse kjertlene ut egentlig?
Talgkjertler ligner små nupper eller klumper som ligger rundt penishodet, og er helt normale. Rundt penishodet kan det også være andre hudvekster, som for eksempel penile papler. Slike papler har et rosa-hvitt utseende og er helt ufarlige, ikke-smittsomme hudforandringer. Dersom du opplever det som svært skjemmende finnes det kosmetisk behandling man kan få gjennom legen. Papler må ikke forvirres med vorter, som også kan oppstå på penis! Vorter på penis er som vorter alle andre steder på kroppen, som oppstår av viruset HPV. HPV er en av de vanligste kjønnssykdommene i Norge (1), og vil normalt forsvinne innen 12-24 måneder. Dersom vortene er i veien for urinrøret, eller man opplever det som ubehagelig å ha, kan disse også fjernes hos fastlege.

Men, er ikke HPV sånn kreftgreie hos jenter?
Ja, og nei. HPV er en stor virusfamilie, der noen enkelte familiemedlemmer kan gi kreft i munn/svelg og anus hos begge kjønn, og hyppigst livmorhalskreft hos kvinner. Fordi dette er en så alvorlig sykdom får alle gutter og jenter i 7.klasse nå tilbud om vaksine mot disse virustypene. Kvinner født etter 1991 kan fremdeles få vaksinen gratis hvis de begynner vaksinasjonen senest i desember 2018. De fleste HPV typene er derimot ufarlige, og derfor er også de aller fleste vortene i underlivet helt ufarlige også!

cof

Men tilbake til denne moderne mannens penis og dens tilstand. En annen ting som kan gjøre at det lukter der nede er utflod. Utflod er hvit eller gul seig væske som kommer ut fra urinrøret. Utflod hos kvinner er normalt, men hos menn er det nesten alltid tegn på infeksjon. Dersom du oppdager utflod fra penis anbefales det at man tar kontakt med helsestasjon eller lege for å undersøke hva som kan være årsaken. Det er viktig at man i kontakt med helsepersonell er ærlig om hva slags sex man har (anal, vaginal, oral) og med hvem (menn/kvinner/norske/utenlandske) for at man kan vurdere hva som mest sannsynlig er årsak til plagene.

cof

Så alle dere herlige menn: ta vare på dere selv og penis! Alle liker en ren mann, men overdreven vasking kan virke mot sin hensikt, og kanskje er den lukten du kjenner egentlig et tegn på at noe annet er galt?

 

Kilder:

1: NHI: Humant papillomavirus (HPV), genitale infeksjoner – veileder for helsepersonell Publisert 25.02.2010 Oppdatert 30.06.2017 https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/humant-papillomavirus-hpv-genitale-/#forekomst-i-norge

2: Condylomata acuminata (anogenital warts) in adults: Epidemiology, pathogenesis, clinical features, and diagnosisCondylomata acuminata (anogenital warts) in adults: Epidemiology, pathogenesis, clinical features, and diagnosisCondylomata acuminata (anogenital warts) in adults: Epidemiology, pathogenesis, clinical features, and diagnosisCondylomata acuminate (anogenital warts) in adults: Epidemiology, pathogenesis, clinical features, and diagnosis. Sist oppdatert 4. Januar 2017 https://www.uptodate.com/contents/condylomata-acuminata-anogenital-warts-in-adults-epidemiology-pathogenesis-clinical-features-and-diagnosis?search=penile%20papules&source=search_result&selectedTitle=2~150&usage_type=default&display_rank=2

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg