Forrige uke kunne vi lese Isra Zariat sin beskrivelse av hvordan norske leger gjennomfører nedverdigende jomfrutester av kvinner. I dag har vi skrevet en kronikk på NRK Ytring om hvorfor denne praksisen er helt absurd.
For jomfruhinnen, slik vi tror vi kjenner den, eksisterer ikke.
Under finner du kronikken vår i sin helhet.
Foto: Creative Commons
Myten om jomfruhinnen
Av Nina D. Brochmann, Ellen Støkken Dahl og Marius Johansen (lege ved Sex og Samfunn)
Søndag kunne vi lese om jomfruhinnen i media, og nok en gang møter vi uvitenhet basert på faktafeil. Isra Zariat skriver at norske leger utfører underlivsundersøkelser for å kontrollere at jomfruhinnen er «intakt». Dette til tross for at såkalte jomfrutester vurderes som helt upålitelige av rettsmedisinske eksperter.
Det er på tide med litt folkeopplysning: Jomfruhinnen, slik vi tror vi kjenner den, finnes ikke.
Jomfruhinne er et misvisende navn. Det vekker assosiasjoner til noe skjørt og heldekkende, som et segl. Zariat kaller jomfruhinnen for «en syltynn elastisk hudfold», og beskriver hvordan «småpiker ikke engang får lov til å sykle, fordi det kan sprekke jomfruhinnen». Zariat er ikke alene om denne vrangforestillingen.
Gjennom hele det moderne menneskets historie har kvinner og menn, foreldre, religiøse ledere og medisinske professorer tatt til seg og videreført dette bildet av jomfruhinnen, som ikke stemmer overens med medisinsk kunnskap.
Det er en eldgammel og dessverre veletablert forventning om at kvinner skal blø på bryllupsnatta. Denne blødningen skal komme fra jomfruhinnen, og fungerer i mange miljøer fremdeles som et bevis på kvinnens renhet. Hvis hun ikke blør blir det tolket som et tegn på tidligere seksuell omgang, og i noen kulturer kan manglende blødning bety tap av ære og liv.
Ingen jomfruhinne
I stedet for en syltynn hinne som kan sprekke, er kvinner født med en tøyelig slimhinnekrans, kalt hymen. Dette er en fold, like innenfor skjedeåpningen, som vanligvis strekker seg 360 grader rundt, og er en del av veggen i skjeden. Det finnes ulike varianter av hymen. De fleste har et sirkulært hull i midten av hymen. Hymen kan være jevn i kantene eller frynsete og foldete som kronblader. En sjelden gang kan hymen dekke hele skjedeåpningen, og må i så fall opereres bort for at jenta skal få ut menstruasjonsblod.
Det er en eldgammel og dessverre veletablert forventning om at kvinner skal blø på bryllupsnatta.
De fleste kvinner har altså ingen jomfruhinne som sprekker og blir borte ved første samleie eller i løpet av en sykkeltur. Hymen er både robust, og har, som resten av skjeden, evne til å utvide seg. Faktisk er hymen så elastisk at mange kvinner fint kan ha sex uten at det oppstår skade på den.
Ikke alle blør første gang
Hvis det ikke oppstår skade på hymen, vil den heller ikke blø. Hvor mange som faktisk blør i forbindelse med første samleie er uklart. Forskning viser at mellom 40 til 56 prosent av kvinner blør den første gangen de har sex. Uansett hva de reelle tallene er, så er det viktig å merke seg dette: Det er like vanlig å ikke blø, som å blø første gang man har samleie.
Selv om hymen er det trangeste punktet i skjeden, er det også andre forklaringer på hvorfor kvinner blør etter samleie. Det er vanlig at små rifter i skjedeveggen kan blø etter sex. Dette kan skje når som helst, enten første gang man har sex, eller senere.
Om kvinnen er stresset og nervøs, kan musklene rundt skjeden stramme seg ubevisst. Hvis kvinnen ikke er tilstrekkelig opphisset og kåt vil ikke skjeden produsere nok fuktighet, det naturlige glidemiddelet. Dette vil øke friksjonen mot skjedeveggen. Blødning er altså ikke ensbetydende med en blødning fra hymen. Blødning kan bety mange ting, og kan ikke brukes til å bevise noe som helst.
Meningsløs jomfrutesting
Mye av forskningen på hymen og hymenforandringer etter seksuell debut kommer fra undersøkelser av kvinner og jenter som har vært utsatt for seksuelle overgrep. Tidligere trodde man at forandringer i hymen var bevis på skader etter overgrep. Nyere forskning avkrefter dette, fordi man finner de samme forandringene i hymen også hos kvinner og jenter som ikke har hatt sex eller som ikke har vært utsatt for seksuelle overgrep.
Hymen er som andre kroppsdeler. Den har ulik form fra person til person, og det finnes ikke én hymenform som er for jomfruer og én hymenform for dem som har hatt samleie. Poenget er at det er umulig å uttale seg om sexlivet til en kvinne ved å kikke henne mellom beina.
Det er umulig å uttale seg om sexlivet til en kvinne ved å kikke henne mellom beina.
Jomfruhinnen er altså ikke slik du trodde den var. Den fungerer ikke som et kyskhetsbevis. En blødning kan bety hva som helst, det samme kan fraværet av blødning. Det vi vet om hymen og individuell variasjon gjør jomfrutester absurde og meningsløse.
Legene som utfører slike tester må stanse denne praksisen umiddelbart. Helsepersonell må være seg sitt ansvar bevisst og bidra til at vi kan knuse myten om jomfruhinnen en gang for alle.
Til dere bekymrede foreldre, den eneste måten å vite sikkert om datteren din er jomfru eller ei, er å spørre henne. Om hun vil svare ærlig er hennes valg.
Og kjære jenter, det finnes ikke et kyskhetssegl i skjeden din, så det er ingen grunn til å holde seg i ro. Ri på hest, ta en sykkeltur, twerk til Beyoncé!
Dere skriver i boken om at noen ganger ser hymen ut som en «ø». Jeg tror dette gjelder meg. Er det isåfall mulig å få bort den «strengen» som ligger over? Den kommer støtt og stadig i veien når jeg bruker tampong, noe som kan gjøre vondt når jeg skal ta tamponger ut.
Sexdating i Norge – https://hespac.com/victoriamilanno.htm Er man ute etter en seriøs side så kan jeg faktisk anbefale Victoria Milan! Jeg kan si jeg hadde vel en bra erfaring der.