Derfor bør datteren din ta HPV-vaksinen

Pasienter med kreft gjør alltid et sterkt inntrykk. Men det er en form for kreft som føles ekstra meningsløs, og det er kreft i livmorhalsen, vulva og vagina. Hvorfor? Fordi de i dag effektivt kan forebygges med en vaksine.

Av Nina D. Brochmann

De siste ukene på medisinstudiet har jeg fått følge gynekologene på Ahus i deres arbeid. Inntrykkene derfra gjør at jeg i dag skriver dette blogginnlegget. Etter å ha sett med egne øyne de ødeleggelsene underlivskreft forårsaker hos kvinner, føles det viktigere enn noen gang å formidle hvor betydningsfull HPV-vaksinen er. Jeg får nesten lyst til å invitere foreldrene til uvaksinerte jentene til en dag på operasjonsstuen for å se med egne øyne hva valget deres kan bety for døtrene, en dag i fremtiden.

Dessverre er ikke det mulig. Men kanskje litt informasjon kan overbevise om at vaksinen er et av de enkleste og mest omsorgsfulle valgene man kan ta for sine barn.

 

Gratis vaksine til alle 7.klassinger

HPV-vaksinen er i dag en del av barnevaksinasjonsprogrammet og tilbys alle jenter i 7.klasse. Regjeringen bestemte nylig at også alle kvinner født mellom 1991 og 1996 skal få tilbud om gratis vaksine i tiden fremover. Folkehelseinstituttet har videre anbefalt at gutter burde få tilbud om vaksinen, da den beskytter mot kreft i penis, anus og halsregionen.

Det beste er å vaksinere seg før man debuterer seksuelt, men det er foreløpig også vist effekt av vaksinen for jenter opp til 26 år. Med andre ord er det ingen ting i veien for å vaksinere seg senere dersom man ikke fikk sjansen tidligere. Det kan faktisk være ganske lurt.

Slik fungerer HPV-vaksinen.

Dessverre ser man at en av fire velger ikke å vaksinere døtrene sine mot HPV-virus(1). Det er fryktelig leit. Vaksinen er svært effektiv i å forhindre utvikling av kreft og, ikke minst, den er trygg. I tillegg er man beskyttet mot kjønnsvorter, et vanlig problem som forårsaker mye skam og usikkerhet.   

Slik forårsaker HPV-viruset kreft.

Frykt for bivirkninger

Vi vet ikke hvorfor folk velger ikke å vaksinere seg mot HPV, men frykt for bivirkninger virker å være utbredt. I Danmark har det vært mye oppmerksomhet rundt mulige bivirkninger i media, noe som har ført til en drastisk reduksjon i andelen vaksinerte jenter (2). Norske medier har også hatt flere skremselsoppslag om vaksinen den siste tiden. Det er det liten grunn til.

I Norge er det gitt nesten 500,000 doser av vaksinen til 160,000 jenter. Blant disse er det rapportert om 645 tilfeller av mulige bivirkninger, hvorav 92 % av disse betegnes som lite alvorlige. Det er rett og slett snakk om forbigående plager som hevelse og ømhet rundt stikkstedet, feber, kvalme og diaré.

Av de få alvorlige bivirkningsmeldingene man har mottatt siden 2009 (52 totalt) finner man ti tilfeller av kronisk utmattelsessyndrom/ME og fem tilfeller av Posturalt ortostatisk tachykardi syndrom (POTS). POTS er en tilstand der man får høy puls når man reiser seg, ustabilt blodtrykk, tretthet og besvimelser. Legemiddelverket opplyser om at dette ikke er høyere enn man ville forvente i denne aldersgruppen, uavhengig av vaksine eller ei. (3) Man tror med andre ord ikke at det er vaksinen som har gitt disse problemene.

Ny sikkerhetsgjennomgang frikjenner HPV-vaksinen

Men man tar alltid slike meldinger om mistenkte, alvorlige bivirkninger veldig seriøst. Etter at det ble rapportert om mange tilfeller av blant annet POTS i Danmark etter vaksinering, besluttet Det Europeiske Legemiddelverket (EMA) å gjennomføre en grundig sikkerhetsgjennomgang.

Resultatet av granskningen kom i november 2015. De konkluderte med at det ikke var noen data som tydet på en årsakssammenheng mellom HPV-vaksinen og syndromene POTS og CRPS (complex regional pain syndrome).(4) Dette er sjeldne tilstander, men forekomsten er ikke høyere blant vaksinerte jenter enn i resten av befolkningen. Det er heller ikke funnet noen sammenheng mellom vaksinen og kronisk utmattelsessyndrom/ME.

Så langt er over 80 millioner kvinner verden rundt vaksinert mot HPV og det er ikke avdekket noen alvorlige sikkerhetsproblemer med vaksinene. Imidlertid vil det alltid være en mulighet for bivirkninger av legemidler og vaksiner. Men dette er i det store og hele milde og forbigående plager.

Kreft i underlivet er alt annet enn det.

 

FAKTA:

  • Vaksinen mot humant papillomvirus (HPV) beskytter mot de typene av HPV (type 16 og 18) som er årsaken til utvikling av ca. 70 % av livmorhalskrefttilfellene.
  • HPV-virus er også årsak til kreft i vulva, vagina, anus, penis og halsregionen.
  • Vaksinen Gardasil som benyttes i Norge beskytter i tillegg mot kjønnsvorter forårsaket av type 6 og 11.
  • Vaksinen ble i løpet av skoleåret 2009/2010 innført som en del av barnevaksinasjonsprogrammet for jenter på 7. klassetrinn. Vaksinen gis i tre doser i løpet av 6‐12 måneder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilder:

  1. Folkehelseinstituttet. Vaksinasjonsdekning i prosent (fullvaksinerte) per 31.12.2014 16-åringer (f. 1998)
  2. Tall om vaksinasjonsdekning fra Statens Serum Institut, Danmark.
  3. Meldte mistenkte bivirkninger av HPV‐vaksine (Gardasil) ? oppdaterte bivirkningstall per 31. desember 2015. Statens Legemiddelverk
  4. EMA rapport nov 2015.  
13 kommentarer
    1. Selv har jeg valgt å kjøpe vaksinen til min 20-årige datter (som er student og ikke har råd), har akkurat tatt den tredje og er nå ferdig vaksinert. Det kostet en del, men ser på det som en investering i min datters helse på sikt.
      Ingen bivirkninger heller. Så helt enig med “Underlivet”

    2. hei!
      vi jenter født mellom 1991 og 1996 får den gratis fra og med august. har vært innom det lokale vaksinasjonskontoret og fått beskjeden der 🙂

    3. Jeg tok denne vaksinen når jeg var 13-14 år, nå er jeg 23 år! Mamma syntes denne vaksinen var viktig å invistere i. 3000 kroner er ikke så mye i forhold til et liv med kreft og eventuelt død.

    4. Lever livet veldig bra vaksinefritt!
      Har ikke dødd enda, og om den tid kommer, så får jeg vel dø da 🙂
      “Alle vil til himmelen, men ingen vil dø”

    5. Var ei jente på nyhetene som hadde tatt den vaksinen og hun var (er fortsatt) syk i 5 år. Hun klarte ikke å gå, og måtte droppe ut av skolen.

    6. Anonym:
      Hei,
      I Norge er det gitt nesten 500,000 doser av vaksinen til 160,000 jenter. Blant disse er det rapportert om 645 tilfeller av mulige bivirkninger, hvorav 92 % av disse betegnes som lite alvorlige.

      Av de få alvorlige bivirkningsmeldingene man har mottatt siden 2009 (52 totalt) finner man ti tilfeller av kronisk utmattelsessyndrom/ME og fem tilfeller av Posturalt ortostatisk tachykardi syndrom (POTS). Dette ikke er høyere enn man ville forvente i denne aldersgruppen, uavhengig av vaksine eller ei. Man tror med andre ord ikke at det er vaksinen som har gitt disse problemene.

      Det Europeiske Legemiddelverket (EMA) har gjennomført en grundig sikkerhetsgjennomgang og resultatene kom i november 2015. De konkluderte med at det ikke var noen data som tydet på en årsakssammenheng mellom HPV-vaksinen og syndromene POTS og CRPS (complex regional pain syndrome). Igjen er dette sjeldne tilstander, men forekomsten er ikke høyere blant vaksinerte jenter enn i resten av befolkningen. Du kan lese rapporten her: http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/human/referrals/Human_papillomavirus_vaccines/human_referral_prac_000053.jsp&mid=WC0b01ac05805c516f

      Generelt vil vi råde til varsomhet med å generalisere fra slike enkelthistorier i media. Det vil alltid være mennesker som får alvorlige, sjeldne lidelser i befolkningen. Å trekke enkle konklusjoner om årsakssammenhenger kan være fristende, men leder oss oftest galt av sted.

      Vi vil på det varmeste anbefale norske jenter å ta vaksinen mot HPV. Det vil spare tusener av kvinner fra å utvikle forstadier av kreft og livmorhalskreft. Hvert år vil vi redde kvinner som ellers hadde dødd.

      Hilsen E og N

    7. “Jeg får nesten lyst til å invitere foreldrene til uvaksinerte jentene til en dag på operasjonsstuen for å se med egne øyne hva valget deres kan bety for døtrene, en dag i fremtiden.”
      Kan du beskrive litt mer ytdypende her/linke til noe som gjør det (illustrasjoner evt)? Ble veldig bekymra nå!

    8. …: Hei, …. Her tenker vi på livmorhalskreft. Hvis du vil finne bilder eller illustrasjoner kan du søke deg frem til det. Vi har skrevet flere innlegg om HPV, vaksinen og livmorhalskreft som du kan lese hvis du ikke har sett dem allerede. Hilsen E og N.

    9. Det bør holde å ta celleprøver ofte, om man ikke vil vaksinere seg. Blir ikke å ta HPV vaksinen fordi jeg alltid er så sensitiv på stoffer i kroppen som ikke skal dit naturlig. Men men. Alle bør få velge selv.

    10. Anne: Hei, Anne-Grete. Vaksinen er et enkelt og sikkert tiltak som kan hjelpe oss til å unngå mange krefttilfeller og triste skjebner. Vi håper flest mulig velger å vaksinere seg. Vi er glade for at tilbudet om gratis vaksine nå er utvidet til å gjelde for jenter født i 1991 (25 år) og senere. Jo flere som vaksinerer seg, jo bedre.

    11. Til dere som er skeptiske til vaksinen: HPV forårsaker ikke bare livmorhalskreft. Den kan gi kreft i bl.a. endetarmen, penis, skjeden, og i svelg og munnhule. Sistnevnte er i kraftig økning, og er nå vanligere enn livmorhalskreft, og rammer helt ned i 35 års alder. Og rammer selvfølgelgi begge kjønn.
      Livmorhalskreft er én ting, men vaksinen reduserer også forekomsten av alvorlige celleforandringer. Tusenvis av kvinner må opereres for celleforandringer årlig (såkalt konisering, hvor vi fjerner en del av livmorhalsen), og det fører med seg enormt mye engstelse, mange ekstra kontroller i helsevesenet, noen ganger flere operasjoner.
      Vaksinen reduserer også forkeomsten av kjønnsvorter, som riktignok er helt ufarlig, men ubehagelig, og mange synes det er fryktelig flaut.
      Kreftforskningens “holy grail” har i alle år vært vaksiner mot kreft. HPV-vaksinen er den første ekte kreftvaksinen, den er effektiv og trygg. Alle vi som jobber med dette jubler.
      https://www.rigshospitalet.dk/presse-og-nyt/nyheder/nyheder/Sider/2016/december/Kraeft-i-mundsvaelg-overhaler-livmoderhalskraeft.aspx

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg