Farlig Feriesex

Dropper du kondom ved tilfeldig sex hjemme i Norge? Ikke ta med deg de dårlige kondomvanene på utenlandsferie! Norge har lav forekomst av sykdommer som HIV, syfilis og gonoré, men det betyr ikke at du er trygg i ferieparadiset ditt. 

 

Av Ellen Støkken Dahl

I Norge er vi heldige. Få mennesker har farlige kjønnssykdommer og bakteriene vi smittes med kan som oftest fjernes med antibiotika. Dessverre bidrar dette til at nordmenn blir slappe med kondombruk med nye partnere. Gammel vane er vonde å vende, sier man gjerne, og det er grunn til å være redd for at mange nordmenn tar med seg sine naive kondomvaner på utenlandsferie.

Vi anbefaler alle å bruke kondom med nye partnere, og dette er særlig viktig når du er på ferie. Hvert år blir nordmenn smittet av seksuelt overførbare infeksjoner i utlandet, med land som Thailand, Filippinene, Spania og Tyskland på topp. Flere av sykdommene de smittes med er alvorlige og kan, på grunn av økende antibiotikaresistens, være vanskeligere å bli kvitt. Du bør med andre ord tenke deg om to ganger før du dropper kondom på Full Moon Party i Thailand eller rave i Berlin.

   

Gonoré, syfilis og HIV

Det er tre kjønnssykdommer man må være særlig oppmerksom på i utlandet. Det er syfilis, gonor­é og HIV. Du kan ikke se på noen om de har disse sykdommene. Vi anbefaler alle som har hatt sex med en partner som er bosatt utenfor Norden, menn som har sex med menn (MSM) og personer som har kjøpt seksuelle tjenester å teste seg, selv om de ikke har symptomer.

I mange land er gonoré fortsatt en vanlig seksuelt overførbar infeksjon. Sykdommen har blitt kalt “Dryppert” fordi menn kan få utflod fra penis når de er smittet. Ellers sier man gjerne at gonoré er storebroren til klamydia. Noen får symptomer med vannlatingssmerter og gulgrønn utflod, men det er også mulig å ikke merke at man er smittet, særlig for kvinner. Uten behandling kan det ende med bekkeninfeksjon hos kvinner, noe som kan gjøre det vanskeligere å bli gravid senere, eller, hos menn, smertefull infeksjon i pungen. Gonoré er ikke like enkelt å behandle som klamydia. Du trenger en hestekur med antibiotika, med sprøyte og det hele, og det er ikke alltid antibiotikaen fungerer like godt på grunn av antibiotikaresistens.

Syfilis er en kjønnssykdom som starter med et lite, fast sår, kalt sjanker, som vanligvis ikke gjør vondt. Såret kan være vanskelig å oppdage og det blir borte av seg selv etter noen uker. Ofte får man sår inne i anus, i munnen eller i skjeden. Senere kan man få mange ulike symptomer, inkludert utslett og influensafølelse. Ubehandlet er dette en svært alvorlig sykdom som i verste fall kan gi skader på nervesystemet og hjertet 10-20 år etter at du ble smittet. Syfilis er en sykdom som kan ligne på veldig mye annet, og derfor kan den være vanskelig å oppdage. 

HIV, eller humant immunsviktvirus, er et virus som smitter gjennom seksuell kontakt og kontakt med blod. Omtrent halvparten av de som blir smittet med med HIV opplerver influensalignende symptomer et par uker etter smitte, men bortsett fra dette er det tilnærmet ingen symptomer før etter flere år når man begynner å utvikle AIDS. AIDS betyr, enkelt forklart, at immunforsvaret har sluttet å fungere. Man kan aldri bli kvitt HIV-viruset, men dagens behandling er så god at de som er HIV-positive i Norge kan leve et tilnærmet normalt liv.

 

Flere nordmenn blir smittet i utlandet

I 2014 ble 682 personer i Norge diagnostisert med gonoré, en økning på 176 personer fra året før. Blant de som ble smittet heteroseksuelt var det 212 menn og 118 kvinner. 50% av mennene ble smittet i utlandet, hvorav Thailand og Filippinene var de hyppigste smittestedene. Blant kvinnene ble 10% smittet i utlandet, men disse tifellene var fordelt på alle verdensdeler. Omtrent halvparten av de smittede (347) var MSM, og blant disse ble 24% ble smittet i utlandet, hovedsakelig i Europa.

189 personer fikk diagnosen syfilis i Norge i 2014. Blant dem var 137 MSM, hvorav 28% var smittet i utlandet. Blant de heteroseksuelle ble 35 menn smittet og hele 42% av dem i utlandet. Igjen er Thailand på topp. Blant kvinnene ble 17 diagnostisert med syfilis og 12% ble smittet i utlandet. De fleste kvinnene ble smittet av mann eller kjæreste i Norge.

 

Husk vaksine!

Hepatitt B er en type leverbetennelse som kan smitte seksuelt. I noen land er hepatitt B vanlig, og det er svært smittsomt, faktisk ca. 100 ganger mer smittsomt en HIV. Hvis du vil beskytte deg mot denne sykdommen kan det være lurt å ta vaksine før du reiser. Snakk med fastlegen din om dette. 

 

Beskyttelse er lurt

Hvis du har ubeskyttet sex steder hvor alvorlige sykdommer er vanlige, utsetter du deg for en helt annen risiko enn hvis du har ubeskyttet sex med en tilfeldig partner i Norge. Husk at det ikke bare er anal- og vaginalsex som kan gi smitte. Også oralsex er smittsomt, noe kjønnssykdommer liker seg faktisk godt i halsen. Bruk kondom og slikkelapp. 

 

Men dette var jo litt sent…

Hvis du allerede har tatt ferie og vært i risiko for å bli smittet med HIV, Syfilis, Gonoré eller andre sykdommer er det viktig at du blir testet for dette. Det holder ikke å gå til fastlegen og ta en urinprøve for klamydia hvis du har hatt ubeskyttet sex i Thailand. Det er viktig at du forteller legen din om hva du har gjort og hvor du har vært så du får de nødvendige prøvene. Det er veldig viktig at du får behandling hvis du har blitt smittet, både for din egen del, og for de du skal ha sex med senere.

 

Kilder: 

http://www.fhi.no/dokumenter/ea86f9bb55.pdf

Moi og Maltau, Seksuelt Overførbare Infeksjoner og Genitale Hudsykdommer. Gyldendal Akademisk, 2013.

 

 

Følg underlivet på Facebook, Twitter og Instagram!

2 kommentarer
    1. Viktig artikkel!
      Genitalherpes og herpes munnsår (forkjølelsessår) kan være tilsynelatende uskyldige, som i verste fall kan utløse nevrologiske lidelser, encephalus (vannhode) og ME/cfs (kronisk patologisk utmattelse). Mange er bærere av herpesvirus uten å vite det. Kan sjekkes med blodprøve. Les evnt i dokumentaren ‘Innsyn i domsprosesser – seksuelt overgrep’ om ‘Jeg – en golddigger?’ https://livserine.wordpress.com/2015/06/23/jeg-en-golddigger-2/

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg