Slik får du nuppefri hårfjerning

Sommeren er her og tiden er inne for strandferie og kanskje nye bekjentskaper. For mange, både menn og kvinner, innebærer det å få bukt med uønsket kroppshår. Vi gir deg rådene for et optimalt resultat og avliver noen myter om hårfjerning i samme slengen.

 

Av Nina D. Brochmann


 

Først, litt om hår

Det første moren min lærte meg da jeg kom i pubertet, var at barbering fører til mer hår. I flere år var jeg livredd for at bikinilinjen skulle vokse ukontrollert i alle retninger hvis jeg var uforsiktig med barberhøvelen. På samme måte har mang en tenåringsgutt lånt pappas høvel og flittig barbert dunet på overleppa, i håp om at en mandig bart skulle dukke opp og dekke kvisene på overleppa. Heldigvis for meg, men dessverre for tenåringsgutter, så er dette bare tull. Barbering gir ikke økt hårvekst. Hvor mye kroppshår du får og når du får det er bestemt av arv og hormoner.

Når du blir født har du alle hårsekkene du noen sinne kommer til å få. Noen av disse hårsekkene, for eksempel rundt kjønnsorganene og under armene, er særlig hormonsensitive. I puberteten eksploderer kroppen med kjønnshormoner som gjør at disse hormonsensitive hårsekkene blir større og begynner å danne tykkere og mørkere hår. Mønsteret for hormonsensitive hårsekker varierer fra person til person basert på genene dine og forklarer hvorfor noen menn får tett pels på ryggen, mens andre så vidt har hår på kassa. 

Selv om det føles sånn, får man altså ikke mer hår i puberteten, det er bare de søte dunhårene som omdannes til ?voksne? hår. Grunnen til at mange tror at barbering gir mer hårvekst, er rett og slett fordi de ofte begynner å barbere seg mens hårveksten deres fortsatt er i endring.

 

Så mye hår, så mange muligheter

Man kan forbanne (eller prise) sin hårvekst, men fordelingen av kroppshår er genetisk forutbestemt. Om man velger å gjøre noe med hårveksten er derimot ens eget valg. Opp gjennom historien har ulike former for hårfjerning vært vanlig praksis for begge kjønn. Vi begynner med en liten oversikt over de ulike metodene for hårfjerning, og deres positive og negative sider.

Epilering

Betegnelse på å nappe ut hele hår fra hårsekken. En epileringsmaskin består av flere små pinsetthoder som napper ut mange hår om gangen og koster mellom 300-500 kroner. Resultatet kan vare fra 2 til 6 uker, avhengig av hvor du skal fjerne hår.

Positivt: Svært billig og enkelt med langvarig resultat. Kan få tynnere hårvekst ved langvarig bruk, siden epileringen skader hårsekkene.

Negativt: Smertefullt. Ser ikke nødvendigvis fint ut umiddelbart, da man kan få lokal irritasjon med røde prikker den første dagen. Kan gi inngrodde hår og hårsekksbetennelse. Hårene må ha en viss lenge (ca. 3-5 mm) for at epileringen skal være effektiv.

Voksing

River ut hele hår fra hårsekken ved hjelp av voks. Voksing kan gjøres hjemme, men krever litt erfaring for å få et godt resultat. Underlivsvoksing i salong varierer i pris mellom ca. 350-600 kroner per gang, mens en pakke med voksstrips til hjemmebruk koster mellom 80-150kr. Kan vare fra 2 til 6 uker, avhengig av hvor du skal fjerne hår og hvor flink vokseren er.

Positivt: Langvarig resultat. Kan få tynnere hårvekst ved langvarig bruk, siden voksingen skader hårsekkene.

Negativt: Smertefullt og dyrt. Krever erfaring ved hjemmebruk. Ser ikke nødvendigvis fint ut umiddelbart, da man kan få lokal irritasjon med røde prikker den første dagen. Kan gi inngrodde hår og hårsekksbetennelse. Hårene må ha en viss lengde (ca. 3-5mm) for at voksingen skal være effektiv. 

Hårfjerningskremer (Depilering)

Kremen “smelter” bort den delen av håret som ligger over huden ved å kjemisk ødelegge proteinstrukturen i håret. Tar ca. 15 minutter og gjøres hjemme. En krem koster mellom 80-150 kroner. Resultatet kan vare opptil 2 uker, avhengig av hvor du skal fjerne hår.

Positivt: Enkelt og smertefritt. Noe lengre resultat enn ved barbering. Kan gi mindre problemer med inngrodde hår og hårsekksbetennelse enn barbering, voksing og epilering.

Negativt: Kan forårsake irritasjon og i sjeldne tilfeller allergiske reaksjoner, så produktet bør prøves på et lite område først. Bør ikke brukes av folk med eksem eller hudsykdommer. Følg instruksjonene, og ikke bruk produkter ment for kroppen på sensitive områder som ansikt eller underliv.

Barbering

Skjærer av hårene ved hudoverflaten uten å affisere hårrøttene eller hårsekken. Kan vare fra en dag til en uke, avhengig av hvor du skal fjerne hår. Gir verken tykkere, flere eller raskere voksende hår.

Positivt: Enkelt, raskt og smertefritt. Fint resultat umiddelbart. Trenger ikke å la hårene gro før du barberer.

Negativt: Kortvarig resultat. Hårene kan virke stive de første dagene de vokser ut og gi en skjegg-følelse. Kan forårsake lokal irritasjon, små kutt, hårsekksbetennelse og inngrodde hår.

 

Det eneste som faktisk fungerer

Råd om perfekt hårfjerning florerer i media fra skjønnhetseksperter. Vi sluker dem rått – det er jo tross alt ikke så lekkert med en glattbarbert tiss med inngrodde hår og kviser. Men trenger du virkelig den kremen til 650 kroner som vokssalongen prøver å selge deg? Eller Gillette Venus ProSkin for Sensitive Skin der hvert barberblad koster 53 kroner? Mest sannsynlig kaster du bort pengene dine.

Razor bumps, inngrodde hår eller pseudofolliculitis barbae. Det finnes mange navn på hårfjerningens største problem. Når man fjerner hår, og da særlig krøllete hår, kan håret snurre rundt seg selv og begynne å vokse innover i huden igjen. Det inngrodde håret utløser en betennelse i huden og i hårsekken som ligner på små kviser. Hvis man er uheldig eller peller og klemmer på de kviselignende nuppene kan man få en infeksjon med bakterier i tillegg.

Hvis du er mye plaget med inngrodde hår og hårsekksbetennelse, kan hårfjerningskrem være verdt å prøve i stedet for de andre metodene. Hvis du allikevel foretrekker å epilere, vokse eller barbere er det viktig at du husker på hygienen. Vask området godt før du begynner. Enkelte som ofte får infeksjon i hårsekkene, har nytte av å rense området etter hårfjerning med et desinfiserende middel, for eksempel Pyrisept, eller bruke en desinfiserende salve, som Brulidine eller Basimycin. Dette får du kjøpt reseptfritt på apoteket. Til slutt, unngå å klemme for da vil du garantert få arrdannelse i huden, samt at infeksjonen i verste fall kan spre seg.

 

Barberinges 5 bud

 1. Bruk alltid et rent og skarpt barberblad, helst nytt. Det er fristende å bruke barberbladene mange ganger siden bladene er så dyre, men det er å spare seg til fant. Et skarpt blad gir en ren kuttflate på håret slik at det enklere vokser ut uten å sette seg fast i huden. I tillegg trengs mindre kraft, slik at irritasjon og røde nupper unngås. Et brukt blad vil ha bakterier på seg som kan gi infeksjon i hårsekkene.
 2. Bruk rikelig med varmt vann. Tørrbarbering bør absolutt unngås. Tørre hår er stive hår og dermed hardere å kutte. Du må bruke mer kraft for å få et fint resultat, noe som vil gi større irritasjon av huden og større sannsynlighet for røde nupper og betennelse. En varm dusj gir effektivt bløtere hår. Skum har samme effekt hvis du lar det virke i fem minutter før du barberer, men har liten effekt slik de fleste bruker det (raskt på og raskt av).
 3. Ikke barber mot hårene eller strekk huden. Ved å stramme huden og barbere mot hårene får du det glatteste og mykeste resultatet siden man da kutter hårene under hudoverflaten. Men dessverre gjør det at hårene lettere gror fast i huden med påfølgende hårsekksbetennelse.
 4. Bruk (billige) barberblad med ett blad. Barberblader kommer stadig i nye fancy versjoner med økende antall blader og påfølgende høye priser. Særlig gjelder dette kvinneversjonene. Budskapet er gjerne ?a closer shave.? Resultatet er, kanskje overraskende, mer inngrodde hår. Igjen er dette fordi flere blader gjør at hårene kuttes under hudoverflaten. I tillegg gjør den høye prisen at mange dropper å skifte blad ofte nok, slik at bladene blir sløve og fulle av bakterier. Da er du like langt.
 5. Lett eksfoliering. Ved å vaske området i lette, sirkulære bevegelser enten med en eksfolieringshanske eller en vask med små korn, kan du hjelpe eventuelle inngrodde hår til å slippe fri fra huden. Ikke gå hardt til verks da dette kan gi mer irritasjon og betennelse i huden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7 kommentarer
  1. Hei, jeg lurte litt på det dere skrev, fordi når jeg gikk i 5-6 klasse så barberte jeg overleppa(jeg vet ikke hvorfor jeg gjorde dette) og nå vokser det ut igjen over hele fjeset mitt, og jeg må fjerne det ganske ofte, har dere noen tips til meg? Jente btw

  2. Anonym: Hei, Anonym. Takk for spørsmål. Vi er litt usikre på hva du mener. Alle mennesker har små hår over hele kroppen. Vi har også små hår i ansiktet. Det er forskjell på de små, myke hårene, og de stivere, mørkere hårene som er skjegg eller kjønnshår. Å barbere seg gjør ikke at man får mer hår, eller hår som er annerledes. Mange jenter opplever stive, mørke hår i ansiktet i varierende grad. Dette kommer ikke fordi du barberte deg. Dette kan du ta bort hvis du vil. Hvis du trenger hjelp til å fjerne hår fra overleppen og ellers i ansiktet finnes det hårfjerningssalonger som gjør dette. Hvis du er svært plaget med hår kan du ta dette opp med fastlegen din, og kanskje få noen tips. Det er vanskelig for oss å uttale oss om dette siden vi ikke kan undersøke deg. Lykke til! Hilsen E og N.

  3. Hei lurte bare på hvilken hårfjernings krem du vil anbefale?
   Jeg sliter mye med nupper og sårhet, så tenkte og prøve hårfjernings krem.
   Har du noen tips på dette?

  4. Anonym: Hei, Her er det bare å prøve seg frem – så vidt vi vet er det ingen forskjell på de ulike kremene. Men hvis du er plaget av sårhet er det kanskje lurt å prøve å finne en med minst mulig parfyme og en som er tilpasset bruk i intimeområder. Husk å prøve på et lite område først for å sjekke hvordan du reagerer. Lykke til! Hilsen E og N 🙂

  5. Dette er ikke helt riktig, ja hårvekst påvirkes pga hormoner, det vet jeg veldig godt som er dame og har en hormonell sykdom. Men jeg barberte ansiktshår som var lange hvite dun på hake og hals i voksen alder og da kom det tykke svarte
   ut og måtte fjernes med laser. Så mine hvite myke hår ble svarte og stive etter barbering, og det hadde sikkert noe med hormoner å gjøre, men hadde jeg aldri barbert de hvite dunene så hadde jo heller ikke det plutselig kommet masse svarte hår. Så i noen tilfeller så vil hårene som vokser ut endre seg.

  6. Dere skriver at det er fare for inngrodde hår og betennelse også ved barbering. Da skulle alle menn som ikke har fullskjegg, ha dette problemet? Men jeg har aldri hørt om noen som ikke tålte å barbere seg. Dere skriver vel egentlig bare om barbering med høvel, noe jeg heller ikke har hørt om noen som bruker. Alle bruker da maskin i dag. Selv bruker jeg maskinen også på intimhårene uten problemer hittil.

  7. Anonym: Hei! Det er svært vanlig å barbere seg med høvel nedentil. Også for menn er det vanlig å få betennelser i hårsekkene i ansiktet/halsen ved barbering med høvel. Bruker man maskin er det mindre sannsynlig med inngrodde hår og betennelser, rett og slett fordi man ikke får en like tett barbering og hårene derfor ikke setter seg fast under huden. Hilse E og N

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg