En liten oppklaring om hormonpause

Flott at så mange har skrevet til oss! 

Hovedpoenget i teksten om hormonpause er at vi ikke anbefaler jenter å starte og stoppe på p-piller hvis dere i utgangspunktet er fornøyde med prevensjonen dere bruker, og hvis dere ikke planlegger å bli gravide på en stund. Det å ta en pause fra p-pillene bare for å ta en pause har ingen helseeffekt og det er ikke å anbefale.

Hvis dere derimot ikke er fornøyde, for eksempel fordi dere har bivirkninger, må dere oppsøke en lege for å diskutere et annet alternativ enn det dere bruker nå. Det er ikke sånn at man reagerer likt på alle typer p-piller, og det er ikke sånn at alle reagerer likt på samme typen prevensjon. Man kan altså ikke bare velge prevensjon ut i fra det som fungerer for venninnene. Mange må prøve flere ulike typer før man finner en type man er fornøyd med. Dette kan ta tid, men det betyr ikke at det ikke er mulig. Mange blir heldigvis fornøyde på første forsøk.

Man kan gjerne bruke kobberspiral som et hormonfritt alternativ, men det er viktig å understreke at kobberspiral også kan gi bivirkninger, på lik linje med all prevensjon. Det passer ikke for alle, akkurat som p-piller. 

Ingen er like, så vi kan ikke gjøre noen overordnede anbefalinger. Skal dere velge prevensjon, så prøv dere frem i samråd med lege.

Angående psykiske bivirkninger på hormonprevensjon, så skal vi skrive mer om dette senere. Inntil videre kan vi informere om at pasienter kan rapportere bivirkninger selv på  Legemiddelverkets hjemmesider.  

 Hilsen Nina og Ellen

 

I morgen poster vi et intervju om tilstanden bakteriell vaginose, en veldig vanlig og plagsom tilstand som lager en karakteristisk fiskelukt.

Kontakt oss via twitter: @under_livet, eller skriv til oss i kommentarfeltet. 

 


0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg