Det er ikke sopp alt som klør

Det klør der nede. Noe så voldsomt også. Kan det være sopp?

 

Av Nina D. Brochmann

 

Har man aldri hatt underlivssopp som kvinne, tilhører man de heldige utvalgte. For sopp er dessverre like irriterende som det er vanlig. En soppinfeksjon i underlivet er noe de fleste kvinner opplever én eller flere ganger i løpet av livet. Man anslår at så mange som 5-9 % av damer er plaget med tilbakevendende soppinfeksjon mer enn fire ganger i året. Med andre ord, sopp er noe alle kvinner burde kunne litt om.

 

Underlivsfloraen

Kroppen vår gir husly til en hel haug av bakterier og sopp som vi gjerne kaller normalfloraen. Normalfloraen bidrar til at kroppen vår fungerer som den skal i hverdagen og hjelper immunforsvaret vårt med å holde mer aggressive typer i sjakk. Slik er det også i underlivet. Hvis normalfloraen i skjeden kommer i ubalanse, for eksempel ved at en antibiotikakur dreper de gode bakteriene, kan små soppkolonier komme i overtaket og skape en infeksjon i slimhinnen.

Nesten alle soppinfeksjoner i underlivet forårsakes av sopparten Candida albicans. Denne finnes ofte i normalfloraen i tarmen og kan lett forflytte seg frem i skjeden. Man blir altså ikke smittet med sopp slik som en kjønnssykdom.

 

Hvor er kløpinnen?

Det viktigste tegnet på at du kan ha fått underlivssopp er kløe. Kløen kan være veldig intens og komme både inne fra skjeden og på de indre kjønnsleppene. I tillegg til kløe, er det mange som opplever at det brenner og svir i det samme området. Hvis du titter ned med et speil vil du se at slimhinnen er rød og hoven. Forståelig nok kan sex føles ubehagelig eller vondt når du har sopp.

Sopp forbindes ofte med at utfloden blir cottage cheese-aktig med en hvitlig, klumpete konsistens. Imidlertid er det bare noen som opplever dette. Andre kan ha helt normal utflod eller få økt, tyntflytende utflod. Utfloden er derfor ikke en god indikator alene.

Det er ikke sopp alt som klør

Underlivssopp er gjerne en sykdom som kvinner selv-diagnostiserer. Med det mener vi at få kvinner går til legen for å sjekke om det faktisk er sopp de har, de stikker heller direkte på apoteket og kjøper medisin.

Det er ikke så veldig lurt.

Kvinner er overraskende dårlige til å skille sopp fra andre tilstander, selv om de har hatt ekte sopp før. Flere studier har kommet fram til at kvinner har rett bare i ett av tre tilfeller (Eckert 1998, Ferris 2002). I resten av tilfellene er underlivsplagene deres forårsaket av andre sykdommer, slik som bakteriell vaginose, seksuelt overførbare infeksjoner eller rett og slett ulike irritasjons- og eksemtilstander. Behandlingen for sopp vil da ikke ha noen effekt og kan faktisk gjøre plagene verre. I tillegg tar det lengre tid før du får riktig diagnose og behandling.

Budskapet blir at du bør gå til lege for å sjekke om det faktisk er sopp. Dette er særlig viktig første gang du har plager og hvis du stadig vekk opplever at symptomene kommer tilbake.

 

Soppbehandling

Hvis du er sikker på at du har fått underlivssopp kan du kjøpe medisin reseptfritt på apoteket. Det finnes flere merker (for eksempel Canesten og Pevaryl) og alle er vist å fungere like godt. Behandlingen pleier å bestå av en kombinasjon av stikkpiller og krem. Som oftest bruker man en stikkpille, kalt en vagitorie, som man fører opp i skjeden og sover med over natten. Kremen smører man på de indre kjønnsleppene og slimhinnen rundt, hele veien fra klitoris til anus i et tynt lag. De ulike merkene har litt forskjellig behandlingslengde og hyppighet, så les bruksanvisningen godt. Det er ingenting i veien for å ha sex under behandlingen.

Generelt er det viktig å understreke at man alltid skal fullføre en behandlingskur slik som det står i bruksanvisningen, selv om plagene går vekk. Dette gjelder all medisin. Ved å avslutte soppbehandlingen før tiden kan man risikere at det fortsatt er sopp igjen, som kan blusse opp når du slutter med behandlingen. Det er en grunn til behandlingslengden er satt som den er.

Er du en av de kvinnene som får soppinfeksjon flere ganger i året? Hvis du har fast partner, kan dere prøve at partneren din behandler seg samtidig med deg. Selv om sopp ikke er en seksuelt overførbar sykdom, hender det at menn kan smitte kvinnen tilbake. Menn får sjelden plager av sopp, men kan oppleve at de får små, røde sprekker og irritert slimhud på penishodet. Menn kan bruke den samme soppkremen på penishodet.

 

Hvorfor får jeg sopp?

Hvorfor noen er mer utsatt enn andre for å få infeksjon med sopp, vet man ikke helt. Det vi vet er at man må ha kommet i puberteten for å få underlivssopp og at kvinner etter overgangsalderen slipper unna. I tillegg kommer ofte soppinfeksjoner i visse faser av menstruasjonssyklusen (rett før mensen) og i forbindelse med graviditet. På grunn av dette tror man at østrogen er nødvendig for at soppen skal trives i slimhinnen. Videre er diabetikere ofte mer plaget enn andre, særlig de med dårlig blodsukkerkontroll. Man ser også at jenter får hyppigere sopp etter at de debuterer seksuelt og at de som har sex flere ganger i måneden er noe mer utsatt. Utenom dette finner man få risikofaktorer for soppinfeksjon og dermed også få angrepspunkter for forebygging.

 

Kjerringråd og forebygging

Det er dessverre ikke funnet noen effektiv metode for soppforebygging ennå. Kjerringråd florerer imidlertid, både på nettet og på legekontoret.

Det generelle rådet er å minimere fukt i underlivet siden soppen liker det vått og varmt. Dette innebærer at syntetisk undertøy og trange bukser bør unngås, samt at truseinnlegg kun skal brukes når det er strengt nødvendig. Bruk bomullsundertøy siden det puster best og sov naken for en skikkelig utlufting. Ingenting av dette er dokumentert vitenskapelig, men det kan være verdt å prøve hvis du er mye plaget. Det er tross alt gratis og har ingen bivirkninger.

Videre kan man prøve å holde normalfloraen i skjeden i balanse. Det viktigste i den forbindelse er å unngå (overdreven) vasking med såpe og å aldri vaske seg inni skjeden. Varmt vann holder i lange baner. Ofte kan kløe og sårhet i underlivet være forårsaket av reaksjoner på såper, kremer og vaskemiddel. Bruk av kapsler med melkesyrebakterier i skjeden er ikke bevist å ha noen effekt for å forebygge sopp, så det er bortkastede penger.

For de kvinnene som får soppinfeksjon mer enn fire ganger i året vil vi anbefale å ta en ordentlig prat med legen din og få en grundig undersøkelse. Det kan være aktuelt å iverksette en forebyggende kur der du tar soppdrepende piller over en lengre tid. Dette vil ikke kurere deg, men er vist å redusere antall infeksjoner betraktelig. I tillegg kan man prøve å bytte prevensjonsmiddel til et uten østrogen, for eksempel p-stav, hormonspiral eller minipille, for å se om det hjelper.

Kilder: UptoDate.com, Sobel et al 2004, Ferris et al 2002, Eckert et al 1998

 

 

24 kommentarer

    1. Hei! Helt ærlig bør dere ikke oppfordre til Canesten ol for det kan faktisk ødelegge floraen i underlivet mer enn man tror, og det er vondt. Det har nå kommet en tablett diflucan som man svelger som ikke ødelegger slimhinnene. I tillegg er salvene linket til mange problemer i underlivet som ikke forsvinner, vulvodynia. Bare greit å vite:)

    2. Kløe kan være indikasjon på diabetes 2 – noe få er klar over. Gå til lege, få sjekket urin (om sukker i urin) og blodsukkernivå.
      Riktig at diabetes med ustabilt blodsukkernivå kan gi intens kløe.

    3. Hvordan er sammenhengen mellom intimbarbering og soppinfeksjoner? Jeg synes jeg lettere får soppinfeksjon når jeg er hårløs enn ellers.

    4. Hei dere. Lurte på om dere kunne skrive litt om p-staven? Jeg har hatt min i ett år nå, og mensen har avventet like lenge. Jeg sa det til min mor for to uker siden og hun mente jeg burde gå til lege, for er det egentlig bra for kroppen å ikke ha mensen? Har prøvd å søke meg opp på nett, men ingenting gir spesifikke svar på HVFORF jeg ikke får mensen(mens andre gjør det????) og om det er farlig for kroppen. Hva er kroppens reaksjoner? Jeg har ikke merket noen ting, kun litt mensen smerter en gang i mnd. ellers lever jeg livet uten tante rød på besøk.

    5. Anonym: Hei,
      For å undersøke om det er sopp vil legen foreta en gynekologisk undersøkelse. Da ser legen på slimhinnene i underlivet og tar en prøve med en bomullspinne fra skjeden. Legen kan da også ta andre prøver for å være sikker på at det er sopp, og ikke bakteriell vaginose eller en smittsom kjønnssykdom. Hilsen E og N

    6. Vilde: Hei Vilde,
      Vi har skrevet et innlegg om p-stav tidligere. Det finner du her: http://underlivet.blogg.no/1428948937_er_du_glemsk_og_vimse.html

      Det er helt normalt å ikke ha mensen (dette kalles amenoré på fint) når man bruker p-stav og du trenger ikke å oppsøke lege for dette. Mange opplever at fravær av mensen er nettopp en av fordelene med p-stav, men dette er en personlig smakssak. Andre som bruker p-stav kan få uregelmessige blødninger, særlig i begynnelsen. Man vet ikke helt hvorfor noen mister mensen helt, mens andre får småblødninger innimellom, så det kan vi dessverre ikke gi et godt svar på. Men generelt kan man si at gestagenpreparater som p-stav hindrer den vanlige, månedlige oppbygging av slimhinnen i livmoren (slik at et befruktet egg ikke kan feste seg). Det er denne tykke, blodfylte slimhinnen som støtes av som menstruasjon en gang i måneden når man ikke går på p-stav. Men siden p-staven hindrer denne hinnen i å dannes vil også mensen bli mye mindre eller fraværende. Håper det var forståelig?

      Å ikke ha mensen er ikke farlig for kroppen og du trenger ikke å bekymre deg.

      Hilsen E og N

    7. Liv: Hei Liv,

      Det er forsket alt for lite på underlivssopp og dette er et område vi ikke kan gi et klart svar på. Når det er sagt, så vil hårfjerning i underlivet alltid innebære en viss irritasjon av slimhinnene (særlig hvis man fjerner hår på de indre kjønnsleppene) som igjen kan gjøre slimhinnen mer mottagelig for infeksjon. I tillegg beskytter håret de sarte slimhinnene f.eks ved sex. Så det er godt mulig at du har rett! 🙂 Hilsen E og N

    8. NLP: Hei NLP,

      Takk for respons! Det er helt riktig som du sier at Diflucan tablett er et mulig alternativ og at man absolutt ikke burde bruke Canesten o.l. ukritisk. Men til det andre du skriver, så vil vi ha sagt at det ikke er funnet noen forskjell i effekten av lokal (salve og vagitorie) og tablettbehandling for soppinfeksjon. Lokalbehandling er førstevalget ved sporadiske soppinfeksjoner og det er ikke vist at dette ødelegger underlivsfloraen (soppmiddel vil ikke ha noen effekt på de gode bakteriene i underlivet). Noen kan oppleve lett svie ved bruk av kremen, men dette er kun kortvarig. Det er ingen grunn til at man ikke skal bruke Canesten eller Pevaryl ved normal, ukomplisert soppinfeksjon.

      Når dette er sagt har du rett i at overdreven og langvarig bruk av soppmidler, gjerne et resultat av selvdiagnostisering, er assosiert med vulvodynia (kroniske underlivssmerter) og smerter ved samleie. Dette er grunnen til at man ikke skal anta at alt som klør er sopp og komme seg til legen både for å være sikker på at det er sopp, men også fordi kvinner som har sopp mer enn 4 ganger i året heller bør få tablettbehandling.
      Ha en fin dag! Hilsen E og N

    9. Hei ! Kan dere også fortelle litt om for mye melkesyrebakterier i skjeden, og hvordan PH er viktig i forhold til bakteriell vaginose og “cytolytic vaginosis” som visstnok er motparten? Jeg har lest at natron-bad kan være bra for begge tilstander. Så da blir jeg veldig nysgjerrig om de er motparter da natron gjør det mer basisk om jeg forstår det rett? Og trives melkesyrebakterier bedre i surt eller basisk miljø?
      Da jeg ble veganer på fulltid (kan også ha hatt andre årsaker) fikk jeg nemlig MASSE problemer med hvite klumper i skjeden som verken er kjønnssykdommer, sopp, bakteriell vaginose. Det eneste jeg har fått vite er at jeg har for mye melkesyrebakterier. Jeg kan virkelig skrape hvite klumper ut fra innsiden av meg, og det kommer ikke ut av seg selv. Av og til i syklusen kan det bli bedre og jeg får ordentlig UTflod.
      Hadde vært utrolig fantastisk om dere kunne skrive litt om det, for det virker ikke som det er så mye lettfattelig å finne.
      Utrolig bra jobb dere gjør !! 🙂

    10. Heidi: Hei Heidi! Tusen takk for det! Her må vi nok lese oss opp litt først, men vi kan prøve å få skrevet noe om det over jul kanskje? 🙂 Ha en fin førjulstid, hilsen Ellen og Nina

    11. Hei hvorfor er det bare skrevet om kvinners underliv? Jeg er mann og har store ubehag med kløe utvortes ikke i penis.værst er det på siden av lårene ved penis og fra under pungen ned til anus tørt og som solbrent, ingen farge og se, kan ikke være flat lus tror jeg siden jeg har fjernet hårvekst, har forsøkt med babyolje i ukesvis, hatt dette i 6 mnd nå, ganske plagsomt gå å klø seg hele tiden, flyttet til Spania anderledes vann, kan det være årsaken?

    12. Mann: Hei Mann! Vi har planer om å skrive mer om menns underliv fremover. Det du beskriver høres ut som en form for eksem og bør undersøkes av en lege, slik at du kan få behandling. Babyolje vil nok ikke ha stor effekt dessverre. Lykke til! Hilsen E og N

    13. Hei, Jeg kør Velidig Og Det under Er Veldig Rødt Jeg tror jeg har diabetes hjelp meg Værsåsnill😓Jeg er 12

    14. Jeni: Hei Jeni, Hvis du tror du har diabetes, er det viktig å gå til legen. Det er uansett lurt å få sjekket hvorfor du klør og er rød nedentil, særlig siden du er så ung – det kan være sopp eller en seksuelt overførbar infeksjon, dersom du har hatt sex. Lykke til! Hilsen E og N.

    15. Jeg vil gjerne tilføye at konserveringsmidlet i Canesten krem kan svekke sikkerheten av kondomer. Viktig å alltid lese pakningsvedlegget, som dere skriver.

    16. Hei, jeg får akutt svie i underlivet rett før menstruasjonen kommer, og også når blodstrømmen begynner å avta etter noen dager. Er ikke vondt å tisse. Er dette på grunn av pH-forandringer og påfølgende bakteriefloraforandringer, eller er det sopp/urinveisinfeksjon/noe annet?
      Og et spørsmål til; hvis man har disse plagene, er det da lurest å bruke bind eller tampong?

    17. Meg: Hei! Det er vanskelig å si uten å ha tatt en titt, så vi vil anbefale deg å ta en tur til legen hvis dette er et problem og vedvarer. Sånn generelt kan vi si at tampong kan gi tørre slimhinner dersom man bruker litt for store tamponger ift blødningsmengdene, noe som igjen kan gi svie. Men det kan jo ikke forklare svie FØR menstruasjon. Bind kan derimot skape et ganske fuktig miljø som igjen kan gjøre at en del kvinner får sopplager. Dette vil som oftest gi kløe og ikke først og fremst svie. Hilsen E og N

    18. Var plaget kontinuerlig med underlivssopp i flere år. Har forsøkt alle midler både reseptfrie og på resept. De virker bare akkurat når man bruker dem. Lette desperat etter noe som kunne hjelpe. Hva gjør blodet surt? Regnet med at litt endring i pH kanskje ville ta knekken på soppen. Jeg tok derfor en Aspirin 500 mg første dag, så en halv tablett andre dag, så en kvart tablett og tar nå daglig 1/8 tablett. Da jeg en uke etter dette kom til hudlege så var soppen borte. Jeg googlet litt på engelsk og fant bla artikkelen i lenken over. Hvorfor vet ikke leger dette og kan si: «Bare ta en Dispril så går det over»? Det er jo forsket på det og virker?

    19. Må bare si fra at det stemmer IKKE, at man ikke kan få sopp før puberteten.
      Jeg slet mye med sopp fra 4-5 års alderen til 12-13 års alderen 🙂
      Og kom ikke i puberteten før jeg var 13, etter det har jeg ikke vært like mye plaget..

    20. Hei. Jeg er en kvinne på 55 år som er ferdig med overgangsalderen. Den eneste plagen jeg fikk i forbindelse med overgangsalder var kløe i underlivet, som jeg i ettertid har lært kommer av at slimhinnene blir tynnere pga østrogenmangel. Jeg bruker derfor en stikkpille for dette som heter Vagifem, som jeg får på resept og som fungerer veldig bra.
      Men: Jeg mener selv at jeg får soppinfeksjon selv om jeg ikke menstruerer lenger.
      Jeg har astma, og noen ganger får jeg dessverre luftveisinfeksjoner som må behandles med antibiotika. Jeg får kløe og symptomer på sopp hver eneste gang i etterkant av en antibiotikakur. Symptomene pleier å forsvinne når jeg bruker soppmidler.
      Etter å ha lest artikkelen her ble jeg likevel i tvil. Kan det være noe annet enn sopp likevel?

    21. Hei jeg e en jente på 16 år og har har soppinfeksjon før og jeg lurer på hva som skjer vi man ta for mye Canesten på kjønnsorganet?

    22. Jeg er en kvinne på 57 år som sannsynligvis da er etter overgangsalderen.
      Jeg sliter med tynne og tørre slimhinner nedentil.
      Jeg har forsøkt med hormonstikkpiller, men får da lett soppinfeksjon med en gang grunnet mye utflod og fuktighet fra stikkpillene.
      Er det håp om bedring? Andre metode for å få slimhinnene mer robuste?

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg