hits

Hvordan oppleves det?

Hvorfor vet vi ikke når vi har eggløsning?

Ingen uønskede graviditeter, ingen behov for prevensjon, og ingen graviditetsangst. Det som høres ut som en utopi for kvinner av arten menneske er realiteten for flere av våre nære slektninger.

Hvis vi visste når vi hadde eggløsning hadde vi ikke trengt disse. Illustrasjon: Marit Rasmussenn

 

Av Ellen Støkken Dahl

I Why is Sex Fun fra 1997 tar forfatter Jared Diamond opp masser av ting du ikke visste du lurte på. Hvis du er interessert i sex på et svært nerdete nivå, slik skribentene bak Underlivet er, er dette boka for deg.

Noe av det mest spennende Diamond tar opp er spørsmålet om eggløsning. Hvorfor har kvinner skjult eggløsning? Vi er så vant til at det er slik det er, og at vi bare må forholde oss til prevensjon, tilhørende graviditetsangst når vi glemmer p-piller, og eventuelt strev for å oppnå graviditet. Men tenk litt på det: Det er ikke sånn for alle dyr. Det må en eggløsning til for å bli gravid. Vi har eggløsning ca. en gang i måneden, men vi vet ikke når. Det hadde vært så fantastisk om vi bare merket det.

Hunden din har for eksempel bare sex når den vet at det kan føre til en graviditet. Hvis ikke er det ikke noe poeng å ha sex. Hunden vet altså når den er fertil, tispa vet det selv, og aktuelle partnere kan merke det på henne.

I dyreriket er det vanlig å vise frem fertilitet på denne måten. I forbindelse med eggløsning sender kvinnelige dyr fra flere ulike arter tydelige signaler til eventuelle partnere. Sjimpansen får en tydelig rødfarget vulva, slik at man kan se det på henne med det blotte øyet. Andre dyr sender ut luktsignaler, og atter andre dyr gir beskjed til partnerne med bestemte lyder.

Dette med lyd synes jeg er særlig interessant. Det betyr at dyret merker eggløsningen på seg selv, og at hun sier i fra når hun merker det. Hvordan vet hun det?

Mange vil kanskje argumentere for at mennesker også kan finne ut når de har eggløsning. En måte er eggløsningstest som måler et hormon. Andre måter er å regne seg frem med en menstruasjonskalender, undersøke cervixsekret eller måle egen basaltemperatur, noe vi har skrevet om tidligere i forbindelse med en reklamekampanje fra merket Natural Cycles.

Jeg vil tippe at ingen dyr undersøker eget cervixsekret, eller kjøper eggløsningstester på apotek, men likevel så vet de. Wow.

Diamond presenterer ulike teorier knyttet til menneskets evolusjon som kanskje kan forklare dette med skjult eggløsning. Som med andre teorier om evolusjon kan vi ikke vite detaljer med sikkerhet. Vi kan jo ikke gjøre forsøk på grupper av forstadier til mennesker. Ikke bare fordi det ville vært uetisk, men disse forstadiene har ikke eksistert på lang, lang tid.

Dette er definitivt noe jeg skal lese mer om.

 

  

Ps. Underlivet beklager at det går tid mellom hvert innlegg for tiden. Vi jobber hardt med veldig spennende ting, og du får snart vite hva det er.

 

Hvis du vil skrive gjesteinnlegg for oss kan du kontakte oss på underlivetblogg@gmail.com for å få vurdering av tekst eller idé. 

Hvordan oppleves det? - Ny serie på Underlivet

Noen ganger kan det beste være å høre på noen som har opplevd det samme som deg. Derfor starter Underlivet en ny serie tekster, med den som faktisk opplever i sentrum. 

 

Foto: Colourbox


Av Ellen Støkken Dahl

Hvordan er det å oppdage at man er HIV-positiv? Hvordan oppleves det å leve med plagsomme smerter i skjeden uten å få en diagnose?Hvordan er det egentlig å fortelle den nye kjæresten om underlivherpes? Hvordan er det å bli født i feil kropp?

Fakta og vitenskap kan lære oss mye, men gjennom personlige opplevelser får vi verdifull innsikt legevitenskapen ikke kan gi oss. Hvordan oppleves det? er en ny serie på Underlivet som fokuserer på personlige opplevelser og følelser. Gjennom korte intervjuer utforsker vi hvordan det kan være å stå midt oppi ulike utfordringer eller problemer knyttet til seksualitet og seksuell helse.

Vi tror både helsepersonell og alle andre kan ha stor nytte og interesse av perspektivet slike tekster vil kunne gi. Ofte glemmer legen eller sykepleieren at de ikke vet hvordan det er å være pasient, og det kan være vanskelig å sette seg inn i pasientens situasjon. 

En enkeltpersons opplevelse vil selvfølgelig ikke illustrere noen universell sannhet. Opplevelsene like mange som menneskene som opplever, men ofte er det noen fellestrekk, og vi kan lære mye av hvordan andre takler situasjoner vi selv ikke har erfaring med. 

Første tekst i serien blir publisert i neste uke. 

Har du lyst til å bidra? Vi trenger intervjuobjekter. Hvis du vil dele en opplevelse knyttet til seksualitet eller seksuell helse med oss og med våre lesere kan du sende en henvendelse til underlivetblogg@gmail.com. Du har anledning til å svare anonymt, hvis du ønsker det. Vi ser frem til å høre fra deg.