hits

Tatt "angrepille"? Du må ikke glemme dette!

Noen ganger er man uheldig. Kondomet sprekker, du glemte p-pillene. Du har kanskje brukt nødprevensjon i pilleform, men husket du det man må gjøre etterpå?

Av Ellen Støkken Dahl

Nødprevensjon er kjempebra. Som kvinne har du en sjanse til å minske graviditetsrisikoen din når uhellet er ute. Nødprevensjon er ikke farlig, og hvis du ikke ønsker å bli gravid er det bedre å bruke nødprevensjon enn å havne i en situasjon hvor du må vurdere hvordan du skal håndtere en eventuell graviditet. De to pilletypene som finnes i Norge selges under produktnavnene EllaOne og Norlevo eller Postinor. Begge variantene minsker risikoen for at du blir gravid hvis du har vært i en risiko, og de kan brukes opp til henholdsvis 5 eller 3 døgn etter prevensjonssvikt eller etter det aktuelle samleiet. Du kan lese mer om nødprevensjon i denne teksten.

Begge typene kan per i dag kjøpet uten resept. Men spørsmålet er: Holder det å ta pillen og stole på at problemet er løst? Mange kvinner tar nødprevensjonspillen uten å ofre graviditetsrisikoen en tanke senere. De tok jo nødprevensjon, da er vel saken biff. Eller?

Selvom nødprevensjon har god effekt kan du ikke garantere at du ikke blir gravid. Nødprevensjon vil minske risikoen for at graviditeten inntreffer, men det vil aldri fungere like bra som vanlig hormonprevensjon. Selv om du gjør lurt i å bruke nødprevensjon kan du ikke være helt sikker. Derfor må du huske graviditetstest. 

Ta graviditetstest tidligst 14 dager etter at du brukte nødprevensjon. Hvis du tar graviditetstesten for tidlig er det en sjanse for at testen ikke fanger opp den eventuelle graviditeten. 
 Mer om prevensjon fra Underlivet. 

3 kommentarer

Kan dere skrive om gardenella infeksjon? Hadde store smerter og syklusproblemer PGA det. Er det en kjønnssykdom?

Anonym: Hei, anonym. Takk for tips, vi kan skrive et innlegg. Gardnerellavaginitt er for øvrig det gamle navnet på bakteriell vaginose. Kanskje du finner mer informasjon når du kjenner til det?

design kjøkkenbatteri

design kjøkkenbatteri

Nice!!!

Skriv en ny kommentar