Mensenfri sommer?

Få ting passer dårligere med strand, bading og bikini enn blod og tampongskifting. Vi forklarer hvordan du kan ta deg mensenfri i sommer.

 

Av Nina D. Brochmann

Mensen på ferie kan fortone seg som et lite mareritt. Bikinien bløs fort gjennom, tampongsnoren flagrer i vinden og fasilitetene for hyppig tampongskifte er ikke gode på offentlige strender og skjær. Det er ikke uten grunn at mange jenter kontakter oss for tips om hvordan de kan slippe mensen i sommermånedene. Svaret avhenger av om du bruker prevensjon eller ei.

Senere denne uka skal vi skrive om menskopp og tampongbruk i ferien.

Kvinner som bruker kombinasjonspreparater med østrogen, slik som p-piller, p-plaster og p-ring, kan forskyve den månedlige blødningen ved å kutte ut den hormonfrie uken. Dette fungerer dessverre ikke med prevensjonsmidler uten østrogen, som p-stav og “minipille.” For kvinner som ikke går på hormonell prevensjon med østrogen er det et eget medikament man kan ta som forskyver menstruasjonen.

La oss ta for oss hvert tilfelle litt mer detaljert.

 

Kvinner på østrogenholdige prevensjonsmidler

Når du går på korttidsvirkende, østrogenholdige prevensjonsmidler er en av fordelene at du kan kontrollere blødningene dine. Blødningene blir ikke bare mindre og regelmessige, du kan også lett hoppe over en eller flere blødninger.

  • Kombinasjonspiller (p-piller med østrogen): Normalt tar man hormonholdige piller i 21 dager før man enten tar en “pillefri uke” eller en uke med sukkerpiller (placebo). Denne uken får man en blødning. Hvis du ønsker å hoppe over blødningen går du rett over på et nytt brett når du er ferdig med de hormonholdige pillene på brettet. For de med 21 piller på brettet (for eksempel Microgynon) betyr det at du ikke tar den vanlige pillefrie uken. For de med 28 piller på brettet (for eksempel Loette eller Mercilon) betyr det at du ikke tar sukkerpillene, men at du begynner rett på nytt brett. De siste 7 sukkerpillene kaster du i søpla. Bruker du Yaz, Zoely, Synfase eller Qlaira, gjelder helt andre regler og du bør snakke med legen din eller lese brukerveiledningen grundig.
  • P-ring: Normalt har man p-ringen inne i tre uker før man tar en ukes pause, som vi kan kalle ringfri eller hormonfri uke. Denne uken får man en blødning. Hvis du vil droppe blødningen, kan du etter tre uker sette inn en ny ring i skjeden, uten å ta en ringfri uke.
  • P-plaster: Normalt byttes p-plaster en gang i uken i tre uker før man tar en plasterfri uke den fjerde uken. Denne uken får man en blødning. For å hoppe over blødningen setter du på et nytt plaster den 4.uka i stedet å ta plasterfri uke.

Uansett hvilken type p-pille, p-plaster eller p-ring du bruker, er det viktig at du husker følgende: Du må alltid bruke hormon i minst 21 dager i strekk. Det skal altså være minst 3 uker (21 dager) mellom to pauser. I tillegg skal en pause aldri vare mer enn 7 dager. Er du redd for å glemme å starte med pillene, plasteret eller ringen din igjen etter en pause, kan du godt ha som vane å bare ta 4 dagers pause, slik at du har noen dagers slingringsmonn.

Hvis du gjør en feil og bare bruker hormon i for eksempel 20 dager, eller hvis du tar pause i 8 dager, er det viktig at du sjekker pakningsvedlegget til preparatet for hva du skal gjøre. Hovedregelen er at du må bruke kondom ved siden av hormonprevensjon i syv dager hvis du glemmer prevensjon én dag, men dette varierer noe.

Kan jeg hoppe over flere blødninger?

Nå har vi beskrevet hvordan du hopper over én blødning. I realiteten kan du gjøre dette så mange ganger du vil, flere måneder på rad. Når det passer å ha mensen, tar du en pause fra piller/ring/plaster på maks syv dager. Under hormonpausen vil du vanligvis få en blødning i løpet av et par dager.

Mange vil oppleve at de begynner å blø utenom pauser hvis de hopper over den hormonfrie uken (og dermed mensen) flere måneder på rad. Dette heter mellomblødninger. En løsning er å bruke prevensjonsmidlet kontinuerlig, uten hormonpauser, inntil du får en mellomblødning. Når du begynner å blø tar du en pause på syv dager eller mindre og har mensen. Ulempen blir da selvfølgelig at du ikke har oversikt over når blødningen kommer. Fordelen er at du sjelden har blødninger. Husk at du ikke kan ta pause hvis det er mindre enn 21 dager siden forrige gang du tok en pause.

Er det helsefarlig å hoppe over den hormonfrie uken flere ganger på rad?

Det er mange som bekymrer seg for om det er helsefarlig å forskyve blødningene, og da særlig å gjøre dette flere ganger på rad. Det er liten grunn til bekymring.

Det er ikke funnet noen medisinsk grunn til at man skal ha hormonfrie uker med blødninger når man bruker prevensjon. Det er heller ikke funnet noen negative konsekvenser av å hoppe over de hormonfrie ukene (og dermed blødningene) over tid. Med andre ord er det ingenting som tyder på at det er farlig å hoppe over mensen både ­én og ti ganger.

Blødningen du har når du går på hormonprevensjon er ikke en ekte menstruasjon, men en såkalt bortfallsblødning. Det er ingenting “naturlig” ved denne blødningen – den har ingen funksjon for kroppen – og det er dermed heller ikke “unaturlig” å hoppe over den. Denne blødningen ble faktisk lagt inn da p-pillene ble utviklet for at det ikke skulle oppleves som så fremmed for kvinnene å bruke p-piller.

Det man derimot vet er at de fleste graviditeter på hormonprevensjon oppstår rundt de hormonfrie ukene. Ved å hoppe over blødningene minsker man risikoen for brukerfeil og dermed ufrivillig graviditet. Å hoppe over mensen gjør rett og slett prevensjonsmidlet tryggere å bruke.

 

Kvinner uten østrogenholdig prevensjon 

Medikamentet Primolut-N inneholder et hormon som forskyver menstruasjonen. Dette kan være en løsning for enkelte kvinner som ikke ønsker å starte med østrogenholdig prevensjon, men som allikevel trenger å hoppe over mensen i en liten periode på opptil to uker. 

Man begynner å ta Primolut tre dager før man skal få mensen, ­én tablett tre ganger om dagen. Deretter tas tre piller om dagen så lenge man ønsker å utsette mensen, men maksimalt i 14 dager. Når du etter to uker slutter med pillene vil du få en blødning etter et par dager. Du kan med andre ord ikke utsette mensen så lenge du vil.

Primolut-N er ikke et prevensjonsmiddel og kan kun skrives ut av en lege etter ordentlig undersøkelse. Blant annet er det viktig at legen forsikrer seg om at du ikke har noen økt risiko for blodpropp, samt at du ikke er gravid. Mens du går på Primolut-N er det viktig at du bruker kondom som beskyttelse mot graviditet. En “kur” koster 65 kroner.

 

Illustrasjon: Marit Rasmussen

Kilder: Sex og Samfunn Metodebok 2015, Felleskatalogen

 

Følg underlivet på Twitter, Facebook og Instagram!

 

10 kommentarer
    1. Dette prøvde jeg en gang for noen år siden, men jeg fikk mens likevel, bare par dager senere enn vanlig. I tillegg fikk jeg et helvetes kviseutbrudd og problemer med huden enn jeg noen gang har hatt før…

    2. Hei. Har hoppet over mens med synfase i 5 år nå. Har mensen 3-4 ganger i året. Har alltid droppet sukkerpillene. Veit det er en annen metode man egentlig skal bruke med synfase…
      er det anbefalt å bytte p-pille merke? Og er dette noe farlig?(blodpropp, ekstreme blødninger typ 3-4uker? (takler virkelig ikke mensen)

    3. Ariel: Hei, Ariel. Når du skal hoppe over menstruasjon med synfase er det viktig at du forholder deg til pakningsvedlegger. Hvis du er fornøyd med den prevensjonen du bruker så er det ingen grunn til å bytte. Hvis du ikke er fornøyd kan du snakke med legen din. Vi er litt usikre på hva du spør om når du spør om det er farlig. Hvis du lurer på om det er farlig å hoppe over mensen så er ikke dette farlig. Hvis du spør om det å bytte merke er farlig, så er heller ikke det farlig, men du vil nok oppleve en del bivirkninger i starten. Mange jenter får uregelmessige blødninger de første tre månedene. Andre blir aldri fornøyd med pillemerket og må prøve et annet. Hvis du har funnet noe du kan bruke uten bivirkninger kan du holde deg til det så lenge du er fornøyd. Hilsen Ellen og Nina.

    4. Jeg har googlet og gått gjennom utallige forum for å finne svar på dette! Endelig fant jeg det. Tusen takk!

    5. Hei! Kan dere skrive noe om urinveisinfeksjon og sex? Jeg tror jeg har fått urinveisinfeksjon, men skal til legen om 2 dager, men vil gjerne vite hvordan jeg kan hindre best mulig at jeg får urinveisinfeksjon igjen!

    6. Anonym: Hei! Vi planlegger å skrive om UVI, men vi har en del på lista fremover og vi må se når vi rekker å dekke det. Når du får symptomer på urinveisinfeksjon, enten hyppig vannlating eller svie ved vannlating, er det viktig at du oppsøker lege. Hilsen E og N

    7. Hei! Tidligere når jeg har prøvd å hoppe over mens med p-piller, så har det ikke funket. Hvor stor sjanse og sannsynlighet er det for at det fungerer med p-plaster da?

    8. Anonym: Hei! Her blir det vanskelig å sammenligne p-plaster og p-piller som gruppe. Det er nemlig ikke sånn at alle p-piller er like. Mange som ikke greier å hoppe over blødninger men en type p-piller får det til med en annen p-pille. Det handler rett og slett om prøving og feiling. P-plasteret fungerer på samme måte som p-piller. Hvis du vil hoppe over mensen kan du prøve p-piller som er ulike de du har hatt før eller p-plaster eller p-ring. Hvis det du prøver ikke fungerer til å hoppe over blødninger kan du gå videre til en ny type. Hilsen E og N.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg