Slik unngår du kreft i underlivet

Normal.dotm
0
0
1
372
2125
Columbia University
17
4
2609
12.0

0
false

18 pt
18 pt
0
0

false
false
false

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-hansi-font-family:Cambria;}

Kreft i livmorhalsen er unik fordi den effektivt kan forebygges. Likevel rammes flere unge kvinner nå enn noen gang før. Løsningen? En enkel celleprøve.

 

Av Nina D. Brochmann

 

Fyller du 25 år snart? Da skal du ha fått en invitasjon fra Kreftregisteret til å ta en celleprøve av livmorhalsen. Hvis det er én innbydelse du bør takke ja til, så er det denne.

Kvinner som regelmessig tar celleprøve av livmorhalsen, reduserer sjansen for å utvikle livmorhalskreft i løpet av livet med 80 %. Det vil vi kalle en utrolig billig livsforsikring!

På tross av dette velger nesten halvparten av norske kvinner mellom 25-34 år å kaste brevet i søpla. Ingrid Stenstadvold Ross, leder for forebyggende avdeling i Kreftforeningen, er bekymret.

– Vi har sett en nedgang i screeningdeltakelse fra 71 % til 57 % for aldersgruppen 25-34 år. Det er de unge som lar være å sjekke seg, selv om de er mer utsatt enn før.

 

Økning i livmorhalskreft blant unge kvinner

Det gir negative konsekvenser. Aldri før har flere unge kvinner fått livmorhalskreft i Norge. Blant kvinner under 40 år har man de siste årene sett en 30 % økning i antall krefttilfeller, ifølge Kreftregisteret. 

Årsakene er at færre møter opp til undersøkelse av livmorhalsen sin, samt at flere unge kvinner er smittet av HPV-viruset som forårsaker kreften.

Her kan du lese mer om HPV-virus og hvordan man utvikler livmorhalskreft. 


En enkel prøve som redder liv

Celleprøven er altså den enkle løsningen for å forebygge livmorhalskreft. I Norge blir man innkalt til et screening-program fra det året man fyller 25 år. Deretter anbefales man å ta en ny celleprøve hvert 3.år frem til man fyller 69 år. Man vil få en påminnelse om å bestille ny celleprøve dersom det går mer enn tre år siden du sist tok prøven.

For å ta selve celleprøven må man bestille time hos fastlegen selv. Dette kan du gjøre selv om du ikke har mottatt invitasjon ennå. Det er også mulig å ta prøven hos gynekolog, hvis du heller ønsker det. Da må du som oftest ha en henvisning fra fastlegen. `

Du skal ikke ta celleprøven hvis du har mensen. Videre skal du helst ikke ha vaginalt samleie de siste to dagene før testen. 

Hos legen vil du måtte ha en gynekologisk undersøkelse som tar et par minutter. Legen åpner skjeden med en slags trakt, titter på livmorhalsen din og tar en prøve med en liten kost. Ved å gni kosten lett mot livmorhalsen vil det løsne noen celler som så kan undersøkes under et mikroskop på laboratoriet.

Hvis cellene fra livmorhalsen viser forandringer, vil du få beskjed fra legen innen noen uker. Hvis alt er normalt, får du som oftest ingen beskjed.

 

Hva skjer videre ved eventuelle celleforandringer? Jo, det skriver vi mer om i neste innlegg i tema-uka.

 

En enkel prøve kan redde liv – sjekk livmorhalsen din!

  

        FAKTA: 

·      Livmorhalskreft forårsakes av Humant Papillomavirus (HPV).

·      En celleprøve kan avdekke celleforandringer, som kan være forstadiet til livmorhalskreft

·      Utvikling av livmorhalskreft fra lette celleforandringer tar vanligvis 10-15 år

·      I Norge utvikler 1 % av alle kvinner livmorhalskreft i løpet av livet

·      Livmorhalskreft har økt med 30 % blant kvinner under 40 år 

 

 

        Underlivet fortsetter tema-uka om livmorhalskreft med en sak om celleforandringer. Send oss gjerne spørsmål hvis det er noe spesielt du lurer på om livmorhalskreft, celleprøver eller HPV-vaksine. 

 

26 kommentarer
    1. Anonym: Hei du! Still spørsmål hvor som helst – vi får en oversikt over alle spørsmålene på bloggen uansett. Ha en fin dag! 🙂 hilsen N og E

    2. Får man ny påminnelse hvert 3. år, eller må man huske når man sist tok prøve og bestille time selv?

    3. Oja okei, stillte et spørsmål på forrige innlegg men har ikke fått svar, hvor lang ventetid er det på svar ca? 🙂

    4. Anonym: Hei,

      Vi vet ikke hvem du er og hvilket spørsmål du sikter til, men vi har svart på alle spørsmål som vi ikke skal dekke i tema-uka. Hvis det var et generelt spørsmål om livmorhalskreft skal vi dekke dette i artiklene. Hvis spørsmålet ditt gjaldt Loette så har vi svart under det første innlegget.

      Ellers vil vi understreke at vi ikke er en erstatter for lege og hovedsakelig svarer på generelle helsespørsmål.

      Hilsen E og N

    5. Anonym: Hei 25 år!
      Det er litt vanskelig å svare på hvorfor du ikke har fått invitasjon fra Kreftregisteret. Kanskje du ikke bor på folkeregistrert adresse? De sender heller ikke ut brev til jenter som har tatt prøve de siste tre årene. Her er uansett en link til brevet du skulle fått i posten sånn at du kan lese litt om prøven : http://www.kreftregisteret.no/PageFiles/8097/informasjon_25-aar_papir.compressed.pdf

      Selv om man har fått en invitasjon må man uansett bestille time hos legen selv – invitasjonen er kun en påminnelse. Så det er egentlig bare å kontakte legen din på mandag 🙂 Flott at du tar ansvar og får tatt en celleprøve!

      Hilsen E og N

    6. Jojo: Hei Jojo,

      Man får påminnelse dersom det er mer enn tre år siden man tok siste celleprøve, med mindre man har reservert seg. Hvis du tar prøven på eget initiativ før det har gått tre år, vil du ikke få påminnelse. Bestille time må man uansett gjøre selv.

      Hilsen E og N

    7. Annonym: Hei,

      Du har helt rett i at p-piller er en av flere statistiske risikofaktorer man har funnet for å få livmorhalskreft. Andre er røyking, tidlig seksuell debut og flere sexpartnere. På grunn av dette er mange forskere i den tro at grunnen til at man ser en sammenheng mellom p-piller og livmorhalskreft rett og slett er at jenter som går på p-piller er dårligere til å bruke kondom og har flere sexpartnere og dermed er mer utsatt for HPV-viruset som gir kreft. Teorien er altså at det ikke er p-piller i seg selv, men adferden p-pillebruk medfører som er årsaken til den økte risikoen. Så jenter som bruker kondom og p-piller ville ikke hatt økt risiko. Var det forståelig?

      Samtidig vil vi minne om at p-piller er funnet å ha en beskyttende effekt mot flere andre former for kreft hos kvinner. Så dette er et sammensatt bilde.

      Hilsen E og N

    8. Jeg leser det du skriver! Takk.
      Men flere sex partnere var ikke noe mer unormalt fra 1950 til 1980!
      Først fra 1980 har dette blitt er mer ekspolisvt problem med denne kreft form!! Ser din sammenhengen med det du sier! Men det er et lite men!
      P-piller har nok tydelig mer alvorlig innvirkning på det hormelle hos kvinner en vi kanskje tror!
      Statistikk fra 80 tale og i dag viser en enorm forandring! Og når kom p-piller på ca 80 tallet!
      Men du har er poeng! Men P-piller er fra dette synes punkte og flere års statestikk,tydelig en enorm trigger for bryst og underlivs kreft hos kvinner! Men men!

    9. Annonym: Hei igjen,

      Dette er faktisk helt feil. Det har ikke vært en eksplosiv vekst i livmorhalskreft siden 1980-tallet, snarere tvert i mot. Siden 1950-tallet har det vært en stabil nedgang i antall livmorhalskreft-tilfeller og denne har fortsatt etter p-pillens inntog. De siste par årene har man sett en økning blant unge kvinner, men dette er ikke på grunn av p-piller.

      Dette kan du lese mer om i Kreftregisterets statistikk hvis du er interessert: http://www.kreftregisteret.no/no/Generelt/Publikasjoner/Cancer-in-Norway/Cancer-in-Norway-2013/

      Det er også feil at p-piller er en “enorm trigger” for bryst- og underlivskreft. Det er sett en liten effekt som nevnt på livmorhalskreft, men når det gjelder brystkreft er studier motstridende og det er ingenting som tyder på en “enorm effekt” som du skriver. Videre beskytter p-piller mot kreft i tykktarm, eggstokker og endometrie. Med andre ord, kreft-fare er ikke en grunn til å ikke bruke p-piller.

      Men at p-piller påvirker kvinnens hormonbalanse er selvfølgelig riktig og at dette kan gi bivirkninger. Den mest alvorlige, men sjeldne, bivirkningene er da blodpropp. Andre kan oppleve humørforandringer, svimmelhet og hodepine for eksempel.

      Dette ble langt, men det er viktig at slike misforståelser ikke blir stående.

      Hilsen E og N

    10. Jeg står fast på det!
      Bare vent om noe år! Husk hva jeg sa!
      Denne verden lurer oss mer en vi tror!

    11. Hei! Jeg tok abort for ikke lenge siden. Er det derfor jeg ikke har fått invitasjon? Tar de den testen samtidig som jeg tar klamydiatesten der?

    12. Dere skriver at det er en 30% økning i antallet krefttilfeller, men det er egentlig mer interessant (og riktig) å oppgi endring på en prosentskala som prosentpoeng. Kan dere si noe om hvor stor økningen er i prosentpoeng?

    13. Elin: Hei Elin,

      Skal se nærmere på dataene fra Kreftregisteret senere og komme tilbake til deg. Jeg vil anta at det er snakk om et lite tall da insidensen i denne aldersgruppen i utgangspunktet er lav. Det er fullt mulig at det er snakk om en tilfeldig variasjon også, men det er ikke noe poeng å ta unødige sjanser når vi vet at screening-tallene har gått ned i samme periode. Men nå må jeg lese til eksamen! Sorry at jeg ikke har et godt svar på strak arm 🙂 hilsen N

    14. Rebecca: Hei Rebecca,

      Det er jeg ikke sikker på, men jeg vil anta at de hadde gitt beskjed om de tok en celleprøve også. Kreftregisteret sender ut brev i disse dager til 25åringer, så det er godt mulig du bare ikke har fått det i posten ennå. Uansett spiller det ingen rolle for du må uansett bestille time hos legen selv. Det kan du gjøre selv om du ikke har fått invitasjonen i posten.

      Hilsen E og N

    15. …: Hei,
      Man kan ikke vite om man har det uten å bli undersøkt av lege. Livmorhalskreft gir først symptomer når kreften er langtkommen. Celleforandringer og forstadier til kreft gir ikke symptomer i det hele tatt. Eneste måten å være sikker, er å ta en celleprøve hvert 3.år fra man er 25 år.

      Vi skjønner at det kan oppleves som ubehagelige å skulle ha en gynekologisk undersøkelse hvis du ikke har vært gjennom det før. Men det er viktig å huske på at leger gjør dette hele tiden og synes det er flott at man tar ansvar. Snakk gjerne med legen om at du er nervøs for undersøkelsen så kan man ta ekstra hensyn.

      Hilsen E og N

    16. Anonym: Hei, anonym. Takk for et fint spørsmål. Dette temaet kan vi rett og slett ikke så mye om. Vi tror det er bedre at du henvender deg til en lege som kan mer om tarm. Du kan for eksempel snakke med fastlegen din om dette? Hilsen E og N

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg